Pácok

A szabadtéren sütött húsokhoz

Pácok
A pácokat a különféle húsok sütése előtt használjuk, részben ízesítésre, részben azért, hogy megpuhítsuk a húsokat, s így könnyebben süthessük majd meg a szeleteket...

A cikk forrása

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
(Delta 2000 Kiadó)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A receptek között egyaránt megtalálható a sokféle hús, hal- és zöldségétel, melyeket roston, nyárson vagy...
Bővebben...

Nem szükséges, hogy az előkészítési, pácolási idő túlságosan hosszú legyen, halak esetében nem több 1 óránál (halszeleteknél 30 perc), a húsok esetében pedig 2-3 óra.
Mivel a pácok variációja végtelen, most csak néhány egyszerű alapelvet ajánlunk figyelmükbe:

  • válasszunk a pác tárolásához agyag- vagy fajanszedényt;
  • minden művelethez használjunk fakanalat;
  • ha húsfélét pácolunk, a páclét ne sózzuk;
  • hagyjuk a páclét egy órát állni használat előtt, hogy az ízek jól összekeveredjenek;
  • ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk a halakat túl sokáig állni citromlé alapanyagú pácban, mert a gyümölcs sava gyorsan mar;
  • tartsuk a pácot hűvös helyen, fénytől védve;
  • a bepácolt ételt felhasználás előtt óvatosan csepegtessük le és törölgessük meg.

Pácok halakhoz:

  • 1 liter száraz fehérbor, 2 evőkanál olívaolaj, l gerezd összetört fokhagyma, néhány szem koriander, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem.
  • 1 üveg olívaolaj, egy fél citrom leve, kakukkfű, babérlevél, rozmaring, só, bors.
  • 3 citrom leve, 1 gerezd összetört fokhagyma, néhány szem kömény és koriander, csipetnyi pirospaprika, só.
  • 3 citrom leve, fél pohár száraz fehérbor, 1 mogyoróhagyma apróra vágva, 1 pohár olívaolaj, szegfűszeg, kakukkfű, babérlevél, tárkony, mentalevél, só, bors.


Pácokvörös húsokhoz:

  • 1 pohár olívaolaj, egy citrom leve, 1 vékonyra szelt hagyma, néhány szál petrezselyem, babérlevél, kakukkfű, bors.
  • 1 pohár olívaolaj, egy citrom leve, kakukkfű, babérlevél, néhány szem koriander, fél kávéskanálnyi gyömbérpor.
  • 3 citrom leve, egy összenyomott, nagy fej fokhagyma, egy apróra vágott hagyma, egy kis paprika (szeletelt), egy evőkanál olívaolaj, bors.
  • 2,5 dl száraz fehérbor, 1 pohár olívaolaj, 5 evőkanál fehér borecet, 1 hagyma és 1 mogyoróhagyma apróra vágva, egy gerezd összetört fokhagyma, 1 szál petrezselyem, 1 ág tárkony.


Pácok fehér húsokhoz és sertéshúshoz:

  • 1 dl ecet, 3 citrom leve, 1 dl olívaolaj, bors.
  • 1 pohár olívaolaj, 1 citrom leve, fél evőkanál szárított majoránna, friss mentalevél vagy 1 szál petrezselyem.
  • Baromfikhoz: 1 pohár olívaolaj, 1 citrom leve, 1 hagyma és 1 mogyoróhagyma apróra vágva, 1 fej összenyomott fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, néhány szál petrezselyem, bors.
  • Sertéshúshoz: egy evőkanál Calvados, 1 pohár olívaolaj, néhány levél zsálya, kakukkfű, babérlevél, bors.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Pácok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

66 húsétel 66 húsétel
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Lajos Mari új szakácskönyvében megtalálhatóak a jó húsételek elkészítéséhez szükséges...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Vadászok szakácskönyve Vadászok szakácskönyve
Szerzők: Cuthbert, Robert, Eastham, Jake, Parle, Andy
Kiadó: Scolar Kiadó (2011)

A vadászat élvezete és a sikeres vadászat felett érzett öröm a legősibb emberi tapasztalatok közé...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

33 grillétel 33 grillétel
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

A nyári esték slágere a szabad ég alatti grillezés. Persze a konyhában is pompás grillfogások születhetnek,...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Húsimádók könyve Húsimádók könyve
Szerző: Fletcher, Nichola
Kiadó: Central Médiacsoport (2014)

Tudd meg, milyen a kiváló minőségi hús. Ismerd meg a szakértők vágási technikáit, tanuld meg, hogyan kell...

Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

Kapcsolódó cikkek