Mézédes élvezet

Sauternes

Mézédes élvezet
Amikor esztendőkkel ezelőtt egy nyugat-svájci vendéglős elvesztette feleségét, elhamvasztatta, bérelt egy repülőgépet, maid Sauternes fölött körözve a hamvakat a Cháteau d'Yquem szőlőhegyeire szórta. Talán ez a legbizarrabb, de semmi esetre sem az egyetlen példa arra, milyen észvesztő istenítést kell elviselnie ennek a birtoknak és legendás édes borának...

A cikk forrása

Borok világa Borok világa
(Kossuth Kiadó)
Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor lényegéről. Az első rész bemutatja a megközelítés legjobb módját; kísérőnkké szegődik a tálalásnál, az...
Bővebben...

Az uradalom hírneve véletlenszerű felfedezésnek köszönhető. 1847-ben szokatlanul soká húzódott a fehér sémillon és sauvignon szőlő szürete. A szemeket megtámadta a rothadás, összezsugorodtak, rájuk se lehetett nézni. A várúr mégis bort préseltetett belőlük, amely igen sajátságosan illatozott, észvesztően kellemesen, akár a túlérett csonthéjas gyümölcs, méz meg dió, de mégis valahogy egészen más volt, mint egyébkor, nem is merték vásárra vinni. Aztán évekkel később látogatóba érkezett egy orosz nagyherceg, és mindenáron meg akarta kóstolni - és el volt tőle ragadtatva. A Cháteau d'Yquem ily módon viharos gyorsasággal meghódította Oroszország előkelő köreit és később egész Európát.

A sauternes-i vincellérek kobakjában fény gyulladt. Nem visszataszító szürkepenész lepte meg a szőlőfürtöket, hanem a botrytis cinerea nemespenész, melynek kedveznek a késő őszi ködök a hideg vizű Ciron és a melegebb Garonne torkolatában. Azóta várják minden esztendőben ezt a jelenséget, többször is végigjárják a szőlőhegyet, és szorgalmasan leszedegetik a nemespenészes szőlőfürtöket. Az aprólékos munkának nevetségesen csekély a hozama - néha csak a negyede annak, amit a duzzadó szőlőfürtökkel nyernek, mert a nemespenész nagyon sok nedvességet von el a szőlőszemekből, miközben a cukor- és savtartalom megmarad bennük.

Az eredmény persze megéri a fáradságot; koncentrált, aromagazdag bor jön létre, amelyben a természetes édesség és a jófajta savasság egyensúlyban van, melyet a jellegzetes botrytis-zamat hangsúlyossá tesz és egyedülálló módon elvezet a libamájhoz.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Mézédes élvezet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Provence Provence
Szerző: Jouanin, Francie
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

Kapcsolódó cikkek