Angelika (por alakban)
sütemények, torták, lekvárok
Ánizs (és csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok,gyümölcslevesek, édes rizsek,
Keleten: főzelékek
Babér
levesek, mártások, pácok, pástétomok, savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
Barbecue
levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek
Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, bab-, gomba-, csirke- és halételek, pesto-mártás
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Borecet
saláták, húspácok
Boróka
pácok, mártások, főzelékek, sertés- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok, káposztás ételek
Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek, pácok
Borsfű (csombor, borsikafű)
mártások, saláták, pácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, főtt és sült halak
(feketebors pótlására is használható)
Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei
Böjtfű (Sarkantyúvirág)
saláták, szendvicsek, krémsajtok
Cayenne-i bors
mártások, sült húsok, rizsek, halételek, krumplis, sajtos és tojásételek
Chili
pástétomok, tokányok, tojás-, hús- és halételek
Citromfű
mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, -saláták, gomba-, szárnyas- és vadételek
Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak
Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek
Curry
mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek
Édeskömény (bécsi kapor)
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek, rizs- és tojásételek
Fekete üröm
mártások, kacsa-, liba- és sertéssültek, káposzta- és gombaételek
Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások, öntetek, pácok
Gyömbér
mártások, sütemények, vagdaltak, angolos húsok, hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek
Izsóp
pácok, pecsenyék, burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, főzelékek, húsok, halak, sültek, vagdaltak, pizzák, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)
Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok, tojásételek, túrós ételek
Kapribogyó
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak, halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és olajbogyóval)
Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok, káposztás ételek, töltelékek
(magja cukrozva az ánizst helyettesítheti)
Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Kurkuma
mártások, ételek színezése
Lestyán
levesek, főzelékek, pártétomok, mártások, saláták, tojásételek
Majoránna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek, omlettek, hal- és szárnyassaláták, halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
Menta
báránysültek, zsenge zöldségfélék, gyümölcssaláták, nyári hideg italok
Mustár
pácok, mártások, körözöttek, húsok ízesítése
Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
Pirospaprika
mártások, saláták, húsok, körözöttek, magyaros fogások
Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek, sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására is használható)
Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek, szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek, ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások
Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)
Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek, grillezett húsok, burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek, tojásos, sajtos és túrós ételek, pizzák, sült krumpli
Szardella (vagy szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)
Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, töltelékek, főtt húsok és halak, gyümölcsös ételek, édes sütemények
Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
az olasz konyhában: sült és párolt húsok
Szerecsendió
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok, sajtos ételek, halak, krokettek
Szurokfű (oregano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások, saláták, bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek, spagettik, pizzák
Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
az erdélyi konyhában: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
Tárkonyecet
saláták, mártások
Torma
mártások, főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
Turbolya
levesek, tyúk- és báránysültek, főtt halak, salátaöntetek
Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek
Zeller
mártások, saláták, főzelékek, hús- és halételek, tojásos és túrós ételek
Zsálya
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, salátaöntetek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek, tojásételek, lágy sajtok