Mire használhatjuk a mikrohullámú készüléket?

Mire használhatjuk a mikrohullámú készüléket?
A gyakorlat azt mutatja, hogy a mikrosütőhöz még a tapasztaltabb háziasszonyok sem értenek igazán, és tájékoztató hiányában többnyire csak a mélyhűtött nyersanyagok vagy fagyasztott ételek felengedtetésére, illetve ételek melegítésére használják...

A cikk forrása

Kőgrill, mikrohullám, olajsütő Kőgrill, mikrohullám, olajsütő
(Kossuth Kiadó)
Ma már igen sok háztartásban megtalálható a mikrohullámú sütők valamelyik változata, és az olajsütő is hétköznapi háztartási géppé vált. A kőgrill vagy kőlap - amelyen akár egy lakótelepi konyhában is lehet...
Bővebben...

A készülék funkciója igen sokrétű, használatával időt és energiát takaríthatunk meg. Alkalmas:
- fagyasztott élelmiszerek felolvasztására, kiengedtetésére
- készételek felmelegítésére, forrósítására,- diétás ételek készítésére:
- főzésre, párolásra;
- egyes típusok sütésre, grillezésre;
- italok felmelegítésére
- a konyhában szükséges egyéb műveletek elvégzésére, például vaj, csokoládé felolvasztására stb.

Felengedtetés, kiolvasztás

A fagyasztott, mirelit éleImiszerek felhaszná IásánáI, elkészítésénél különösen nagy segítséget jelent a mikrohullám. Több óráig eltart például egy közepes nagyságú csirke kiolvasztása szobahőmérsékleten. A készüléket alacsony fokozatra kapcsolva, ugyanezt a csirkét 30 perc alatt egyenletesen felolvaszthatjuk. A nagyobb darab húsokat, szárnyasokat, halakat, az egy tömbben fagyasztott zöldségeket kiolvasztás közben fordítsuk meg, illetve ha a készülékünk nem forgótálcás, forgassuk el a tálcát.
Kisebb mennyiséghez nagyobb teljesítménnyel, nagyobb tömegű élelmiszer felengedtetéséhez kisebb teljesítménnyel üzemeltessük a készüléket. A nagyobb darab felolvasztanivalókat nem kell teljesen felengedtetnünk, az olvadás szobahőmérsékleten is befejeződik.
Alacsony nedvességtartalmú ételek - például fagyasztóból kivett kenyér, péksütemény-felmelegítéséről fontos tudni, hogy az ételekből a nedvesség nagyon gyorsan kiszökik. Ekkor a gép terhelés nélkül dolgozik, és hosszabb üzemeltetés esetén kár keletkezhet a készülékben. A kenyeret, péksüteményt célszerű papírszalvétával letakarva melegíteni.
Az egymásra rétegezett nyersanyagok felengedtetése tovább tart, mint ha kiterítjük őket.

