Panettone

Panettone
A panettone kifejezés maga még nem, de a hozzá nagyon hasonló, különleges kenyeret említő első feljegyzések a 11. századból származnak, és arról szólnak, hogy bizonyos vallási ünnepeken, elsősorban karácsonykor ették...

A kezdetek

E források szerint az egész család összegyűlt, körülülte a feldíszített tűzhelyet, és s a családfő szeletekre vágott egy nagy kenyeret. A héját félretették, mert gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Állítólag főleg torokfájás ellen hatott. A "nagy kenyér" - ünnepi alkalmakkor való fogyasztásának - leírása már majdnem olyan, mint amit később panettonénak neveztek. A szó a milánói dialektusból származik, melyhez előszeretettel ragasztanak kicsinyítő, vagy ebben az esetben nagyító végződést.
Már Lodovico il Moro milánói herceg (1452-1508) idején is ugyanúgy készült a panettone, mint manapság.
Eredetileg a magasra kelt kalács a város hagyományos karácsonyi süteménye volt. De nagyon hamar meghódította az lombardiaiak szívét, és mára nélküle már egész Olaszországban elképzelhetetlen a karácsonyi ünnepi asztal. Napjainkban a panettone már az Alpokon túl is folytatja diadalútját.

A sütemény jellegzetességei

A kalács tésztáját citromhéjjal, mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel ízesítik. A süteményt övező papírformákba viszonylag kevés masszát töltenek, mert a kemencében a tészta magasra feljön, sőt a papírformán túlra is duzzad. Amikor kész a süteményt kiveszik a kemencéből, nem távolítják el róla a papírgyűrűt. A széles "haskötő" részben márkajelzés, de védi is a tésztát a kiszáradástól.

Kapcsolódó hagyományok

Nem olyan régen még, minden esztendőben, röviddel karácsony előtt minden gyárkapuban lejátszódott egy hagyományos "színjáték". A gyárak, közepes vagy kisebb műhelyek előtt meg lehetett figyelni, amint az emberek hazafelé igyekeznek az ünnepekre: egyik kezükben panettone, a másikban egy üveg spumante, habzóobor, többnyire édes muskotály. Ez volt a tulajdonos, a padrone szokásos karácsonyi ajándéka alkalmazottainak.
A panettonéval kapcsolatos másik kedves hagyomány a panettone di San Biagio. Sok milánói család tartja ma is a szokást, hogy egy karácsonyikalácsot félretesznek február 3-ig. Szent Balázs napjáig. A néphagyomány szerint ugyanis aki ebből a sokáig tárolt süteményből egy darabka száraz héjat megrág, egész évben mentesül a torokfájástól - márpedig a hideg, ködös észak-olaszországi telek idején a torokfájás egyáltalán nem ritka.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Panettone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
Szerző: Kempe, Christina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2010)

Az olasz konyha alighanem a világ legváltozatosabb konyháinak egyike. Ínycsiklandó recepteket tartalmaz ez a...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Spagetti és opera Spagetti és opera
Szerzők: Prokopp Róbert, Vajda Péter
Kiadó: Szabad Föld Kiadó (2004)

Tradicionális olasz receptek, főszerepben a spagetti, klasszikus olasz operaáriákkal tálalva + CD melléklettel....

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Bologna- Ízek városa Bologna- Ízek városa
Szerző: Molinari Pradelli, Alessando
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

A XIII. század elején francia egyetemi körökben alakult ki először a “zsíros” és a “tudós” Bologna...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Olasz tésztaételek Olasz tésztaételek
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

Olaszország az életvidámság és az életöröm jelképe - nem is lehet csodálkozni ezen egy olyan országban,...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

Paradicsomszósz Paradicsomszósz
Szerző: Deiana, Hermina
Kiadó: Alexandra Kiadó (2016)

Ebben a könyvben végigkísérhetjük, ahogy Hermina nemcsak a szerelmet találja meg az ő Antoniójánál, hanem...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan...

Kapcsolódó cikkek