Provence-i zöldségek

Provence-i zöldségek
Minden vidék, amelyik a ratatouille-hoz, a pistou nevű bableveshez, a nizzai salátához és a töltött zöldségekhez hasonló hagyományokkal dicsekedhet, bőségében is van ezeknek a növényeknek. Provence termékeny régió, minden tavasszal a legkitűnőbb minőségű korai zöldségek sokaságát termi. Piaca a vidék termékeny talaját dicsérik - miként az emberek szorgalmát is, akik megművelik.

A cikk forrása

Provence Provence
(Vince Kiadó)
A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot,...
Bővebben...

Piaci hangulatkép

A gazdák és a mezőgazdasági munkások naponta elviszik termésüket a városba. A terek, utcát: és sikátorok a szállító járművek állandó jövés-menésétől pezsegnek, a standok felállításának: ismerős zörgésétől, az egymást szólító hangoktól és a vidáman csengő kacagástól. A piac apránként bekebelezi a tereket, az utcákat és az utakat.A fűszernövények mellett virágok és élni gyümölcsök kínálják magukat, nem is beszéIve a zöldségekről, amelyek a hajnali harmattól nedvesen fitogtatják zsenge korukat. Elég rájuk nézni, és nincs szükség bővebben fejtegetni az ismerős megállapítást: „Ez aztán finom!"

A leggyakrabban használt zöldségek

Vegyük először a paradicsomot. Bármilyen teli és kemény is, egy kis só mindig jól jön, hogy a maga teljességében érvényre jusson a zamata. A paradicsom tulajdonképpen meglepően új jövevény Provence-ban, csak a 17. században jelent meg - manapság ez a vidék termeli hazai termés 40 százalékát -, és hamarosan a mediterrán konyha nélkülözhetetlen eleme lett. Egyedi íze mindent felülmúl, és szinte nincs olyan alkalom, hogy ne találhatnánk neki helyet az asztalon. A kis koktélparadicsom aperitiffel, szeletelve eszményi salátában. Alkalmas töltelékbe és paradicsompüréként is elhasználhatjuk. Valaha előételként, mindössze apróra vágott petrezselyemmel tálalták. Manapság aligha tűnne fel mozzarella és bazsalikom nélkül. Igen, és szót kell ejteni még egy lényeges tulajdonságáról, hogy a növényrőlleszedve akár az ablakpárkányon is hajlandó beérni!Azértt óvakodjunk a nyakló nélküli használatától: bizonyos ételekben nagyon savanyú lehet, és egyes étrendek kifejezetten azt javasolják, hogy minden formájában tartózkodjunk tőle.
Aztán ott a lila articsóka: az „itt állok pucéran" fajta, de szemérmesebb. Ha eltávolítjuk néhány külső levelét, nagyon egyszerűen, már egy kis sóval is élvezhető. Pár csepp citromlétől és ugyanannyi olívaolajtól a szerény kis articsóka hamisítatlan provence-i előétel lesz; ha valamelyest nagyobb, akkor kuktafazékban elkészítve fedezhetjük fel leginkább a szíve és levelei omló finomságát.
És mi a helyzet a cukkinivel? Csak akkor árulja el igazi nagyszerűségét, ha néhány csepp forró olívaolaj a serpenyőben élvezetes zöldségfogássá avatja. A legkevésbé sem tekinthető „unalmas" zöldségnek, még ha első pillantásra annak tűnhet is. Megtalálható Provence-ban egy bizonyos változata, leginkább pedig Nizzában, a pompás és töltésre különösen alkalmas petite ronde. Fánkba sütve a remek cukkinivirág ugyancsak igazi finomság, teljesen mindegy, miféle fajtát képvisel.
A bíborló küllemű padlizsán rendkívül alkalmazkodó, és egy sor különféle felhasználásraalkalmas. Könnyű tésztába göngyölhetjük, megtölthetjük, de akár „padlizsánkaviár„-t is készíthetünk belőle. A déli fehér húsú padlizsán egész meglepően ízletes. A padlizsán, akárcsak párja, a zöldpaprika, legyen piros, zöld vagy sárga, nem elégszik meg pusztán azzal, hogy a ratatouille alapvető alkotóeleme legyen. Ugyanolyan ízletes sütve, egy kis olívaolajjal és fokhagymával ízesítve.
Az édeskömény gumó is népszerű, akár nyersen fogyasztva, akár anchoiade-dal jellegzetes provence-i módi szerint.