Készételek felmelegítése, forrósítása

Ezeknél a műveleteknél a készülék előnye igazán szembeötlő. Amikor tudjuk, hogy másnap nem lesz időnk a főzésre, elkészíthetjük az ételt előre, esetleg több napra is, majd adagonként csomagolva lefagyaszthatjuk. Ma már kaphatók olyan műanyag edények, zacskók, tasakok, amelyek -18 °C-ot kibírnak anélkül, hogy eltörnének, és kb. 100 °C-ig bírják a meleget.
A lefagyasztott ételeket a mikrosütőben felengedtetjük, majd áttöltve megfelelő tálalóedénybe, felforrósítjuk. Ugyanabban az edényben adhatjuk asztalra. Ideális megoldás ez gyerekeknek, akik különböző időpontokban érkeznek haza. A melegítés olyan egyszerű, hogy a tányérra kitett ételt a nagyobbak maguk is felmelegíthetik anélkül, hogy odaégne. Nem kell melegen tartani semmit, várva a későn jövőkre. A kitálalt menü a tányéron pár perc alatt megfelelő hőfokú lesz. Ha étkezés közben hűl ki az étel, akkor is gyorsan átforrósítható. A maradékot azonnal áttehetjük olyan edénybe, amelyben később a mikrosütőben melegíthető.
Melegítés előtt az ételeket fedjük le. Így nem szárad ki a felületük, gyorsabb és egyenletesebb a felmelegedésük. Fedőként használhatunk tányért, üveg-, műanyag vagy tűzálló tálat, pergamenpapírt, speciális műanyag fóliát. Ha egyszerre több edényt teszünk a készülékbe, ügyeljünk, hogy az edények egyenlő távolságra legyenek egymástól és a gép belső falától (legalább 3 centiméterre).
Bundázott ételeket nem szabad letakarni!
Eltérő alaphőfokú, például mélyhűtőben és hűtőszekrényben tárolt ételeket lehetőleg ne együtt melegítsünk. Különféle ennivalók együtt melegítésekor figyeljünk a különböző időre, átmenetileg műanyag fóliával fedjük le azokat az ételeket, amelyeket rövidebb ideig kell melegíteni.
A mártásokat jobb külön melegíteni, azután önteni az ételre.
Ajánlatos kisebb mennyiséget forrósítani. Ha például két adagot szeretnénk felforrósítani, célszerű azt két tányérra elosztva a készülékbe tenni. A melegítés egyenletesebb lesz, ha az edényt egy-egy negyedfordulattal elfordítjuk.
Folyadékot lezárt edényben ne melegítsünk! A folyékony ételeket időnként keverjük meg!
Alkoholos italok csak rövid ideig melegíthetők.
Bébiételt ne üvegben melegítsünk! Balesetveszélyes.
Ne hagyjuk az ételeket túl sokáig melegedni. A készülékhez tartozó használati utasításban nézzük meg, hogy melyik mennyi időt igényel, ezzel az ételek minőségét is megőrizzük és energiát is megtakarítunk. A laposan elrendezett ételek gyorsabban forrósodnak. Kerüljük a rétegezést.
A mikrohullámú készülékben melegedő ételekhez nem kell vizet vagy zsírt adni, nem égnek le, emellett az ételek íze olyan, mint a frissen főzötteké. Hagyományos tűzhelyen körülményesebb a melegítés. Az étel könnyen Ieég, veszít élvezeti értékéből, és bizonyos ételeket csak vizgőzön lehet felmelegíteni.

