Nagy kerti grill kalauz

Nagy kerti grill kalauz
Ez alkalommal ismét a Vince Kiadó egyik remekre szabott könyvét tartom a kezemben. Nyár van, és ha minden így folytatódik, talán még a 40 C-os átlaghőmérséklet is tartóssá válik, és mindenki elkezdi szervezni a nyáron esedékes grill partykat.

A cikk forrása

Varga Gábor Desszert.eu online magazin

Mivel hamarosan én is elérkezem ehhez a gyönyörű naphoz, így ideje felkészülni, idén valami újat bedobni! Több grillsütéssel foglalkozó könyv is van a piacon, de mivel a Vince Kiadó könyvei eddig is kimagaslóan jó minőséget mutattak, így most is náluk "turkáltam". Ez alkalommal sem csalódtam!

A könyv igen tekintélyes, megszokott módon igényes, csaknem félezer oldalas, telis-tele fotókkal! A bevezető igen bizalomgerjesztően kezdődik! Rögtön idézek is belőle: "Ilyesfajta oktatókönyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyasvalakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabad tűzön. De az is célom volt, hogy könyvem hozza izgalomba a grillezés harcedzett bajnokait is." - írja Steven Raichlen. Bíztató kezdet! Akkor lássuk, mit is tudhat meg a magamfajta amatőr ebből a könyvből!

Kezdésként a grillsütés kellékeivel ismerkedhetünk meg. Elsajátíthatjuk a biztonságos, és hatékony tűzgyújtás mikéntjeit. Megismerhetjük a gázgrilles, faszenes, és egyéb grillsütők közti különbségeket, és hogy melyik változatnál mi a sütés menete.

A rutintalanabbak kedvéért külön figyelmesség a szerzőtől, hogy két oldalon át foglalkozik a grillsütő tisztításával, a hamufogó ürítésétől, a zsírfogó tálca ürítéséig mindennel, amit egy kezdőnek tudni kell.

Majd, a technikai alapismeretek elsajátítása után természetesen bevezetést kaphatunk a különböző grillsütési technikákba.

Vegyük például a módosított közvetlen grillezést: "A közvetlen sütésnek olyan változata, amelyet nagyon mély tűzterű grillezőn végzünk, így a rostély viszonylag magasan helyezkedik el az izzó szén fölött. Ilyen módon lehet átsütni nagyobb húsdarabokat anélkül, hogy megégnének." Így kaphatunk egyszerű, és érthető kalauzolást az összes grillezési technikába - csak mintegy "képbehelyezés" céljából.

Miután kimerítően megismerkedtünk az összes típusú, fajtájú, méretű grillsütővel, átvettük az alapvető sütési technikákat, ki is tudjuk pucolni a felszerelésünket, következnek a receptek! Töménytelen mennyiségű csodálatos grillezett variáció! Húsok, tészták, gyümölcsök, zöldségek!

Lássunk csodát! Végre egy könyv, ahol "desszert.eu stílusban" minden egyes receptnél - nem csak elkészítési idő, pontos recept van felvezetve - minden munkafázist gyönyörű fotókon követhetünk végig - ez hatalmas segítségemre lesz majd, hiszen meglehetősen szűkre szabottak grillsütési tapasztalataim!

Van itt malackaraj ázsiai fűszerezéssel, sós lében pácolt csirkemell, csontos báránykaraj, lazac citrommal és kaporral, mustármázas lazac, fésűkagyló rozmaringnyárson grillezve, kagylók szezámmagos, korianderleveles vajjal.

Természetesen a vegetáriánusok sem maradnak éhen! Ha követik a könyv receptjeit, találnak ínycsiklandó grillezett óriásgombát, édesburgonyát juharszirupos, fahéjas vajjal, vagy grillezett fokhagymás paradicsomot, cukkinit, csöves kukoricát.

Még tészta is van benne, mint például a grillpizza rukkolával, mozarellával, paradicsommal, fokhagymával, kapribogyóval! Hmm...! Elsajátíthatjuk a fokhagymás grillezett pirítós, vagy a grillezett mandarinos tofu készítését is.

Ha valakinek ez még nem volna elég, vannak grillezett desszertek is! Cukrászként különösképpen nagy örömömet lelem ezekben a receptekben, mint például grillezett ananász, füstös körte, vagy smore!

A könyv öt magyar forint híján ötezret kóstál, és ezért az összegért, azt hiszem bátran mondhatom, hogy egy átlag magyar ember, egész életre való útmutatást kap grillsütés témában!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Nagy kerti grill kalauz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
facebook

Kapcsolódó könyvek

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Kapcsolódó cikkek