Palackba zárt nyári álmok

Rosé de Provance

Palackba zárt nyári álmok
„C'est un renverse-buffet" - „Ez képes felborítani a bárpultot is" - nyögte Monsieur Dupont a sok provence-i rozéval töltött izgalmas este után. Északról jött vendégek, akik már töltötték szabadságukat a Cote d'Azur-ön és csodálatos hátországában, igazolhatják állítását. Amikor orrunk után járva, a fokhagyma és növénvillatok nyomában, rálelünk egy romantikus kisvendéglőre, máris hűvös rozé áll az asztalunkon, ártatlanul mosolyog ránk szelíd lazacszínével, levendula, kakukkfű, majoránna és rozmaring illatát ringatja felénk (vagy ezek odakintről áradnak be?), és csak amikor felállunk, akkor vesszük észre, valójában milyen súlyos és nehéz is volt ez a bor...

A cikk forrása

Borok világa Borok világa
(Kossuth Kiadó)
Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor lényegéről. Az első rész bemutatja a megközelítés legjobb módját; kísérőnkké szegődik a tálalásnál, az...
Bővebben...

A provence-i boroknak kettős az arculata. Cannestól Saint-Tropez-ig bizonyos turisztikai helységekben felszínes, kommerciális, egyszerű, ezzel együtt tapadós-édeskés rozénak mutatkozik, mely ott helyben ízlik ugyan, de a tartományon kívül, a provence-i légkör hiányában roppant közönségessé válik. Szebb megjelenési formája a háttérben húzódik; a minőségi borokat fel kell fedezni.

Az átlagos fölé emelkednek a kis AOC-környékekről származó borok. Palette sajátos fehérbort termel, amely csodás összhangban áll a vidék nagyszerű halételeivel. Bandol kitűnő vörösborral szerzett nevet magának, melyet fajtatisztán préselnek mourvedre szőlőből. Egyébként szinte mindig több fajta is részesedik a borokban, tömegáru a nemes fürtök mellett, melyeknek kevés a hozama. A bor minősége nem utolsósorban attól függ, hogy a vincellér milyen szőlőösszetételből alkotja meg receptjét.

Vajon a provence-i borok valóban a vidékből, a pínea-erdőkből, a bozótosból és növényeiből szívják magukba bódító illatukat és bocsátják ki finom leheletként? Talán homeopatikus adagokban is elegendő, hogy szaglóérzékünket csiklandozza és vele bensőséges érzéseket és emlékeket ébresszen.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Palackba zárt nyári álmok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Kapcsolódó cikkek