Melyik olajat mihez?

A különféle olajok felhasználása

Melyik olajat mihez?
Ma már sokféle olajat kaphatunk, de nem könnyű eldönteni, hogy közülük melyiket milyen ételekhez, illetve milyen eljárásokhoz használhatjuk fel. Éppen ezért talán nem haszontalan, ha egy kis összefoglaló keretében igyekszünk javaslatot tenni a különféle olajok felhasználására.

A cikk forrása

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
(M-Érték Kiadó )
A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges hatásaikról és ízanyagukról tudni lehet - Olaj és ecet a konyhában - ízük, felhasználásuk, vásárlásuk és...
Bővebben...

Búzacsíraolaj

Meleg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez (mártogatókhoz), salátákhoz, leveles- és gyümölcssalátákhoz, nyers ételekhez
Pároláshoz és ízesítéshez.

Dióolaj

Meleg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz, leveles- és gyümölcssalátákhoz, nyers ételekhez és desszertekhez.
Pároláshoz, hirtelen sütéshez és sütéshez.

Földimogyoró-olaj

Meleg levesekhez, mártásokhoz és dipekhez.
Pároláshoz, hirtelen sütéshez, főzéshez, grillezéshez és sütéshez.

Kukoricacsíra-olaj

Mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz és nyers ételekhez.
Pároláshoz, hirtelen sütéshez, marinírozáshoz és ízesítéshez.

Lenolaj

Mártásokhoz és dipekhez.

Makadámiadió-olaj

Salátákhoz, gyümölcssalátákhoz, nyers ételekhez és desszertekhez.
Pároláshoz, hirtelen sütéshez, főzéshez és sütéshez.

Mandulaolaj

Hideg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz, gyümölcssalátákhoz és desszertekhez.
Sütéshez.

Mákolaj

Salátákhoz, gyümölcssalátákhoz és desszertekhez.
Sütéshez.

Mogyoróolaj

Hideg levesek, leveles- és gyümölcssaláták, desszertek.

Napraforgóolaj

Meleg levesek, mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz és nyers ételekhez.
Párolás, hirtelen sütéshez, főzéshez, sütéshez, marinírozáshoz és ízesítéshez.

Olívaolaj

Hideg és meleg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz és nyers ételekhez.
Pároláshoz, hirtelen sütéshez, főzéshez, grillezéshez, olajsütéshez, sütéshez, marinírozáshoz és ízesítéshez.

Pálmaolaj

Meleg levesekhez.
Pároláshoz, hirtelen sütéshez, főzéshez, grillezéshez, olajsütéshez, sütéshez és marinírozáshoz.

Repceolaj

Meleg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz, leveles- és gyümölcssalátákhoz, nyers ételekhez.
Pároláshoz, hirtelen sütéshez, főzéshez, grillezéshez, olajsütéshez, sütéshez, marinírozáshoz és ízesítéshez.

Sáfrányolaj

Hideg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez és salátákhoz.
Sütéshez.

Szezámolaj

Mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz, gyümölcssalátákhoz és desszertekhez.
Pároláshoz és hirtelen sütéshez.

Szójaolaj

Meleg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz, leveles- és gyümölcssalátákhoz, nyers ételekhez.
Pároláshoz, hirtelen sütéshez, főzéshez, grillezéshez, sütéshez, marinírzáshoz és ízesítéshez.

Szőlőmagolaj

Mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz, gyümölcssalátákhoz és nyers ételekhez.
Pároláshoz és hirtelen sütéshez.

Tökmagolaj

Hideg és meleg levesekhez, mártásokhoz, dipekhez, salátákhoz, leveles- és gyümölcssalátákhoz, nyers ételekhez és desszertekhez.
Pároláshoz és hirtelen sütéshez.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Melyik olajat mihez?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
Olívaolajok Olívaolajok
Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)

Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

100 hasznos ötlet: konyha 100 hasznos ötlet: konyha
Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Kapcsolódó cikkek