Növényi hatóanyagokról röviden

Növényi hatóanyagokról röviden
Elődeink számára gyakorta rejtélyesnek, misztikusnak tűnt, hogy a fűszernövények egyike-másika az ételek ízesítése mellett gyógyító tulajdonságokkal is bír. A kémiai elemzések és az orvosi vizsgálatok sokszorosan megerősítették a gyógynövényelvre vonatkozó, áthagyományozott tudást, ugyanakkor a természetes hatóanyagoknak messze nem mindegyikét tanulmányozták alaposan. Gyakorta az összeállításnak köszönhetően áll elő egy bizonyos hatás, míg az egyes alkotóelemek önmagukban nem sokat segítenek...

A cikk forrása

Fűszerlexikon
(Alexandra Kiadó)
Bővebben...

Alkaloidák

A növények, főképp a virágos növények bázikus, viszonylag bonyolult felépítésű nitrogénvegyületei. Kis mennyiségben legtöbbször nagyon hatásos gyógyszerek, de nagyobb adagban mérgezőek, kábító hatásúak, sőt halálosak is lehetnek, mint például a mákból nyert morfium. Az alkaloidák körébe tartoznak az ún. csípős anyagok is, mint a capsaicin vagy a piperin, amelyek a cayenne-i bors, a fűszerpaprika, illetve a bors csípős voltáért felelősek.

Cserzőanyagok

Olyan növényi anyagok, amelyek megkötik és megváltoztatják a kollagéneket, s ezért bőr cserzésére használják őket. Kémiai szerkezetük révén összehúzó hatást tudnak kifejteni a bőr és nyálkahártya felületeire, ezért csökkentik a gyulladást és gátolják a fertőzéseket.

Csípős anyagok

Bizonyos növények csípős ízű alkaloidái, a legismertebb közülük a capsaicin. Előfordul a cayenne-i borsban, a fűszerpaprikában és a chiliben. A csípős anyagok étvágygerjesztők és serkentik a gyomornedv és az epeváladék kiválasztódását.

Fitoszterinek

A koleszterinhez hasonló növényi anyagok. Rátelepednek a koleszterinreceptorokra, s koleszterin-, illetve zsírcsökkentőként működnek, mivel ezeket a test már nem tudja felvenni. Fontos alkotóeleme a bőr zsírrétegének.

Flavonoidok

Többnyire sárga színezetű, nitrogénban dús, különböző hatással bíró, fenolikus vegyületek csoportja. A flavonidok legtöbbször a növények sejtnedvében a cukorhoz tapadó pigmentek formájában szinte mindegyik növényi részben előfordulnak.

Glükozidok

Olyan organikus vegyületek, amelyek egy cukormolekulából és egy cukrot nem tartalmazó, aglilconnak vagy geninnek nevezett részből állnak. Ez utóbbi határozza meg a gyógyszertani hatást.

Illóolajok

Bizonyos növények intenzív illatú anyagcseretermékei, amelyek speciális mirigy- vagy nedvtermelő sejtekben választódnak ki. A növényeknek szinte mindegyik részében előfordulhatnak: a virágban, a levélben, a tüskében, a szárban, a termésben, a magvakban, a gyökerekben és a kéregben egyaránt. Állhatnak egy, de több száz különböző alkotóelemből is.

Karotinoidok

Sárga vagy piros festékanyagok, amelyek kizárólag magasabb növényekben találhatók, méghozzá a levelekben, ahol a sejteket védelmezik a napfény káros hatásától. Mikroorganizmusok szintetizálják, és mint a provitamin, az emberi és állati szervezetben A-vitaminná alakul.

Keserűanyagok

Különböző növényi hatóanyagok csoportja, melyek a növények védelmét szolgálják a túlontúl éhes állatokkal szemben. Ezek az anyagok többé-kevésbé keserű ízűek, s gyakorta alkalmazzák őket gyomorkeserűkben.

Kumarinok

A glükozidikus vegyületekhez tartoznak, ilyenek többek között bizonyos növények illatanyagai, mint például a szagos mügében található kumarin. Gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő hatásúak.

Mustárolajok

Kénes szerves savak átható szagú vegyületei. Ezek a szintén a glükozidok közé tartozó növényi anyagok egy enzim segítségével cukorrá és cukrot nem tartalmazó, kénes aglikonná bonthatók.

Nyálkaanyagok

Szénhidráttartalmú növényi anyagok, amelyek vízzel érintkezve megduzzadnak, s sűrű, áttetsző oldatot képeznek. A vízben oldódó nyálkaanyagok fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Szaponinok

A fitoszerinekhez tartozó növényi anyagok. Egy vízben oldódó cukorláncból és egy zsírban oldódó részből (genin) állnak. Nevüket onnan kapták, hogy vízben feloldva tartós habot képeznek. A szaponinok oldják a leülepedett váladékot, fájdalomcsökkentő és általános erősítő hatásúak.

Vitaminok

Olyan létfontosságú anyagok, amelyeket az emberi test a legtöbb esetben nem tud saját maga előállítani, ugyanakkor számos növényben nagy koncentrációban megtalálhatók. Megkülönböztetünk vízben (B-vitaminok és C-vitamin) és zsírban oldódó (A-, D-, E-, K-) vitaminokat.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Növényi hatóanyagokról röviden
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

A tökéletes ebéd A tökéletes ebéd
Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

A tudós szakács A tudós szakács
Szerzők: Wolke, Robert, Parrish, Marlene
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A Konyhatudomány sorozat első darabja nem szokványos szakácskönyv. Nem azt mondja el, miből készül az étel,...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

A tökéletesség nyomában A tökéletesség nyomában
Szerző: Blumenthal, Heston
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Heston Blumenthal, a világ egyik legelismertebb séfje, hírnevét éttermében, a neves The Fat Duckban alapozta...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Egy nap az elBulliban Egy nap az elBulliban
Szerzők: Adriá, Ferran, Soler, Juli, Adriá, Albert
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A Spanyolországban található elBullit a világ legjobb éttermeként tartják számon. A személyzet minden évben...

Kapcsolódó cikkek