A díszítés módja és mértéke voltaképpen a saláta küllemétől függ. Tehát azok a saláták, amelyekben a receptnek megfelelően már eleve sokféle színes alapanyag van, legfeljebb némi zöldfűszert viselnek el díszítményül. A kevéssé kevert vagy csupán két-háromféle hozzávalóból álló salátáknak ellenben kifejezetten "jót tesz" egy kis szín. (Díszítésen nem csak az unalomig megszokott keménytojás- vagy uborkaszeleteket, olajtól csepegő pirospaprika-karikákat értjük.)
Fantáziánk „ébresztgetésére" az alábbiakban közreadunk néhány jól bevált ötletet, melyeknek helyes és ízléses alkalmazásával még több dicséretet és elismerést arathatnak kitűnő salátáink. Ám az alkotó fantázián és a kézügyességen kívül néhány alapvető eszközre is szüksé
günk van:
Retekszeletelő
Segítségével egyenletesen vékony „dugóhúzóvá" szeletelhetjük fel a retket. Az eszköz hegyét beleszúrjuk a retek felső, vastagabb végébe, aztán az oldalt kiálló pengét körbeforgatjuk a retken, mely csigavonalban veszi körül az eszköz tartópálcáját. Ha az egész retket felvágtuk, egyszerűen kihúzzuk belőle a pálcát. A retek így különösen jól tálalható és fogyasztható.
Fűrészpengéjű kés
Répafélék, uborka, cékla, burgonya, retek stb. szeleteléséhez való, bordázott, hullámos szeletek kerülnek ki alóla.
Hámozókések
A vékonyabb pengéjű répafélék,retek stb. hámozására, a rövidebb, szélesebb nyílású, egyenes végződésű kés gyümölcshús vagy citrusgyümölcsök héjának eltávolítására alkalmas.
Kiszúróformák
Különféle formákat (pl. virág, szív) lehet kiszúrni velük retekből, sajtból stb.
Tésztaszaggató formák
Különféle formákban és nagyságban kaphatók, készletben is. Saláták díszítésénél citromot, uborkát, paradicsomot,sajtot stb. vághatunk formára velük.
Vajformázó
Az ügyes kis eszköz lapos, bordá
zott végével jól lehűtött vajtömbből kis, csigavonalú hengereket formázhatunk. Az eszköz domború végét forró vízbe mártogatva, csinos félgömböket vájhatunk ki a hideg vajból.
Megfelelő eszközökkel a legegyszerűbb alapanyagokból is mutatós díszítményeket készíthetünk.
Mivel díszítsük a salátákat?
Paradicsom:
1. Az egész paradicsomot éles késsel tizenkét szeletre vágjuk be a feléig. Minden második szeletet hegyes késsel óvatosan kiemelünk. Fenn a közepébe zsázsát vagy petrezselymet tűzünk.
2. A paradicsomot félbevágjuk, a vágási felületre fektetjük, majd ötször körülbelül a feléig bevágjuk, majd minden egyes bevágásba vékony, formázott fél retekszeletet illesztünk.
3. Negyedekre vágott paradicsomot kivájunk, küzepéig bevágjuk, majd a végeket kissé széthúzzuk.
4. Az érett, kemény egész paradicsomot körbe haladva óvatosan hámozzuk meg, úgy, hogy a héja egyben maradjon. Azután lazán összegöngyöljük és nyíló rózsa formájúra húzzuk széjjel, majd petrezselyemlevélkékkel körítjük.
5. Érett, kemény paradicsomból nemcsak rózsát készíthetünk. Mutatós díszt kapunk, ha a paradicsom tetejét függőlegesen bevágjuk 5-6 helyen kb. a feléig (mintha szeletelnénk). A vágatokba retekkarikákat vagy vékony sajtszeletből kiszúrt „kekszet" dugunk.
Retek:
1. A megtisztított retket körben cikkekre osztva kissé bevágjuk, úgy, hogy alul kehelyformát alkotva egyben maradjon. Majd a cikkeket óvatosan lehámozzuk, a „szirmokat" kissé széthajtjuk, hogy a középütt fehéren megmaradt rész kiemelkedjék.
2. Vékony szeleteket vágunk, apró „staniclikat" formálunk belőlük, egy-egy szem kukoricát, paprikasaláta-szeletet stb. rejtve bele.
3. A meghámozott retekből retekvágóval „dugóhúzót" vágunk.
Sárgarépa:
1. Nagy sárgarépa-szeletekből kiszúróval szívecskéket, virágformákat, csillagokat stb. vágunk ki. (Négy szívecskét lóherelevéllé lehet összeállítani.)
2. Éles késsel szeleteket vagy kockákat vágunk.
3. Hullámos élű késsel (vagy kiszúróval) retekszeleteket vágunk, majd egy szelet sárgarépával és petrezselyemlevéllel fogvájóra tűzzük.
4. A félbevágott sárgarépát hámozókéssel forgáccsá aprítjuk.
Salátauborka:
1. Uborkaszeleteket kiszúróval formára vágunk, s a közepére kevéske zsázsát teszünk.
2. Uborkaszeleteket félbevágunk, és kettőt-kettőt összeillesztünk.
3. Kisebb, formázott uborkaszeleteket nagyobb, ugyancsak formázott uborkaszeletekre helyezünk.