CITROMMÁZAS MANDULASZELET Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, kenőecset, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, sütő, sütőlap, szűrő, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, gyúrás, kikeverés, nyújtás, préselés, sütés, szűrés

Adag: 2 tepsi (50 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mázhoz:
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 evőkanál rum
1 evőkanál meleg víz
20 dkg porcukor
szükség szerint meleg víz
Az alaphoz:
15 dkg héjas, finomra vágott mandula
15 dkg blansírozott, finomra vágott mandula
1 teáskanál szódabikarbóna
7 dkg finomra vágott kandírozott narancshéj
7 dkg finomra vágott kandírozott citromhéj
1 evőkanál őrölt fahéj
2 és fél dl méz
30 dkg kristálycukor
¼ teáskanál só
1 dl cseresznyepálinka
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
60 dkg fehér liszt

vagy

60 dkg univerzális liszt

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Két sütőlemezt kivajazunk és kilisztezünk.

2. A mézet egy serpenyőben alacsony hőfokon folyóssá melegítjük. Belekeverjük a cukrot, fahéjat, szegfűszeget, a kétféle mandulát, kandírozott citrom- és narancshéjat. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Beleöntjük a pálinkát.

3. A langyos tésztát kissé lisztezett deszkán alaposan összegyúrjuk, ha ragadna, kevés lisztet adjunk hozzá.

4. A tésztát 5 mm-re kinyújtjuk. Éles késsel kb. 50 szeletre vágjuk. Az előkészített sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2 cm-re, és 15-20 perc alatt világosbarnára sütjük. Rácsra helyezzük.

5. A porcukrot, a vizet, a citromlevet és a rumot összekeverjük. Ha túl sűrű lenne a máz, kevés vízzel hígíthatjuk.

6. A még meleg sütemények tetejét a mázzal megkenjük. Hagyjuk kihűlni.

A mandula finomabb és gusztusosabb lesz, ha leforrázzuk. Ekkor barna héja könnyen eltávolítható. Jobban kiadja ízét a mandula, ha ezután szárazon, enyhén megpirítjuk.