Datolyás-mézes kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, keverőtál, konyharuha, sütő, sütőforma, szita
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, gyúrás, kelesztés, sütés, szitálás

Adag: 1 egész

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál méz
10 dkg szárított, apróra vágott datolya
2 evőkanál szezámmag
25 dkg fehér kenyérliszt
½ teáskanál só
1 tasak szárított élesztő
2 dl langyos víz
3 evőkanál kukoricaolaj
A kikenéshez:
igény szerint vaj

Elkészítés:

1. Egy 9 dl űrtartalmú, hosszúkás sütőformát kivajazunk. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és az élesztőt. Beleöntjük a vizet, az olajat és a mézet, és rugalmas tésztává dolgozzuk össze.

2. A tésztát lisztezett deszkán 5 perc alatt simára dagasztjuk. Kivajazott tálban lefedve meleg helyen 1 órán át kelesztjük, vagy amíg a kétszeresére nő.

3. A tésztába belegyúrjuk a datolyát és a szezámmagot, és az előkészített sütőformába tesszük. Letakarva meleg helyen még 30 percig kelesztjük.

4. A kenyeret előmelegített sütőben 220 °C-on 30 percig sütjük, vagy amíg az alját megütögetve kongó hangot hallunk. Rácsra tesszük, amíg teljesen kihűl. Felszeletelve kínáljuk.