Palackba zárt nyári álmok

Rosé de Provance

Palackba zárt nyári álmok
„C'est un renverse-buffet" - „Ez képes felborítani a bárpultot is" - nyögte Monsieur Dupont a sok provence-i rozéval töltött izgalmas este után. Északról jött vendégek, akik már töltötték szabadságukat a Cote d'Azur-ön és csodálatos hátországában, igazolhatják állítását. Amikor orrunk után járva, a fokhagyma és növénvillatok nyomában, rálelünk egy romantikus kisvendéglőre, máris hűvös rozé áll az asztalunkon, ártatlanul mosolyog ránk szelíd lazacszínével, levendula, kakukkfű, majoránna és rozmaring illatát ringatja felénk (vagy ezek odakintről áradnak be?), és csak amikor felállunk, akkor vesszük észre, valójában milyen súlyos és nehéz is volt ez a bor...

A cikk forrása

Borok világa Borok világa
(Kossuth Kiadó)
Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor lényegéről. Az első rész bemutatja a megközelítés legjobb módját; kísérőnkké szegődik a tálalásnál, az...
Bővebben...

A provence-i boroknak kettős az arculata. Cannestól Saint-Tropez-ig bizonyos turisztikai helységekben felszínes, kommerciális, egyszerű, ezzel együtt tapadós-édeskés rozénak mutatkozik, mely ott helyben ízlik ugyan, de a tartományon kívül, a provence-i légkör hiányában roppant közönségessé válik. Szebb megjelenési formája a háttérben húzódik; a minőségi borokat fel kell fedezni.

Az átlagos fölé emelkednek a kis AOC-környékekről származó borok. Palette sajátos fehérbort termel, amely csodás összhangban áll a vidék nagyszerű halételeivel. Bandol kitűnő vörösborral szerzett nevet magának, melyet fajtatisztán préselnek mourvedre szőlőből. Egyébként szinte mindig több fajta is részesedik a borokban, tömegáru a nemes fürtök mellett, melyeknek kevés a hozama. A bor minősége nem utolsósorban attól függ, hogy a vincellér milyen szőlőösszetételből alkotja meg receptjét.

Vajon a provence-i borok valóban a vidékből, a pínea-erdőkből, a bozótosból és növényeiből szívják magukba bódító illatukat és bocsátják ki finom leheletként? Talán homeopatikus adagokban is elegendő, hogy szaglóérzékünket csiklandozza és vele bensőséges érzéseket és emlékeket ébresszen.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Palackba zárt nyári álmok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recepttár

Kapcsolódó könyvek

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

A bor titkai A bor titkai
Szerző: Kime, Giles
Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

Az elmúlt húsz év során a bor agresszív reklámkampányokkal,és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Kapcsolódó cikkek