Főzés, párolás

A mikrohullámok egyes anyagokat különösen jól melegítenek. Ilyen például a víz, amely az élelmiszerek fontos aIkotóeleme. Főzéskor, víz melegítésekor, a forráspont buborékok megjelenése nélkül elérhető. A folyadék mikrohullámon nem a szokásos formában fő. Az úgynevezett retardált - visszatartott, késleltetett - főzéskor azonban megeshet, hogy a folyadék az edény kiemelése után kifut. Megelőzésül helyezzünk egy üvegkanalat vagy üvegrudat a folyadékba a főzés megkezdése előtt. Bizonyos típusú készülékeknél-a prospektus szerint- használható fém teáskanál is.
Zárt rendszerű edény a készülékben főzésre nem alkalmas.
Főzés közben az ajtó bármikor kinyitható, a gép automatikusan kikapcsol. Miután az ételt ellenőriztük, az ajtót becsukva a készülék újból működik.
Amíg az egyes élelemfajták elkészülési idejét nem ismerjük, nem tapasztaltuk ki, próbálkozzunk rövidebb idő beállításával, mert ha az elkészült ételt kivesszük, a készülék az automatán beállított ideig működik, ez pedig károsítja.
Minél sűrűbb szerkezetű, tömörebb az étel, annál hosszabb a főzéshez szükséges idő.
Miután az ételeket kivettük a sütőből, 5-10 percig hagyjuk állni. A felpuhulás ez idő alatt fejeződik be teljesen.
A húsok-vágóállatok, szárnyasok, vadak - a hagyományos főzési időnek kb. az egyharmada alatt elkészülnek. A húsokat, de a többi nyersanyagot is úgy helyezzük el, hogy a vastagabb rész az edény széle felé essen, a vékonyabb rész a közepére. A nagyobb darab húsokat készítés közben meg kell fordítani, a szeleteket is célszerű átrendezni, az apró húsokat időnként meg kell keverni.
Az egészben párolt marha- vagy vadhúshoz kilónként kb. 1 dl vizet öntsünk. Jobb ízű lesz a párolt marha- vagy vadhús, ha elkészítés előtt bepácoljuk.
A lassabban, tehát alacsonyabb fokozaton elkészített hús porhanyósabb.
Ha főtt marhahúst szeretnénk készíteni, kilónként 4-5 dl vizet öntsünk alá. Levéből azután levest vagy mártást készíthetünk.
A húspogácsákat, húsgombócokat félidőben meg kell fordítani.
A sertéshúst egészben és sütőzacskóban készítsük. Öntsünk hozzá kevés vizet, és kössük be a zacskó száját. Amennyiben nincs sütőzacskónk, a húst tegyük tűzálló tálba, alá kevés vizet öntve, zsírpapírral letakarva is megpuhíthatjuk.
A sonka bőrét és az alatta lévő zsíros részt néhány helyen, nem túl mélyen, vágjuk be a főzés előtt.
A szárnyasokat tisztítsuk, mossuk, fűszerezzük meg, majd sütőzacskóban vagy műanyag fóliával, zsírpapírral lefedve tegyük a mikrosütőbe. Töltve is készíthetjük. Később a combot megnyomva győződhetünk meg arról, hogy elkészült-e. Ha a comb puha, a többi rész is megpuhult. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a vékonyabb részek, például a szárnyvégek puhulnak, de a többi rész kemény, a puha részeket csavarjuk be papírral vagy műanyag fóliával.
A virslit, debrecenit, kolbászt szurkáljuk meg villával vagy vagdossuk be, így nem reped szét.
A mikrohullámú sütők egy része nem pirít. (A gőz nem párolog el, az ételek felszíne nem szárad ki, nem is barnul meg.) Így az egyben elkészített szárnyast, sertés- vagy borjúhúst, hogy étvágygerjesztőbb legyen, grillfűszerekkel vagy különböző mártásokkal vonhatjuk be. Használhatunk olvasztott vajat kevés fűszerpaprikával megszínezve, Worcester-mártást, szójamártást, zsemlemorzsát stb.
Kaphatók speciális, bevonatos edények. A sajátos máz a hullámokat elnyeli, így az edények alján megnő a hőmérséklet, a hús felülete megpirul.
Könnyű a dolgunk, ha készülékünk grill üzemmódban is használható: a felpuhult húsokat a mikrosütőben meg is piríthatjuk. Ha a készülék erre nem alkalmas, és ragaszkodunk a hagyományos pecsenyeízhez, a mikrohullámú készülékben felpuhított húst forró sütőben lehet megpirítani.
A halszeletek megnedvesített celofánpapírban néhány perc alatt elkészülnek.
Az olyan tojásételek, mint a rántotta, a habart tojás stb. zsiradék nélkül is elkészíthetők. Ne főzzünk a készülékben tojást héjában, mert a hő hatására belül keletkezett nyomás a héjat szétrobbantja. Ne melegítsünk egészben keményre főzött tojást: a közepe hamarabb felmelegszik, ezért a külső része szétesik. Ha tükörtojást készítünk, fontos, hogy a sütés megkezdése előtt a sárgáját szurkáljuk meg.
A mikrohullámú sütőben a zöldségek megtartják eredeti friss ízüket, színüket, a tápanyagok nem lúgozódnak úgy ki, mintha vízben főztük volna. A zöldségeket magas fokozaton, lefedve pároljuk. Azokhoz a zöldségekhez, amelyeknek nedvességtartalma kicsi, öntsünk kevés vizet. Az egészben hagyott vagy félbevágott zöldségeket rakjuk körbe és úgy pároljuk, hogy az edény közepét hagyjuk szabadon. Jobb ízűek lesznek a zöldségek, ha kevés zsiradékot, vajat, margarint vagy olajat adunk hozzájuk. Az egyenletes puhulás érdekében daraboljuk őket egyformára, és párolás közben kevergessük meg.
A mélyhűtött zöldségeket fagyasztott állapotban rakjuk tűzálló tálba. Ha alacsony a nedvességtartalmuk, kevés vizet öntsünk alájuk, majd lefedve helyezzük a sütőbe. Párolás után sózzuk, ízesítsük, fűszerezzük.
A konzervzöldségeket már megfőzték, csak melegíteni kell. Leszűrve tegyük őket a mikrohullámú sütőbe.
Az egészben hagyott zöldséget, gyümölcsöt, például a paradicsomot, burgonyát, almát, villával meg kell szurkálni vagy a héját kissé bevágni, mert a belül felgyülemlett gőztől „felrobban", szétesik.
Száraz hüvelyesek (szárazbab, lencse stb.) elkészítésére a készülék nem alkalmas.
Azokat az ételeket, amelyeket a hagyományos főzés közben le kell fedni, a mikrosütőben is fedjük le. A sütőből kivett, elkészült ételeket még 5-10 percig hagyjuk állni, és állás közben is tartsuk letakarva.
A mikrosütőben bő zsiradékban sütni nem lehet.

