Négy évszak ízekben - Gordon Ramsey

Négy évszak ízekben - Gordon Ramsey
Az Alexandra Kiadó mondhatnánk - a mi szempontunkból - meglehetősen stílusosan, egy Gordon Ramsay könyv kiadásával indította az évet, amely pedig engem indított egy újabb ajánló megírására...

A cikk forrása

Varga Gábor desszert.eu

Nézzük, mivel állunk szemben. A 2009-es év végén itthon megjelent Jamie Oliver Természetesen című könyvéhez hasonlóan ez a könyv is évszakos tagolásban mutat be számunkra recepteket. Ezen előbbi mondatom nyomán két megállapítást tehetünk. Az első, hogy örvendetes módon a világ jelenleg meghatározó szakácsainak munkái folyamatosan jelennek meg itthon, és válnak elérhetővé, ami nagyon örvendetes! Másrészről megállapítható, hogy ezek a nagyok egyszerre mozdulnak, és valószínűleg mostanság az évszakokra tagolt receptkönyvek lesznek a divatosak.

Bocsánat a kalandozásért, térjünk is vissza Ramsay-re! Én nagyon csípem ezt a figurát, mert mérhetetlenül őszinte. Aki dolgozott vendéglátásban, az tudja, hogy ez egy életforma, stílus. Itt az emberek valóban olyan "nyersek", mint Ramsay modora, és valóban olyan érzékenyek, mint az ő ízlelőbimbói. Ezért nálam ha valami Ramsay, akkor az eleve nyerő.

A könyv - mint azt a borítóra nyomott pecsét is hirdeti - az Alexandra csúcsgasztronómiai sorozatának legifjabb tagja. Azaz nem az átlag háziasszony asztalának szól a könyv. Persze ízlésformálóként számukra is kiváló lehet, de azt is el tudom képzelni, hogy egy-egy lelkes amatőröknek akár valódi támaszként is szolgálhat a konyhában. A könyvben használt alapanyagok minden esetre egyértelműen azt jelzik, hogy szakkönyvről van szó. A fordítók pl a Créme fraîche*-t nem magyarították tejfölre. Ez a döntés szakmailag helyénvaló, és rendben is van így, azonban feltételezi, hogy ismerjük ezt az anyagot, és be is tudjuk szerezni. Csokoládéból is a Valrhona tűnik fel a könyvben, amely világviszonylatban is a legjobb minőséget jelenti. Innentől én mindenképp szakkönyvről írnék a következőkben.

Ramsay őszintesége egyértelművé teszi az ő gasztronómiai értelemben vett egyszerűségét. Ramsay nem gyárt mítoszokat, nem komplikál semmit agyon. Ő csak jól készít el, és ízlésesen tálal. Ez a tőle már megszokott stílus köszön vissza az egész könyvben, mondhatnánk, immár természetesen. A könyv kivitele a kemény kötéstől a fotók minőségéig, a színvilág, a receptek, és az ízkompozíciók egyaránt tökéletesen eltaláltak, és igen egyediek. Bennem Gordon stílusa, az ételcentrikusság, a minden sallagnot, dekorációt mellőző lényegretörőség csodálatot vált ki.

Egyébként a minőségi gasztronómiai könyvek küllemileg való visszaegyszerűsödése, tartalmi kikristályosodása úgyszintén trendként figyelhető meg. Egy igényesen tiprogafált szöveg, és egy hozzá tartozó fotó teszi ízlésessé, és áttekinthetővé a könyvet.

És végül a receptekről mit is mondhatnék. Én cukrászként nyilván a desszertekre vagyok kiélezve, de azért avatott érdeklődőként szemlélem az ételkompozíciókat is. Számomra szakmailag receptek, és technológiák tekintetében újat nem tudott mutatni a könyv, és valószínűleg ezzel a szakemberek java is így lesz, azonban amitől érdekes mégis, az a Ramsay-féle esztétikai megoldások a tálalásban, az apró, finom részletek, ízpárosítások.

Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a könyvet.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Négy évszak ízekben - Gordon Ramsey
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Csak könnyedén Csak könnyedén
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Gordon Ramsay híres könnyed stílusáról, Michelin-csillagos éttermeiről és remek könyveiről, melyekben...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Olaszt, kínait, esetleg valami könnyű francia menüt? Globalizálódó világunk előnye, hogy egyre több konyha...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Nem piskóta Nem piskóta
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Mindenki azt hiszi, ismeri az igazi Gordon Ramsayt: goromba, nagyhangú, mániákus és rettenetesen önfejű. Ez...

Baráti lakomák Baráti lakomák
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Az éttermek zajos, rohanó világával ellentétben Gordon Ramsay otthoni konyhájában nyugalom honol. A főzés...

Játék a tűzzel Játék a tűzzel
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Ismerje meg az igazi Gordon Ramsay-t, a goromba és nyers modorú sztárszakácsot. A "Játék a tűzzel" Ramsay...

Ízek bűvöletében Ízek bűvöletében
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay ma már nemzetközileg elismert séf. Könyvében több mint 100, könnyed és fantasztikusan ízletes...

Karácsony Gordon Ramsay-vel Karácsony Gordon Ramsay-vel
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

A "Karácsony Gordon Ramsay-vel" a séf kedvenc ünnepi fogásait mutatja be. Gordon Ramsay most először osztja meg...

Vasárnapi ebéd Vasárnapi ebéd
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Gordon Ramsay saját magáról elnevezett étterme már évek óta kiérdemli a minden szakács által hőn áhított...

Kapcsolódó cikkek