... és a kevésbé ismertek

Mielőtt beköszöntene a termesztett spárga szezonja , érdemes megkóstolni rokonát, a vadspárgát. Ez a fajta olyan vékony, mint a makaróni, és hosszú, mint a kötőtű, s pompás leves és omlett hozzávalója. A városlakók többsége soha nem hallott felőle, a délen élők azonban jól ismerik, és tavasszal előszeretettel szedik.
Egy további provence-i zöldség olyan kicsi, sima,finoman zöld, hogy meg sem kellene főzni, ez pedig a zsenge cukorborsó. Finom úgy, ahogy van; kevés retekkel és egy kis sóval már kísérhet egy aperitifet.
Aki valamelyest vállalkozóbb szellemű, próbálja ki a mogyoróhagymát vagy a zsenge hagymát, apróra vágva, megsózva, és persze ne mulasszunk el csepegtetni rá egy kevés olívaolajat.Természetesen ezzel még távolról sem merítettük ki Provence konyhakertjének ismertetését: bab, zöld, piros vagy vörös futóbab pistou-leveshez; répa, karfiol, cékla és uborka aiolival; spenót vagy mángold nizzai pástétomban, cukorrépa és borsó, a salátafélékről nem is beszélve.
A Provence-ban és a Cote d'Azur régióban termesztett saláta alkotja az országos termés csaknem felét. Délen ritkaságnak számít, hogy a főétkezéshez ne kerüljön saláta is az asztalra. Alig szükséges hozzá öntet, Ileginkább hagyják érvényre jutni a maga természetes ízét. Egy különleges kedvenc a mesclun, amely vegyes salátalevelekből és fűszernövényekből áll, például borsmustárból, pitypanglevélből és zsázsából. Megszámlálhatatlan változat kapható ezekből a zsenge, üde, könnyű vagy kesernyés jellegű salátákból.Alkalmanként kevés fokhagymát is adnak a vinaigrette-hez. A fokhagyma lehet fehér vagy rózsaszínű, kicsi és nagy fejű, köthetik vastag fonatokba vagy csokorba. Mi több, igazán jellemző a déli konyhaművészetre, akár mint a zöldségköret része, akár mint önálló zöldség.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Provence-i zöldségek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
könyvek

Kapcsolódó könyvek

Salátalexikon Salátalexikon
Szerző: Hackstein, Yara
Kiadó: M-Érték Kiadó (2008)

Finom saláták - legjobb receptek - Mindaz, amit tudni kell a salátákról, zöldségekről és egyéb...

Jamie vacsorái Jamie vacsorái
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A Jamie vacsorái minden szakácskönyv­től, sőt minden könyv­től különbözik. Vannak, akik azt állítják,...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

33 saláta 33 saláta
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

A legfinomabb köretek és főzelékek A legfinomabb köretek és főzelékek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Vicces kölyökkaják Vicces kölyökkaják
Kiadó: Vince Kiadó (2012)

Egyszerűen elkészíthető látványos szendvicsek, bolondos zsemlék és más péksütemények – hogy a gyerekek...

Főzelékes Feri Főzelékes Feri
Szerző: Szatmári Ferenc
Kiadó: Bookline Kiadó (2014)

"Kevés ennyire megosztó ételünk van, mint ez a tipikusan magyar egytál. Gondoljunk csak a kelkáposzta...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Különleges köretek könyve Különleges köretek könyve
Szerzők: Eisenstock Ildikó, Pákozdi Judit
Kiadó: Gladiátor Kiadó (2000)

A köretek a magyar konyha mostohagyermekei. Egy háziasszony hírnevét remek húsételek, titkos receptúrájú...

33 salátakülönlegesség 33 salátakülönlegesség
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

Könnyű nyári ebéd, mutatós előétel vagy ínyenc vendégváró különlegesség - 33-as receptsorozatunk újabb...

Villámgyors grillezés Villámgyors grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2011)

Negyvennél is több villámreceptet kínálunk hús, hal, zöldségek grillezésre, melyeket különböző kenyerek,...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

100 gyors recept 100 gyors recept
Szerző: Hachet, Sophie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

A 100 recept segítségével ízletes, eredeti ételeket készíthetünk.

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek