Provence-i zöldségek

Provence-i zöldségek
Minden vidék, amelyik a ratatouille-hoz, a pistou nevű bableveshez, a nizzai salátához és a töltött zöldségekhez hasonló hagyományokkal dicsekedhet, bőségében is van ezeknek a növényeknek. Provence termékeny régió, minden tavasszal a legkitűnőbb minőségű korai zöldségek sokaságát termi. Piaca a vidék termékeny talaját dicsérik - miként az emberek szorgalmát is, akik megművelik.

A cikk forrása

Provence Provence
(Vince Kiadó)
A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot,...
Bővebben...

Piaci hangulatkép

A gazdák és a mezőgazdasági munkások naponta elviszik termésüket a városba. A terek, utcát: és sikátorok a szállító járművek állandó jövés-menésétől pezsegnek, a standok felállításának: ismerős zörgésétől, az egymást szólító hangoktól és a vidáman csengő kacagástól. A piac apránként bekebelezi a tereket, az utcákat és az utakat.A fűszernövények mellett virágok és élni gyümölcsök kínálják magukat, nem is beszéIve a zöldségekről, amelyek a hajnali harmattól nedvesen fitogtatják zsenge korukat. Elég rájuk nézni, és nincs szükség bővebben fejtegetni az ismerős megállapítást: „Ez aztán finom!"

A leggyakrabban használt zöldségek

Vegyük először a paradicsomot. Bármilyen teli és kemény is, egy kis só mindig jól jön, hogy a maga teljességében érvényre jusson a zamata. A paradicsom tulajdonképpen meglepően új jövevény Provence-ban, csak a 17. században jelent meg - manapság ez a vidék termeli hazai termés 40 százalékát -, és hamarosan a mediterrán konyha nélkülözhetetlen eleme lett. Egyedi íze mindent felülmúl, és szinte nincs olyan alkalom, hogy ne találhatnánk neki helyet az asztalon. A kis koktélparadicsom aperitiffel, szeletelve eszményi salátában. Alkalmas töltelékbe és paradicsompüréként is elhasználhatjuk. Valaha előételként, mindössze apróra vágott petrezselyemmel tálalták. Manapság aligha tűnne fel mozzarella és bazsalikom nélkül. Igen, és szót kell ejteni még egy lényeges tulajdonságáról, hogy a növényrőlleszedve akár az ablakpárkányon is hajlandó beérni!Azértt óvakodjunk a nyakló nélküli használatától: bizonyos ételekben nagyon savanyú lehet, és egyes étrendek kifejezetten azt javasolják, hogy minden formájában tartózkodjunk tőle.
Aztán ott a lila articsóka: az „itt állok pucéran" fajta, de szemérmesebb. Ha eltávolítjuk néhány külső levelét, nagyon egyszerűen, már egy kis sóval is élvezhető. Pár csepp citromlétől és ugyanannyi olívaolajtól a szerény kis articsóka hamisítatlan provence-i előétel lesz; ha valamelyest nagyobb, akkor kuktafazékban elkészítve fedezhetjük fel leginkább a szíve és levelei omló finomságát.
És mi a helyzet a cukkinivel? Csak akkor árulja el igazi nagyszerűségét, ha néhány csepp forró olívaolaj a serpenyőben élvezetes zöldségfogássá avatja. A legkevésbé sem tekinthető „unalmas" zöldségnek, még ha első pillantásra annak tűnhet is. Megtalálható Provence-ban egy bizonyos változata, leginkább pedig Nizzában, a pompás és töltésre különösen alkalmas petite ronde. Fánkba sütve a remek cukkinivirág ugyancsak igazi finomság, teljesen mindegy, miféle fajtát képvisel.
A bíborló küllemű padlizsán rendkívül alkalmazkodó, és egy sor különféle felhasználásraalkalmas. Könnyű tésztába göngyölhetjük, megtölthetjük, de akár „padlizsánkaviár„-t is készíthetünk belőle. A déli fehér húsú padlizsán egész meglepően ízletes. A padlizsán, akárcsak párja, a zöldpaprika, legyen piros, zöld vagy sárga, nem elégszik meg pusztán azzal, hogy a ratatouille alapvető alkotóeleme legyen. Ugyanolyan ízletes sütve, egy kis olívaolajjal és fokhagymával ízesítve.
Az édeskömény gumó is népszerű, akár nyersen fogyasztva, akár anchoiade-dal jellegzetes provence-i módi szerint.

... és a kevésbé ismertek

Mielőtt beköszöntene a termesztett spárga szezonja , érdemes megkóstolni rokonát, a vadspárgát. Ez a fajta olyan vékony, mint a makaróni, és hosszú, mint a kötőtű, s pompás leves és omlett hozzávalója. A városlakók többsége soha nem hallott felőle, a délen élők azonban jól ismerik, és tavasszal előszeretettel szedik.
Egy további provence-i zöldség olyan kicsi, sima,finoman zöld, hogy meg sem kellene főzni, ez pedig a zsenge cukorborsó. Finom úgy, ahogy van; kevés retekkel és egy kis sóval már kísérhet egy aperitifet.
Aki valamelyest vállalkozóbb szellemű, próbálja ki a mogyoróhagymát vagy a zsenge hagymát, apróra vágva, megsózva, és persze ne mulasszunk el csepegtetni rá egy kevés olívaolajat.Természetesen ezzel még távolról sem merítettük ki Provence konyhakertjének ismertetését: bab, zöld, piros vagy vörös futóbab pistou-leveshez; répa, karfiol, cékla és uborka aiolival; spenót vagy mángold nizzai pástétomban, cukorrépa és borsó, a salátafélékről nem is beszélve.
A Provence-ban és a Cote d'Azur régióban termesztett saláta alkotja az országos termés csaknem felét. Délen ritkaságnak számít, hogy a főétkezéshez ne kerüljön saláta is az asztalra. Alig szükséges hozzá öntet, Ileginkább hagyják érvényre jutni a maga természetes ízét. Egy különleges kedvenc a mesclun, amely vegyes salátalevelekből és fűszernövényekből áll, például borsmustárból, pitypanglevélből és zsázsából. Megszámlálhatatlan változat kapható ezekből a zsenge, üde, könnyű vagy kesernyés jellegű salátákból.Alkalmanként kevés fokhagymát is adnak a vinaigrette-hez. A fokhagyma lehet fehér vagy rózsaszínű, kicsi és nagy fejű, köthetik vastag fonatokba vagy csokorba. Mi több, igazán jellemző a déli konyhaművészetre, akár mint a zöldségköret része, akár mint önálló zöldség.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Provence-i zöldségek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
twitter

Kapcsolódó könyvek

Burgonya- és tésztasaláták Burgonya- és tésztasaláták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A színes képekkel teli könyv a már klasszikussá vált recepteken kívül számtalan új ötletes változatot...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Spanyol ízek Spanyol ízek
Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

33 mangold recept 33 mangold recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Compu-Typo Kft. (1992)

A mangold - régies nevén a mángold - származását tekintve a cukorrépa és a takarmányrépa rokona, ízre...

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

Házi nyári menük Házi nyári menük
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1996)

A friss zöldségfélék és gyümölcsök rendszeres fogyasztása alapvetően fontos, mivel a vízben oldható...

Jamie természetesen Jamie természetesen
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2009)

Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb,...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Hat jó érv, amiért érdemes megvenned ezt a könyvet: 1. Te is anyuka vagy. Anyuka, aki dolgozik; akinek csak egy...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek