Néhány szó a rizsről

Néhány szó a rizsről
A rizs sósan és édesen egyaránt nagyszerű. Pecsenyelével vagy fűszeres mártások "szelídítésére" egyaránt remek. De édes tejben megpuhítva, esetleg pudingnak tálalva is megállja a helyét. Nem tartalmaz zsiradékot, sót, cukrot, annál több értékes ásványi anyagot. Talán ezért is él jobbára rizsen a világ népességének több mint a fele, de nem hiányozhat a kifinomult konyha alapanyagai közül sem...

A cikk forrása

Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
(Vince Kiadó)
E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek megszoktuk- hanem az étlap főszereplője. Fehér, hántolt, barna és még hány fajtája létezik! A klasszikus...
Bővebben...

Japánban a rizs szó, gohan, az egész étkezést jelenti. Kínában „a rizs készen van" kifejezéssel hívják asztalhoz a vendéget. A legtöbb ázsiai országban nem teljes az étkezés rizs nélkül. A világ több mint felén naponta kétszer, háromszor is esznek rizst, csupán azon vitatkoznak, hogyan a legjobb elkészíteni.
Egyesek szerint főzése közben a fedőt nem szabad felemelni, mások fedő nélkül párolják. Csak abban értenek egyet, hogy nagy edényben készítik, hogy legyen helye megduzzadni. Másfelől, ha főzés közben kevergetjük, a rizs ragacsos lesz. Elöljáróban ismerkedjünk meg a - szerintünk legjobb - főzési módszerekkel.

Gyorsfőzés

Egy nagy edényben vizet forralunk, és a rizst beleszórva, időnként megkeverve 12 percig főzzük, majd leszűrjük. (A barna rizs főzésideje 40 perc.)

Gőzölés

50 dkg rizst szűrőbe töltve addig mossuk, amíg a víz átlátszó nem lesz. Lábasba téve 3/4 liter vízzel leöntjük, és 1 percig forraljuk. Jól záródó fedővel letakarva, a legkisebb lángon 10 percig a tűzön hagyjuk, majd a tüzet elzárva alatta, dupla konyharuhával letakarjuk. Így 10 percig pihentetjük, majd az összetapadt rizsszemeket villával szétbontjuk.

Hosszúkás vagy gömbölyű rizst vegyünk?

A rizs sokféle lehet, a nevét származási helyéről vagy alakjáról kapta. A hosszúkás rizs kevesebb keményítőt tartalmaz, és főzés közben nem tapad össze. A gömbölyű szemű rizs inkább keményítős, könnyebben összetapad. Az ún. konyhakész rizst a csomagoló tasakban vagy abból kibontva egyaránt megfőzhetjük. Egyes receptekben a rizst először olajban vagy vajban megfuttatjuk, ami garantálja, hogy később nem tapad össze, csak utána öntjük le folyadékkal, pároljuk meg.

Megmosni vagy nem megmosni?

Egyes receptekben azt olvashatjuk, hogy a rizst először alaposan mossuk meg. Ezzel nemcsak megtisztítjuk, de a keményítőt is kiáztatjuk belőle. A konyhakész rizst nem kell megmosni, ugyanakkor az apró, gömbölyű szeműt ajánlatos kiáztatni. A könyvből kiderül, hogy a szusihoz például alaposan meg kell mosni a rizst, az arancinihoz viszont előnyösebb, ha kissé ragadósabb lesz. Egyes barnarizs-fajták puhulási idejét lerövidíthetjük, ha főzés előtt beáztatjuk.

Mennyi vízzel?

A rizs a puhulás során a háromszorosára duzzad, háromszor annyi vizet szív magába, mint a térfogata. Kellemetlen meglepetést okoz, ha kevesebb vizet öntünk hozzá, és a rizs odakap. A hosszú szemű rizs valamivel kevesebb, a gömbölyű szemű több vizet igényel. A kínaiak egyszerűen mérik: a rizst lábasba töltik, és az ujjukat beletéve addig öntenek rá vizet, amíg az ujjuk nedves lesz. Ha tejberizst főzünk, a víz éppen csak ellepje a rizst, majd ha ezt elfőtte, tejjel pótoljuk. Pontos vízmennyiséget nem lehet előírni, az mindig a rizs minőségétől függ.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Néhány szó a rizsről
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek...

Thai konyha Thai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A thai ételek számos okból ajánlhatók – nemcsak ízletesek és gyorsan, könnyen elkészíthetők, hanem...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

Sushi Sushi
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A sushi jóval több nyers halnál és rizsnél. A japán konyha eme elegáns és stílusos ága végtelenül...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

33 sushi és japán étel 33 sushi és japán étel
Szerzők: Liptai Zoltán, Csigó László
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Kapcsolódó cikkek