Datolyás-mézes kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyharuha, sütő, sütőforma, szita
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, gyúrás, kelesztés, sütés, szitálás
Adag: 1 egész
Elkészítés:
1. Egy 9 dl űrtartalmú, hosszúkás sütőformát kivajazunk. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és az élesztőt. Beleöntjük a vizet, az olajat és a mézet, és rugalmas tésztává dolgozzuk össze.
2. A tésztát lisztezett deszkán 5 perc alatt simára dagasztjuk. Kivajazott tálban lefedve meleg helyen 1 órán át kelesztjük, vagy amíg a kétszeresére nő.
3. A tésztába belegyúrjuk a datolyát és a szezámmagot, és az előkészített sütőformába tesszük. Letakarva meleg helyen még 30 percig kelesztjük.
4. A kenyeret előmelegített sütőben 220 °C-on 30 percig sütjük, vagy amíg az alját megütögetve kongó hangot hallunk. Rácsra tesszük, amíg teljesen kihűl. Felszeletelve kínáljuk.