Marton Levente - Ételmesék

Marton Levente - Ételmesék
Marton Levente neve valószínűleg ismerősen cseng a metróval utazók számára, ugyanis rendszeresen jelennek meg gasztronómiai írásai a Metropol újság pénteki számában. Ezeket a cikkeket rendezte kötetté az elsőkönyves szerző olyan sikerrel, hogy a francia Gourmand-tól megkapta idén a Legjobb magyar szakácskönyv díját.

A cikk forrása

Gasztrotipp online

Ahogy az alcím („történetek a konyhából”) is jelzi, valójában jóval több ez a könyv puszta receptgyűjteménynél, egy-egy étel ürügyén a szerző nagy szenvedéllyel és humorral avat be kultúrtörténeti érdekességekbe. Ő maga „gasztronovellaként” definiálja írásait és ars poeticáját is kifejti a kötet utószavában:

„ a konyha mindennel összefügg. A konyhában van történelem, művelődés- és egyhártörténet, kevés matematika, stratégiai tervezés és távolról sem utolsósorban humor. A konyhaművészet barátságos teremtés, szinte mindennel jóban van, mert kedélyes, toleráns és nem pörlekedő.”

Üdítően hat ez a nagyon személyes, ugyanakkor békülékeny, joviális hangnem a magyar közéletben és a komfortérzetünk csak fokozódik, ha elolvassuk a receptek felosztását, ahol a fejezetcímek szintén az életöröm jegyében fogantak. Virgonc reggelik, falat-bár, színes zöldek, simogató levesek, víg vasárnapok, szenvedélyes vacsorák és érzelmes édességek követik egymást.
Levente már a reggeliknél olyan nagyágyúkkal indít, mint sertésszűzzel töltött nyúlpástétom, sherrys csirkemáj tojáságyon vagy camembert-es tükörtojás. Már itt érezzük, hogy ez az ember nagyon tud élni, emellett azt is sejtjük, hogy jó lehet nála vendégnek lenni.
A sok-sok receptből, melyek között vannak magyar és külföldi klasszikusok szép számmal és kevéssé ismertek is, az én fantáziámat a levesek (pl. szárazbableves csülöksaslikkal, sóskaleves csurgatott tojással és pirított fenyőmaggal) és a bőséges desszertválaszték mozgatja meg leginkább.

Az olvasmányos jellegből adódóan némi hátrányt szenved a praktikum, mert bár a hozzávalókat kiemelték a szövegből, az elkészítés már a folyószöveg része,így nem lankadhat a figyelmünk, ha egy receptet meg szeretnénk főzni. A kedvenc recepteket ezért javasolt átírni a saját receptfüzetünkbe, a könyvet meg ott tartani az ágy mellett esti olvasmánynak – garantáltan szépeket fogunk álmodni utána.

Ami a tartalomhoz nem ér fel teljesen, az a külcsín. A képekkel semmi baj, kellően szépek és étvágygerjesztőek, de a tipográfia (főleg a borítón) nem a legsikerültebb. A belső oldalak kissé zsúfoltak – bár ezeket valószínűleg nem is lehet elegánssá tenni, hiszen a rengeteg szöveg adott, és kár lenne csak azért kivágni a felét, hogy a mai trendnek megfelelően szellős lehessen az elrendezés.

Ezzel együtt szép ajándék lehet Marton Levente könyve, mert sok inspiráló, igényes receptet tartalmaz mégsem földtől elrugaszkodott. Mindennapos használatra is alkalmas, de az ínyencek érdeklődésére is számot tarthat, nem beszélve azokról, akik egy szakácskönyvtől nem csak recepteket, de szórakoztató olvasmányt is várnak.

2009. december 14.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Marton Levente - Ételmesék
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
bevásárlólista