Mézédes élvezet

Sauternes

Mézédes élvezet
Amikor esztendőkkel ezelőtt egy nyugat-svájci vendéglős elvesztette feleségét, elhamvasztatta, bérelt egy repülőgépet, maid Sauternes fölött körözve a hamvakat a Cháteau d'Yquem szőlőhegyeire szórta. Talán ez a legbizarrabb, de semmi esetre sem az egyetlen példa arra, milyen észvesztő istenítést kell elviselnie ennek a birtoknak és legendás édes borának...

A cikk forrása

Borok világa Borok világa
(Kossuth Kiadó)
Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor lényegéről. Az első rész bemutatja a megközelítés legjobb módját; kísérőnkké szegődik a tálalásnál, az...
Bővebben...

Az uradalom hírneve véletlenszerű felfedezésnek köszönhető. 1847-ben szokatlanul soká húzódott a fehér sémillon és sauvignon szőlő szürete. A szemeket megtámadta a rothadás, összezsugorodtak, rájuk se lehetett nézni. A várúr mégis bort préseltetett belőlük, amely igen sajátságosan illatozott, észvesztően kellemesen, akár a túlérett csonthéjas gyümölcs, méz meg dió, de mégis valahogy egészen más volt, mint egyébkor, nem is merték vásárra vinni. Aztán évekkel később látogatóba érkezett egy orosz nagyherceg, és mindenáron meg akarta kóstolni - és el volt tőle ragadtatva. A Cháteau d'Yquem ily módon viharos gyorsasággal meghódította Oroszország előkelő köreit és később egész Európát.

A sauternes-i vincellérek kobakjában fény gyulladt. Nem visszataszító szürkepenész lepte meg a szőlőfürtöket, hanem a botrytis cinerea nemespenész, melynek kedveznek a késő őszi ködök a hideg vizű Ciron és a melegebb Garonne torkolatában. Azóta várják minden esztendőben ezt a jelenséget, többször is végigjárják a szőlőhegyet, és szorgalmasan leszedegetik a nemespenészes szőlőfürtöket. Az aprólékos munkának nevetségesen csekély a hozama - néha csak a negyede annak, amit a duzzadó szőlőfürtökkel nyernek, mert a nemespenész nagyon sok nedvességet von el a szőlőszemekből, miközben a cukor- és savtartalom megmarad bennük.

Az eredmény persze megéri a fáradságot; koncentrált, aromagazdag bor jön létre, amelyben a természetes édesség és a jófajta savasság egyensúlyban van, melyet a jellegzetes botrytis-zamat hangsúlyossá tesz és egyedülálló módon elvezet a libamájhoz.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Mézédes élvezet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Kapcsolódó cikkek