Grill üzemmód

Ebben az üzemmódban nem minden készülék használható. Azokat a készülékeket, amelyek alkalmasak grillezésre, illetve használhatók kombinált üzemmódban - mikrohullám és grillezés -, bizonyos plusztartozékokkal látják el. Tartozik hozzájuk egy fehér fémtepsi, egy rostély és egy kerámialap.
A tepsi, bár fémből készült, mégis használhatjuk. Azt azonban fontos tudnunk, hogy csak a készülékhez adott fém tepsit tehetjük a gépbe, semmilyen más fémedényt nem alkalmazhatunk. A tepsi a zsírfelfogására szolgál, de különböző ételeket is készíthetünk benne.
A rostélyt általában négy különböző magasságra állíthatjuk a sütőben. Körülbelül a háromnegyed részét lehet kihúzni, hogy az ételt ellenőrizzük. A rostélynak mindkét Oldalát használhatjuk.
A kerámialapot akkor vegyük igénybe, ha kis edényekben készítünk ételt vagy italt. A csészét, kistányért a rostély helyett a kerámialapra állítsuk.
A sütés lényegében úgy történik, minta hagyományos grillsűtőben. Az ételt edényben vagy anélkül tesszük a rostélyra. A rostélyt felső magasságra állítjuk, a tepsit aláhelyezzük, hogy abba csepegjen a zsír. Az ajtót becsukjuk, majd beállítjuk az időkapcsolót. Hosszabb használati idő esetén egy termosztát automatikusan szabályozza a grillt. Ha az ajtót kinyitjuk, a készülék leáll, amint becsukjuk, tovább dolgozik. Grillezni lehet a hagyományos grillsütőben is készíthető ételeket: hússzeleseket, májat, halat, szárnyast, rablóhúst, zöldségféléket, de megpiríthatjuk a sajttal megszórt ételeket is.

Kombinált üzemmód

A kombinált üzemmódban a mikrohullámú főzés és a grillezés minden előnyét kihasználhatjuk. A kombinált eljárás alkalmazható egybesült húsok, szárnyasok, halak, zöldségek, felfújtak stb. készítésekor, minden olyan esetben, amikor a megpuhult étel felületét piros-ropogósra akarjuk pirítani, és ez csak mikrohullámmal nem érhető el.
A megfelelő edényt vagy a rostélyra állítsuk, vagy a tepsire. Csak a mikrohullámot elviselő edényt használjuk. Ne melegítsük be előre a készüléket, s ne kapcsoljuk he, ha üres. A kombinált eljárás alkalmazása után alaposan tisztítsuk ki a gépet.

