Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?

Főzőiskola

Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?
A fűszerek és ételek párosítási lehetőségei szinte kimerítethetetlenek...

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

Angelika (por alakban)

sütemények, torták, lekvárok

Ánizs (és csillagánizs)

mártások, sütemények, pudingok,gyümölcslevesek, édes rizsek,
Keleten: főzelékek

Babér

levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)

Barbecue

levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek

Bazsalikom

levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba-, csirke- és halételek, pesto-mártás
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)

Borecet

saláták, húspácok

Boróka

pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek

Bors

levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok

Borsfű (csombor, borsikafű)

mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, főtt és sült halak
(feketebors pótlására is használható)

Borsmenta

gyümölcssaláták, húsok töltelékei

Böjtfű (Sarkantyúvirág)

saláták, szendvicsek, krémsajtok

Cayenne-i bors

mártások, sült húsok, rizsek, halételek, krumplis, sajtos és tojásételek

Chili

pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek

Citromfű

mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek

Citromhéj

húsos töltelékek, roston sült húsok és halak

Citromlé

saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek

Curry

mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek

Édeskömény (bécsi kapor)

saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények

Fahéj

sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek

Fekete üröm

mártások, kacsa-, liba- és sertéssültek, káposzta- és gombaételek

Fokhagyma

levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok

Gyömbér

mártások, sütemények, vagdaltak, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek

Izsóp

pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták

Kakukkfű

levesek, saláták, mártások, főzelékek, húsok, halak, sültek, vagdaltak, pizzák, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)

Kapor

mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok, tojásételek, túrós ételek

Kapribogyó

mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)

Koriander

mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek, töltelékek
(magja cukrozva az ánizst helyettesítheti)

Kömény

levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek

Kurkuma

mártások, ételek színezése

Lestyán

levesek, főzelékek, pártétomok, mártások, saláták, tojásételek

Majoránna

mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, hal- és szárnyassaláták, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek

Menta

báránysültek, zsenge zöldségfélék, gyümölcssaláták, nyári hideg italok

Mustár

pácok, mártások, körözöttek, húsok ízesítése

Olajbogyó

mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)

Pirospaprika

mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások

Petrezselyem

levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használható)

Rozmaring

mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások

Sáfrány

húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)

Snidling (metélőhagyma)

saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, pizzák, sült krumpli

Szardella (vagy szardellapaszta)

mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)

Szegfűbors

mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, töltelékek, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények

Szegfűszeg

mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
az olasz konyhában: sült és párolt húsok

Szerecsendió

mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek, halak, krokettek

Szurokfű (oregano)

levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, saláták, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák

Tárkony

levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
az erdélyi konyhában: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek

Tárkonyecet

saláták, mártások

Torma

mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)

Turbolya

levesek, tyúk- és báránysültek, főtt halak, salátaöntetek

Vanília

mártások, sütemények, gyümölcsételek

Zeller

mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek

Zsálya

pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, salátaöntetek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, tojásételek, lágy sajtok

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Milyen ételekbe illenek a leggyakrabban használt fűszerek?
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

101 csípős és fűszeres étel 101 csípős és fűszeres étel
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Fűszerekről, ízesítésről a vendéglátásban Fűszerekről, ízesítésről a vendéglátásban
Szerzők: Dózsa György, Lontai Endre
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1979)

A nemzetek konyháinak ízvilága gazdag változatát nyújtja a különböző ételeknek. A fűszerek szélesebb...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
100 fűszernövény 100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Klasszikus curryételek Klasszikus curryételek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ebben a kis receptkönyvben szinte az összes klasszikus curryétel megtalálható, Indiából, Thaiföldről,...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Fűszerek és gyógyfüvek Fűszerek és gyógyfüvek
Szerző: Kissel, Renate
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A fűszerek ínycsiklandó zamatukkal, kellemes illatukkal jelentős mértékben javítják ételeink élvezeti...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek