Megfejtették a 2500 éves kelta sör receptjét

Megfejtették a 2500 éves kelta sör receptjét
A vaskori sör receptjét fejtette meg egy német kutató, aki szerint a kelták söre, amelyet fekete ürömmel, murokkal és beléndekkel fűszereztek, sötét, kesernyés és füstös ízű volt.

A cikk forrása


(MTI)

Peter Stika, a stuttgarti Hohenheim Egyetem archeobotanikusa Németország dél-nyugati részén, Eberdingen-Hochdorfnál feltárt 2550 éves kelta településen vizsgálódott. A leletek tanúsága szerint a helyi kelta törzsfőnökök szívesen mulatoztak, és a vigasságokon a kellő hangulatot a közeli sörfőzde által készített ital biztosította.

A sör fő alapanyagát, a jó minőségű árpamalátát a közelben lévő hat speciálisan kialakított árokban állították elő. Ezekből az árkokból megszenesedett árpaszemek ezrei kerültek elő, ami a sörfőzde kapacitásáról árulkodik.

A német archeobotanikus, miután bebizonyította a maláta jelenlétét a vaskori helyszínen, több olyan eljárást is kipróbált, amelyet a vaskori sörfőzők alkalmazhattak, hogy kiderítse, milyen ízű lehetett a kelták folyékony kenyere.

A kelták a település közelében lévő árkokban áztatták és csíráztatták az árpát. Stika feltételezése szerint az árkok két végén rakott tűz segítségével szárították az árpaszemeket, aminek következtében a maláta sötét színű és füstös ízű lett.

Míg a modernkori söröket többnyire komlóval ízesítik, a kelták fekete ürömöt, murokot vagy beléndeket használtak. Stika úgy gondolja, hogy már a kelták is alkalmazhatták azt az eljárást, amely széles körben elterjedt a középkori európai sörfőzdékben: a folyékony malátába felhevített köveket helyeztek, amelyek karamellizálták az alapanyagot. Az erjesztést élesztővel, esetleg méz vagy gyümölcsök hozzáadásával indították el.

A mai sörkedvelők valószínűleg nem lelkesednének a kelták italáért, amely zavaros és üledékes volt. Ám némely extrém sörfőzde akár vállalkozhat az ókori ital előállítására, és akkor végre kiderülne, igaza volt-e a Kr.u. IV. században uralkodó Julianus római császárnak, aki egy versében a kelta sör illatát a bakkecskék bűzéhez hasonlította.

(2011. január 19.)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Megfejtették a 2500 éves kelta sör receptjét
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

Kapcsolódó cikkek