Diéta

A mikrohullámú készülék a diétás étkeztetést is könnyíti. Jól alkalmazható gyomor-, epe- és bélbetegek diétájának elkészítésében. A zsírszegény vagy teljesen zsiradék nélküli ételek sem égnek oda benne. Valamelyest a kötött zsírt is kiolvasztja a mikrohullám, az ételek kalóriaértéke csökken. A diéta szempontjából káros pörzsanyag sem képződik.
A sószegény ételek jobb ízűek mikrohullámon, mint hagyományosan készítve. Nem lúgozódnak úgy ki, megmarad ásványisó- és vitamintartalmuk, megőrzik íz- és aromaanyagaikat.

Mire használhatjuk még?

Lehet benne:
- felszeletelt gombát vagy más (fűszer) növényeket szárítani papírrétegek között;
- kenyeret, zsemlét szárítani zsemlemorzsának;
- alacsony fokozatra állítva tésztát keleszteni;
- keresztben elvágott paradicsomot kicsit melegíteni, forrázás helyett, mert így is könnyen lejön a héja;
- citrusféléket egy kicsit melegíteni, ezáltal több levet adnak
- hűtőből kivett vajat, margarint melegíteni, így könnyen kenhetővé válik:
- a kristályossá vált mézet melegíteni, ezáltal újra folyékonnyá válik;
- lekvárt puhítani;
- sajtot fondünek felolvasztani,
- csokoládét felolvasztani;
- tejet, paradicsomot, joghurtot, italokat hűtőből szobahőmérsékletre melegíteni;
- fagyasztóban tárolt fagylaltot kissé felpuhítani; - pudingokat, felfújtakat készíteni;
- gombócokat lefedve vagy műanyag fóliába csomagolva víz nélkül elkészíteni;
- lekvárt készíteni, a következőképen: 1 kg aprított gyümölcsöt, ennek minőségétől és ízlésünktől függően cukrot hozzáadva, lefedve a legmagasabb fokozaton 10 percig főzünk, azután üvegbe töltjük. Tetejére kerülhet hagyományos tartósítószer. Gőzölni nem szükséges. Megfelelő üvegben is elkészíthetjük.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Mire használhatjuk a mikrohullámú készüléket?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

A tökéletes ebéd A tökéletes ebéd
Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

A tálalás művészete A tálalás művészete
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1998)

Könyvünk szemléletesen bizonyítja, hogy bár a szerelemhez a gyomron keresztül vezet az út, az étvágyat a...

Fantáziadús asztaldíszítések ünnepi alkalmakra Fantáziadús asztaldíszítések ünnepi alkalmakra
Szerző: Bareiss, Ute
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Ez a gazdagon illusztrált kötet rendkívül sok ötletet kínál az asztaldíszítésre, az évente ismétlődő...

Kenyérsütés mesterfokon Kenyérsütés mesterfokon
Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...

Ehető virágok Ehető virágok
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2004)

Az olvasó ebben a könyvben megtalálja akár az akác vagy a bodza virágának hagyományos elkészítési...

Ételművészet, életművészet Ételművészet, életművészet
Szerző: Hatvany Lili
Kiadó: Szépirodalmi Kiadó (1986)

Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

A disznóvágás ételei A disznóvágás ételei
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

A családi asztal körül A családi asztal körül
Szerzők: Molnár András, Revuczky Csaba, T. Rédei Györgyi
Kiadó: Technológia Kiadó (1989)

Állandóan rohanunk valahonnan valahová, semmire sincs időnk. Pihenni, netán ünnepelni hovatovább már...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik,...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek