Metaxa

Metaxa
Több, mint brandy, szinte már legenda...

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

Szpirosz Metaxa 1880-ban telepedett le Pireuszban, és nem sokra rá kiterjedt szőlőültetvényeket szerzett Attika déli részén, ahol különböző borokat kombinált egymással, és a hagyományos eljárás alkalmazásával párolta belőlük első brandyjét, amelyet 1888-tól kezdve saját gyárában állított elő, és a neve alatt terjesztett.

Első vevői a görög felső körökből kerültek ki, de I.György is köztük volt, valamint Szerbiában, Oroszországban és Etiópiában is árusította konyakját.

A siker olyan gyors volt, hogy már 1890-ben egy másik lepárlót nyithatott Odesszában. Amikor a Metaxa öt évvel később Abdul Hamid szultán tetszését is elnyerte, megalkotója előtt még Isztambulban is kitárult minden ajtó.

A Metaxa brandyt máig változatlanul Spirosz Metaxa eljárása alapján készítik. Alapanyagai a svatiano, sultanina és korinthaki szőlőfajtákból nyert borok, ezekből párolnak a borok különböző karaktereinek megfelelően két eljárásban 82-86% alkoholtartalmú brandyt. Ezt az alapot aztán több évig tölgyfa hordókban érlelik. Az évek során folyamatosan veszít az alkoholtartalmából, amit a pincemesterek "az angyalok adójaként" emlegetnek. Ez a párlat már rendelkezik a Metaxára jellemző lágy ízzel és arany színárnyalattal.

További feldolgozás előtt még fűszernövények keverékén is átöntik, amelynek összetétele azonban azonkívül, hogy rózsaszirmok is vannak benne, féltve őrzött gyártási titok. Ezután a párlatot Számoszról és Límnoszról származó érett muskotályborokkal házasítják, és tovább érlelik tölgyhordókban, amíg kialakul összetéveszthetetlen zamata.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Metaxa
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Gyógyteák Gyógyteák
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (0)

E kis kézikönyvben mindenki ezerféle bajra talál magának gyógyteát: emésztési és menstruációs zavarokra,...

Aperitifek és digestivumok Aperitifek és digestivumok
Szerző: Pehle, Tobias
Kiadó: M-Érték Kiadó (2007)

Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A nagy sikerű 60 híres ember, 60 híres étel c. kötet, valamint a Déligyümölcsök a konyhában című műve...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Forró italok Forró italok
Szerző: Borbély László
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A fiatal színész szerző különleges forró innivalók készítésének, keverésének avatott ismerője. Több...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Likőrök Likőrök
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Egyáltalán nem nehéz saját kezűleg elkészíteni olyan klasszikus likőrt, mint a tojáslikőr, vagy a ma oly...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek