Milyen is az orosz konyha?

Milyen is az orosz konyha?
Talán kezdjük azzal, hogy milyen volt sok-sok évvel ezelőtt. A nemesek, a gazdagok hosszúra nyúlt lakomákat tartottak, ahol a fogások végtelen sora váltotta egymást. Az asztalok roskadoztak a hideg és meleg ételektől, melyeket az édességek és az italok követtek. Egyre újabb és újabb finomságokat szolgáltak fel. Volt itt almával töltött liba, egybesült malac, többfajta vad áfonyával körítve és mindenféle savanyúság: marinírozott gomba, uborka, paradicsom...

A cikk forrása

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
(Kossuth Kiadó)
Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család ünnepi asztala mellé, nem fogja elfelejteni az ott szerzett gasztronómiai élményt. E kis könyv tanácsai alapján a mi...
Bővebben...

Az orosz konyha - a szegényeké és a módosaké egyaránt - mindig bőséggel felhasználta, amit a gazdag erdőségek kínáltak. Nyáron és ősszel frissen, azután tartósítva. A gombát szárították, savanyították vagy sósan tették el. A különféle erdei gyümölcsök, így a vörös és kék áfonya is állandó tartozékai voltak a terített asztalnak.

A folyók és a tenger ajándékai sem hiányozhatnak egy jellegzetes orosz ételsorból. Minden időben kedvelték a halat. Mai napig is világszerte ismertek és keresettek az úgynevezett vörös halak. A krasznij - vörös - szó a szépet is jelentette a régi orosz nyelvben. Ma is "krasznaja ribának" nevezik a legfinomabb, szálka nélküli halakat, például a tokhalat, a lazacot, sőt "krasznij" a kaviár is, a vörös és fekete egyaránt. Ezek mind-mind az ünnepi asztal ékességei.

A szegény ember fő étele a régi időkben a különböző hántolt vagy hántolatlan gabonaféléből készült kása volt. Nagyon sokfajta étel és ital merült feledésbe az évek során, de természetesen sok új étellel is gazdagodott közben az orosz konyha. Nézzünk példának egy olyan mai, mondjuk születésnapi étkezést, amikor a háziasszony igazán kitesz magáért.

Íme, az étlap:
füstölthal-saláta
vajas hering
paradicsomsaláta főtt hallal
lett saláta
sárgarépa-saláta almával és tormával
aszpikos fogas
májpástétom
pácolt hal
töltött tojás
almával töltött kacsa
mártásos sertésszelet
tejben sült hal
citromos torta
kávé
narancsital.

Természetesen hétköznapi ennél jóval szerényebb étkezések a jellemzőek. Az oroszok - akárcsak az angolok - kedvelik a bőséges reggelit. Általában tükörtojást, virslit vagy valamilyen kását esznek. A kása egyébként is kedvelt étel maradt a mai napig is, köretként és önálló fogásként (tejjel) egyaránt fogyasztják. Az oroszok rövid italt, „aperitifet" evés előtt nem fogyasztanak. Az ünnepi érkezés közben, a különböző köszöntők alkalmából viszont mindig isznak egy keveset, így néha több órát is eltöltenek az asztaIbál. Mint a magyarok, az oroszok is sok kenyeret esznek, bár elsősorban rozsból készült fekete kenyeret, ami sokkal egészségesebb, mint a hófehér, búzalisztből sült, a hagyományos magyar ízlésnek megfelelő.

Az orosz konyhában nagyon sokféle levest ismernek és főznek. Talán a káposztaleves az, amelyet a legtöbben ismernek Magyarországon, és néhanapján enyhén szólva borzadva emlegetnek. Pedig a jól elkészített borscsnak nincs párja! (Megjegyzem, ettem már külföldi magyar étteremben olyan „halászlét", melynek szürke levében szalonnadarabok úszkáltak...) Talán többen szeretik a szoljankalevest. A valódi többfajta húsból, uborkából, olaj- és kapribogyóból készül; színe, pikáns íze és illata az étvágytalannak is jó étvágyat csinál.

Egyetlen ebéd sem nélkülözheti az úgynevezett zakuszkit, vagyis előételt, esetleg előételeket. Aki járt a Szovjetunióban, bizonyára talált magának fogára valót. A sós heringtől a zöldséges-halas-húsos salátákon keresztül egészen a nyersen lereszelt és ízesített zöldségig minden található az előételek választékában. A zöldséget különben is kedvelik Oroszországban, és sokat is esznek belőle. A fő kedvenc a burgonya. Rajta kívül a sárgarépa, a zöldborsó, a káposzta, a paradicsom, a padlizsán, a spárga, a tök a mindennapos zöldségek; uborka nélkül pedig elképzelni sem lehet egyetlen ünnepi asztalt sem. Aszerint, milyen évszakban vagyunk, frissen vagy valamilyen módon eltett - sós-vizes, csemege, ecetes, marinírozott - formában van jelen.

A vadon termett gombát tartósítják ma is. A vargányát szárítják, a többi fajtát pedig savanyítva vagy marinírozottan teszik el. Köretként nemcsak burgonyát vagy más zöldséget, hanem sokféle kását is tálalnak. Például: rizs-, köles-, árpagyöngy- és hajdinakását.

A húsokat változatos módokon készítik: sütve, párolva, főzve mártással, töltve vagy darálva. Többféle palacsintát és ehhez hasonló, de kelt tésztából készült „tarkedlit" sütnek. Ez utóbbit mézzel, tejföllel, dzsemmel, a palacsintát pedig töltve fogyasztják. Egyik leghíresebb orosz fogás a kaviárral töltött palacsinta, ami pestiesen szólva „nem utolsó" étel. A különféle pirogok és pirozskik az ünnep kísérői. Készítik sósan és édesen, sütőben vagy zsírban sütve, mindenféle-például: káposztás, tojásos-hagymás vagy gyümölcsös - töltelékkel.

Sok gyümölcslevet isznak. Ezeket különféle nagyságú üvegekben lehet kapni. Különösen nyáron üdít jól a kvász, melyet főleg rozskenyérből csinálnak, és lehűtve fogyasztanak. Az orosz nyelvben a méz szónak két jelentése van: maga a méz és a belőle készült ital. A mézes italokat a régi Oroszországban nagyon kedvelték, ma már sajnos gyakorlatilag feledésbe merültek.
Természetesen szólni kell a teázásról is. Régen a szamovár mellett folyt a társalgás, de mai napig is a tea az egyik legkedveltebb ital. A szamovár csak a forró vizet tárolja és szolgáltatja, a teasűrítmény külön edényben készül.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Milyen is az orosz konyha?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Kapcsolódó cikkek