Provence-i zöldségek

Provence-i zöldségek
Minden vidék, amelyik a ratatouille-hoz, a pistou nevű bableveshez, a nizzai salátához és a töltött zöldségekhez hasonló hagyományokkal dicsekedhet, bőségében is van ezeknek a növényeknek. Provence termékeny régió, minden tavasszal a legkitűnőbb minőségű korai zöldségek sokaságát termi. Piaca a vidék termékeny talaját dicsérik - miként az emberek szorgalmát is, akik megművelik.

A cikk forrása

Provence Provence
(Vince Kiadó)
A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot,...
Bővebben...

Piaci hangulatkép

A gazdák és a mezőgazdasági munkások naponta elviszik termésüket a városba. A terek, utcát: és sikátorok a szállító járművek állandó jövés-menésétől pezsegnek, a standok felállításának: ismerős zörgésétől, az egymást szólító hangoktól és a vidáman csengő kacagástól. A piac apránként bekebelezi a tereket, az utcákat és az utakat.A fűszernövények mellett virágok és élni gyümölcsök kínálják magukat, nem is beszéIve a zöldségekről, amelyek a hajnali harmattól nedvesen fitogtatják zsenge korukat. Elég rájuk nézni, és nincs szükség bővebben fejtegetni az ismerős megállapítást: „Ez aztán finom!"

A leggyakrabban használt zöldségek

Vegyük először a paradicsomot. Bármilyen teli és kemény is, egy kis só mindig jól jön, hogy a maga teljességében érvényre jusson a zamata. A paradicsom tulajdonképpen meglepően új jövevény Provence-ban, csak a 17. században jelent meg - manapság ez a vidék termeli hazai termés 40 százalékát -, és hamarosan a mediterrán konyha nélkülözhetetlen eleme lett. Egyedi íze mindent felülmúl, és szinte nincs olyan alkalom, hogy ne találhatnánk neki helyet az asztalon. A kis koktélparadicsom aperitiffel, szeletelve eszményi salátában. Alkalmas töltelékbe és paradicsompüréként is elhasználhatjuk. Valaha előételként, mindössze apróra vágott petrezselyemmel tálalták. Manapság aligha tűnne fel mozzarella és bazsalikom nélkül. Igen, és szót kell ejteni még egy lényeges tulajdonságáról, hogy a növényrőlleszedve akár az ablakpárkányon is hajlandó beérni!Azértt óvakodjunk a nyakló nélküli használatától: bizonyos ételekben nagyon savanyú lehet, és egyes étrendek kifejezetten azt javasolják, hogy minden formájában tartózkodjunk tőle.
Aztán ott a lila articsóka: az „itt állok pucéran" fajta, de szemérmesebb. Ha eltávolítjuk néhány külső levelét, nagyon egyszerűen, már egy kis sóval is élvezhető. Pár csepp citromlétől és ugyanannyi olívaolajtól a szerény kis articsóka hamisítatlan provence-i előétel lesz; ha valamelyest nagyobb, akkor kuktafazékban elkészítve fedezhetjük fel leginkább a szíve és levelei omló finomságát.
És mi a helyzet a cukkinivel? Csak akkor árulja el igazi nagyszerűségét, ha néhány csepp forró olívaolaj a serpenyőben élvezetes zöldségfogássá avatja. A legkevésbé sem tekinthető „unalmas" zöldségnek, még ha első pillantásra annak tűnhet is. Megtalálható Provence-ban egy bizonyos változata, leginkább pedig Nizzában, a pompás és töltésre különösen alkalmas petite ronde. Fánkba sütve a remek cukkinivirág ugyancsak igazi finomság, teljesen mindegy, miféle fajtát képvisel.
A bíborló küllemű padlizsán rendkívül alkalmazkodó, és egy sor különféle felhasználásraalkalmas. Könnyű tésztába göngyölhetjük, megtölthetjük, de akár „padlizsánkaviár„-t is készíthetünk belőle. A déli fehér húsú padlizsán egész meglepően ízletes. A padlizsán, akárcsak párja, a zöldpaprika, legyen piros, zöld vagy sárga, nem elégszik meg pusztán azzal, hogy a ratatouille alapvető alkotóeleme legyen. Ugyanolyan ízletes sütve, egy kis olívaolajjal és fokhagymával ízesítve.
Az édeskömény gumó is népszerű, akár nyersen fogyasztva, akár anchoiade-dal jellegzetes provence-i módi szerint.

... és a kevésbé ismertek

Mielőtt beköszöntene a termesztett spárga szezonja , érdemes megkóstolni rokonát, a vadspárgát. Ez a fajta olyan vékony, mint a makaróni, és hosszú, mint a kötőtű, s pompás leves és omlett hozzávalója. A városlakók többsége soha nem hallott felőle, a délen élők azonban jól ismerik, és tavasszal előszeretettel szedik.
Egy további provence-i zöldség olyan kicsi, sima,finoman zöld, hogy meg sem kellene főzni, ez pedig a zsenge cukorborsó. Finom úgy, ahogy van; kevés retekkel és egy kis sóval már kísérhet egy aperitifet.
Aki valamelyest vállalkozóbb szellemű, próbálja ki a mogyoróhagymát vagy a zsenge hagymát, apróra vágva, megsózva, és persze ne mulasszunk el csepegtetni rá egy kevés olívaolajat.Természetesen ezzel még távolról sem merítettük ki Provence konyhakertjének ismertetését: bab, zöld, piros vagy vörös futóbab pistou-leveshez; répa, karfiol, cékla és uborka aiolival; spenót vagy mángold nizzai pástétomban, cukorrépa és borsó, a salátafélékről nem is beszélve.
A Provence-ban és a Cote d'Azur régióban termesztett saláta alkotja az országos termés csaknem felét. Délen ritkaságnak számít, hogy a főétkezéshez ne kerüljön saláta is az asztalra. Alig szükséges hozzá öntet, Ileginkább hagyják érvényre jutni a maga természetes ízét. Egy különleges kedvenc a mesclun, amely vegyes salátalevelekből és fűszernövényekből áll, például borsmustárból, pitypanglevélből és zsázsából. Megszámlálhatatlan változat kapható ezekből a zsenge, üde, könnyű vagy kesernyés jellegű salátákból.Alkalmanként kevés fokhagymát is adnak a vinaigrette-hez. A fokhagyma lehet fehér vagy rózsaszínű, kicsi és nagy fejű, köthetik vastag fonatokba vagy csokorba. Mi több, igazán jellemző a déli konyhaművészetre, akár mint a zöldségköret része, akár mint önálló zöldség.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Provence-i zöldségek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

A legfinomabb saláták A legfinomabb saláták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
816 ízletes étel 816 ízletes étel
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2006)

Napjaink rohanó, túlterhelt világában egyre gyakrabban előfordul, hogy nincs időnk a konyhai munkára, és...

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Burgonya Burgonya
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerzők: Pigozzi, Paolo, Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Friss zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és hüvelyesek - egytől egyig a jövő konyhájának alapanyagai. A...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek