Ötletek a saláta tálalásához és díszítéséhez

Ötletek a saláta tálalásához és díszítéséhez
A szemünk is velünk eszik - tartja egy régi mondás, amelyet hétköznapi nyelvre fordítva így értelmezhetünk: fontos, hogy pompás „salátakölteményeink" tartalmukhoz illő és méltó tálalásban kerüljenek asztalra, ugyanis a kifogástalan elkészítési mód és a kitűnő ízösszeállítás mellett a látványnak is nagy szerepe van. Mindjárt elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy e tekintetben is követendő elv a mértéktartás - az agyondíszített, túlcifrázott salátástál nem igazán ínycsiklandozó látvány...

A cikk forrása

Saláták Saláták
(Kossuth Kiadó)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal...
Bővebben...

A díszítés módja és mértéke voltaképpen a saláta küllemétől függ. Tehát azok a saláták, amelyekben a receptnek megfelelően már eleve sokféle színes alapanyag van, legfeljebb némi zöldfűszert viselnek el díszítményül. A kevéssé kevert vagy csupán két-háromféle hozzávalóból álló salátáknak ellenben kifejezetten "jót tesz" egy kis szín. (Díszítésen nem csak az unalomig megszokott keménytojás- vagy uborkaszeleteket, olajtól csepegő pirospaprika-karikákat értjük.)
Fantáziánk „ébresztgetésére" az alábbiakban közreadunk néhány jól bevált ötletet, melyeknek helyes és ízléses alkalmazásával még több dicséretet és elismerést arathatnak kitűnő salátáink. Ám az alkotó fantázián és a kézügyességen kívül néhány alapvető eszközre is szüksé­
günk van:

Retekszeletelő

Segítségével egyenletesen vékony „dugóhúzóvá" szeletelhetjük fel a retket. Az eszköz hegyét beleszúrjuk a retek felső, vastagabb végébe, aztán az oldalt kiálló pengét körbeforgatjuk a retken, mely csigavonalban veszi körül az eszköz tartópálcáját. Ha az egész retket felvágtuk, egyszerűen kihúzzuk belőle a pálcát. A retek így különösen jól tálalható és fogyasztható.

Fűrészpengéjű kés

Répafélék, uborka, cékla, burgonya, retek stb. szeleteléséhez való, bordázott, hullámos szeletek kerülnek ki alóla.

Hámozókések

A vékonyabb pengéjű répafélék,retek stb. hámozására, a rövidebb, szélesebb nyílású, egyenes végződésű kés gyümölcshús vagy citrusgyümölcsök héjának eltávolítására alkalmas.

Kiszúróformák

Különféle formákat (pl. virág, szív) lehet kiszúrni velük retekből, sajtból stb.

Tésztaszaggató formák

Különféle formákban és nagyságban kaphatók, készletben is. Saláták díszítésénél citromot, uborkát, paradicsomot,sajtot stb. vághatunk formára velük.

Vajformázó

Az ügyes kis eszköz lapos, bordá
zott végével jól lehűtött vajtömbből kis, csigavonalú hengereket formázhatunk. Az eszköz domború végét forró vízbe mártogatva, csinos félgömböket vájhatunk ki a hideg vajból.
Megfelelő eszközökkel a legegyszerűbb alapanyagokból is mutatós díszítményeket készíthetünk.

Mivel díszítsük a salátákat?

Paradicsom:
1. Az egész paradicsomot éles késsel tizenkét szeletre vágjuk be a feléig. Minden második szeletet hegyes késsel óvatosan kiemelünk. Fenn a közepébe zsázsát vagy petrezselymet tűzünk.
2. A paradicsomot félbevágjuk, a vágási felületre fektetjük, majd ötször körülbelül a feléig bevágjuk, majd minden egyes bevágásba vékony, formázott fél retekszeletet illesztünk.
3. Negyedekre vágott paradicsomot kivájunk, küzepéig bevágjuk, majd a végeket kissé széthúzzuk.
4. Az érett, kemény egész paradicsomot körbe haladva óvatosan hámozzuk meg, úgy, hogy a héja egyben maradjon. Azután lazán összegöngyöljük és nyíló rózsa formájúra húzzuk széjjel, majd petrezselyemlevélkékkel körítjük.
5. Érett, kemény paradicsomból nemcsak rózsát készíthetünk. Mutatós díszt kapunk, ha a paradicsom tetejét függőlegesen bevágjuk 5-6 helyen kb. a feléig (mintha szeletelnénk). A vágatokba retekkarikákat vagy vékony sajt­szeletből kiszúrt „kekszet" dugunk.

Retek:
1. A megtisztított retket körben cikkekre osztva kissé bevágjuk, úgy, hogy alul kehelyformát alkotva egyben maradjon. Majd a cikkeket óvatosan lehámozzuk, a „szirmokat" kissé széthajtjuk, hogy a középütt fehéren megmaradt rész kiemelkedjék.
2. Vékony szeleteket vágunk, apró „staniclikat" formálunk belőlük, egy-egy szem kukoricát, paprikasaláta-szeletet stb. rejtve bele.
3. A meghámozott retekből retekvágóval „dugóhúzót" vágunk.

Sárgarépa:
1. Nagy sárgarépa-szeletekből kiszúróval szívecskéket, virágformákat, csillagokat stb. vágunk ki. (Négy szívecskét lóherelevéllé lehet összeállítani.)
2. Éles késsel szeleteket vagy kockákat vágunk.
3. Hullámos élű késsel (vagy kiszúróval) retekszeleteket vágunk, majd egy szelet sárgarépával és petrezselyemlevéllel fogvájóra tűzzük.
4. A félbevágott sárgarépát hámozókéssel forgáccsá aprítjuk.

Salátauborka:
1. Uborkaszeleteket kiszúróval formára vágunk, s a közepére kevéske zsázsát teszünk.
2. Uborkaszeleteket félbevágunk, és kettőt-kettőt összeillesztünk.
3. Kisebb, formázott uborkaszeleteket nagyobb, ugyancsak formázott uborkaszeletekre helyezünk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ötletek a saláta tálalásához és díszítéséhez
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Tálalás és díszítés Tálalás és díszítés
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Retekegér, paradicsomrózsa vagy almahajó - ki ne ismerné a hideg büféasztal klasszikusait? Ebben a könyvben...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Varázstányér Varázstányér
Szerző: Kabachenko, Sergiy
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Minden szülőnek fejtörést okoz, hogyan vegye rá csemetéjét, hogy egészséges és tápláló ételeket egyen....

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Ételművészet, életművészet Ételművészet, életművészet
Szerző: Hatvany Lili
Kiadó: Szépirodalmi Kiadó (1986)

Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó...

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

A családi asztal körül A családi asztal körül
Szerzők: Molnár András, Revuczky Csaba, T. Rédei Györgyi
Kiadó: Technológia Kiadó (1989)

Állandóan rohanunk valahonnan valahová, semmire sincs időnk. Pihenni, netán ünnepelni hovatovább már...

A díszítés és tálalás művészete A díszítés és tálalás művészete
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mindent a szemnek, mindent a kéznek! A hobbiszakácsok is tudják: a jó ételnek minden érzékszervünket el kell...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)

Kapcsolódó cikkek