Provence-i zöldségek

Provence-i zöldségek
Minden vidék, amelyik a ratatouille-hoz, a pistou nevű bableveshez, a nizzai salátához és a töltött zöldségekhez hasonló hagyományokkal dicsekedhet, bőségében is van ezeknek a növényeknek. Provence termékeny régió, minden tavasszal a legkitűnőbb minőségű korai zöldségek sokaságát termi. Piaca a vidék termékeny talaját dicsérik - miként az emberek szorgalmát is, akik megművelik.

A cikk forrása

Provence Provence
(Vince Kiadó)
A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot,...
Bővebben...

Piaci hangulatkép

A gazdák és a mezőgazdasági munkások naponta elviszik termésüket a városba. A terek, utcát: és sikátorok a szállító járművek állandó jövés-menésétől pezsegnek, a standok felállításának: ismerős zörgésétől, az egymást szólító hangoktól és a vidáman csengő kacagástól. A piac apránként bekebelezi a tereket, az utcákat és az utakat.A fűszernövények mellett virágok és élni gyümölcsök kínálják magukat, nem is beszéIve a zöldségekről, amelyek a hajnali harmattól nedvesen fitogtatják zsenge korukat. Elég rájuk nézni, és nincs szükség bővebben fejtegetni az ismerős megállapítást: „Ez aztán finom!"

A leggyakrabban használt zöldségek

Vegyük először a paradicsomot. Bármilyen teli és kemény is, egy kis só mindig jól jön, hogy a maga teljességében érvényre jusson a zamata. A paradicsom tulajdonképpen meglepően új jövevény Provence-ban, csak a 17. században jelent meg - manapság ez a vidék termeli hazai termés 40 százalékát -, és hamarosan a mediterrán konyha nélkülözhetetlen eleme lett. Egyedi íze mindent felülmúl, és szinte nincs olyan alkalom, hogy ne találhatnánk neki helyet az asztalon. A kis koktélparadicsom aperitiffel, szeletelve eszményi salátában. Alkalmas töltelékbe és paradicsompüréként is elhasználhatjuk. Valaha előételként, mindössze apróra vágott petrezselyemmel tálalták. Manapság aligha tűnne fel mozzarella és bazsalikom nélkül. Igen, és szót kell ejteni még egy lényeges tulajdonságáról, hogy a növényrőlleszedve akár az ablakpárkányon is hajlandó beérni!Azértt óvakodjunk a nyakló nélküli használatától: bizonyos ételekben nagyon savanyú lehet, és egyes étrendek kifejezetten azt javasolják, hogy minden formájában tartózkodjunk tőle.
Aztán ott a lila articsóka: az „itt állok pucéran" fajta, de szemérmesebb. Ha eltávolítjuk néhány külső levelét, nagyon egyszerűen, már egy kis sóval is élvezhető. Pár csepp citromlétől és ugyanannyi olívaolajtól a szerény kis articsóka hamisítatlan provence-i előétel lesz; ha valamelyest nagyobb, akkor kuktafazékban elkészítve fedezhetjük fel leginkább a szíve és levelei omló finomságát.
És mi a helyzet a cukkinivel? Csak akkor árulja el igazi nagyszerűségét, ha néhány csepp forró olívaolaj a serpenyőben élvezetes zöldségfogássá avatja. A legkevésbé sem tekinthető „unalmas" zöldségnek, még ha első pillantásra annak tűnhet is. Megtalálható Provence-ban egy bizonyos változata, leginkább pedig Nizzában, a pompás és töltésre különösen alkalmas petite ronde. Fánkba sütve a remek cukkinivirág ugyancsak igazi finomság, teljesen mindegy, miféle fajtát képvisel.
A bíborló küllemű padlizsán rendkívül alkalmazkodó, és egy sor különféle felhasználásraalkalmas. Könnyű tésztába göngyölhetjük, megtölthetjük, de akár „padlizsánkaviár„-t is készíthetünk belőle. A déli fehér húsú padlizsán egész meglepően ízletes. A padlizsán, akárcsak párja, a zöldpaprika, legyen piros, zöld vagy sárga, nem elégszik meg pusztán azzal, hogy a ratatouille alapvető alkotóeleme legyen. Ugyanolyan ízletes sütve, egy kis olívaolajjal és fokhagymával ízesítve.
Az édeskömény gumó is népszerű, akár nyersen fogyasztva, akár anchoiade-dal jellegzetes provence-i módi szerint.

... és a kevésbé ismertek

Mielőtt beköszöntene a termesztett spárga szezonja , érdemes megkóstolni rokonát, a vadspárgát. Ez a fajta olyan vékony, mint a makaróni, és hosszú, mint a kötőtű, s pompás leves és omlett hozzávalója. A városlakók többsége soha nem hallott felőle, a délen élők azonban jól ismerik, és tavasszal előszeretettel szedik.
Egy további provence-i zöldség olyan kicsi, sima,finoman zöld, hogy meg sem kellene főzni, ez pedig a zsenge cukorborsó. Finom úgy, ahogy van; kevés retekkel és egy kis sóval már kísérhet egy aperitifet.
Aki valamelyest vállalkozóbb szellemű, próbálja ki a mogyoróhagymát vagy a zsenge hagymát, apróra vágva, megsózva, és persze ne mulasszunk el csepegtetni rá egy kevés olívaolajat.Természetesen ezzel még távolról sem merítettük ki Provence konyhakertjének ismertetését: bab, zöld, piros vagy vörös futóbab pistou-leveshez; répa, karfiol, cékla és uborka aiolival; spenót vagy mángold nizzai pástétomban, cukorrépa és borsó, a salátafélékről nem is beszélve.
A Provence-ban és a Cote d'Azur régióban termesztett saláta alkotja az országos termés csaknem felét. Délen ritkaságnak számít, hogy a főétkezéshez ne kerüljön saláta is az asztalra. Alig szükséges hozzá öntet, Ileginkább hagyják érvényre jutni a maga természetes ízét. Egy különleges kedvenc a mesclun, amely vegyes salátalevelekből és fűszernövényekből áll, például borsmustárból, pitypanglevélből és zsázsából. Megszámlálhatatlan változat kapható ezekből a zsenge, üde, könnyű vagy kesernyés jellegű salátákból.Alkalmanként kevés fokhagymát is adnak a vinaigrette-hez. A fokhagyma lehet fehér vagy rózsaszínű, kicsi és nagy fejű, köthetik vastag fonatokba vagy csokorba. Mi több, igazán jellemző a déli konyhaművészetre, akár mint a zöldségköret része, akár mint önálló zöldség.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Provence-i zöldségek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Hat jó érv, amiért érdemes megvenned ezt a könyvet: 1. Te is anyuka vagy. Anyuka, aki dolgozik; akinek csak egy...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ...

108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár 108 finomenális vegetáriánus recept á la Laár
Szerzők: Laár András, Laár Györgyi
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Különleges szakácskönyvet szeretnénk ezúton az olvasók figyelmébe ajánlani. A szerző Laár András, a...

Levesek Levesek
Szerző: Clements, Carole
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét...

Burgonya Burgonya
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

Grillparti Grillparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

500 saláta 500 saláta
Szerző: Blake, Susannah
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Az 500 saláta azoknak szól, akik szeretik a gyorsan elkészíthető, egészséges és friss ételeket. Azoknak,...

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Burgonya- és tésztasaláták Burgonya- és tésztasaláták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A színes képekkel teli könyv a már klasszikussá vált recepteken kívül számtalan új ötletes változatot...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek