Mártáskészítő eszközök

Mártáskészítő eszközök
A mártáskészítéshez nagyon kevés speciális eszközre van szükség, de jól megválasztott alapvető felszereléssel sokkal könnyebben mennek az olyan műveletek, mint a forralás, a habverés vagy a szűrés. Meglehet, hogy a megfelelő darabok már rendelkezésre is állnak a konyhánkban. A hiányzó eszközökért jól nézzünk körbe, minthogy a minőségük széles skálán mozog! 

A cikk forrása

Szószok nagykönyve Szószok nagykönyve
(Kossuth Kiadó)
Édes és sós mártások, ízletes öntetek halételekhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztákhoz és zöldségekhez • Olyan világhírű finomságok, mint a guacamole, a sültek mellé tálalt zamatos almamártás vagy a...
Bővebben...

Edények

A legfőbb szabály, hogy minden műveletre a megfelelő edényt válasszuk, ami azt is jelenti, hogy nem kell, hogy edényeink egy készletből kerüljenek ki. Némely edény többféle feladatra is alkalmas lehet, de biztos, hogy többféle méretűre és formájúra van szükség belőlük. Keressük a tömör, nehéz edényeket, melyek üresen is trabilan állnak, fedelük szorosan illeszkedjen, fülük, nyelük legyen erősen felcsavarva! A jó minőségű edényzet vásárlása befektetés, mivel ezek évekig kiszolgálnak, míg az olcsóbb darabok nem csupán hamar tönkremennek, de egyenetlenül vezetik a hőt, ezért odakozmálhat bennük az étel. A következő példákkal szinte minden konyhai feladat teljesíthető:
- Magas, csőrös tejforraló fazék. Lehet teflonbevonatú is.
- Három, fedővel ellátott lábas, méretük terjedjen körülbelül 1 litertől 7 literig! Legyenek mélyek és egyenes oldalúak, hogy minimalizáljuk a párolgást!
- Sütőserpenyő - mély serpenyő egyenes oldalakkal.
- Dupla forralófazék - hasznos edény kényesebb krémek és sodók készítéséhez, valamint csokoládé olvasztásához. Ha nincsen ilyenünk, improvizálhatunk egyet úgy, hogy egy hőálló tálat gyöngyöző vízzel teli edénybe állítunk.

Az edények anyaga

Rozsdamentes acél:
Vonzó megjelenésű és időtálló, és amennyiben alumíniumból vagy rézből készült vastag talpa van az edénynek, a hőt is gyorsan, egyenletesen vezeti.

Anodizált (eloxált) alumínium: 
Könnyű és egyszerű tisztán tartani, jól vezeti a hőt és nem rozsdásodik. A fém savval és lúggal érintkezve kémiai reakcióba lép, ezért ne hagyjuk túl sokáig az ételt ilyen edényben!

Réz:
A rézedények igen drágák, de nagyon hatékZománcozott öntöttvas:onyan vezetik a hőt, szépek és tartósak. Válasszuk a rozsdamentes acél bevonatúakat, amelyek tartósabbak, mint az ónbevonatúak.

Zománcozott öntöttvas:
Nehéz, de jól, egyenletesen és lassan vezeti a hőt. Sokáig megtartja a meleget, ellenálló.

Fakanalak

A fakanalak megfelelő készlete elengedhetetlen, és jó, ha mindnek meghatározott feladata van. Egyet használhatunk fűszeres mártásokhoz, egy másikat krémekhez és sodókhoz és így tovább; így nem kockáztatjuk a szennyezést idegen ízekkel. Egy jó készletben van fakanál, szögletes fakanál, amivel az edények sarkai is elérhetők, valamint egy falapát (spatula).

Habverők

A hagyományos és a spirálos habverőkkel hatékonyan lehet keverni, habot verni. Hasznos, ha két különböző méretű áll rendelkezésre.

Merőkanalak

A különböző méretű merőkanalakkal kikanalazhatjuk vagy az ételre önthetjük a mártásainkat. Egyes kisebb típusok csőrrel vannak ellátva a precízebb öntéshez. A legjobbak rozsdamentes acélból készülnek. Egy lyukacsos rozsdamentes acél szűrőkanál elengedhetetlen a fölözéshez és az apró darabkák eltávolításához a mártásokból.

Mérőedények

Használjunk masszív, a főbb mértékegységekkel ellátott mérőpoharat. Legjobb a hőálló üveg, mivel jól látható benne a folyadék szintje és forró folyadékok is tölthetők bele. A rozsdamentes acél poharak tartósak és vonzó külleműek.

Mérőkanalak

Egy mérőkanálkészlet hasznos a mártások kis mennyiségű hozzávaóinak pontos kiméréséhez. A hagyományos asztali evőeszközök űrtartalma széles tartományban ingadozik, ezért nem a legalkalmasabb a mérésre. A receptekben megadott mennyiségek mindig csapott mérőkanálra vonatkoznak.

Szűrők

Egy finom lyukbőségű rozsdamentes acélszűrő elengedhetetlen a mártáskészítéshez; keressük a duplán hálós, időtálló darabokat! Hasznos beszerezni egy kúp alakú szűrőt is, ami sokféle étel szűrésére, átpasszírozására használható.

Elektromos eszközök

Bár nem elengedhetetlen a mártások készítéséhez, egy mixer, konyhai robotgép, botmixer segítségével megtakaríthatjuk a nehéz munka javát. Egy konyhai robotgép nagyszerűen megoldja a szeletelés és darabolás feladatát. A kézi botmixerek talán praktikusabbak és megfelelőbbek a mártásokhoz a nagy gépeknél, mivel segítségükkel edényben vagy befőttesüvegben is felapríthatjuk a hozzáalókat, és használat után egyszerűen el lehet őket öblíteni meleg. szappanos vízzel. Egy elektromos kézi habverő is hasznos a gyors keveréshez és habveréshez.

Sterilizálás és tárolás

A legtöbb liszt, sajt vagy zöldség alapú mártás legalább 2 hétig eltartható. Tegyük őket sterilizált befőttesüvegekbe. Az üvegeket kifőzhetjük a tűzhelyen vagy felforrósíthatjuk a sütőbe.
- A tűzhelyen történő sterilizáláshoz használjunk lapos aljú, széles, nagyméretű lábast!
- A sütőben történő sterilizáláshoz az üvegeket tegyük tepsibe vagy sütőlemezre, melynek az alja tökéletesen sík (így nem borulnak fel az üvegek), és legalább alacsony pereme van, ami meggátolja, hogy az üvegek lecsússzanak, amikor megemeljük.
- A forró üvegek kezeléséhez speciális fogókat vehetünk.
- Az üvegek megtöltése egyszerű egy széles peremű tölcsér és egy kis merőkanál vagy egy kis hőálló bögre segítségével.

Sokféle mártást elkészíthetünk előre, hogy felhasználásig lehűtve vagy fagyasztva tároljuk. A fehérmártások, bormártások és paradicsomszószok mind tárolhatók lefagyasztva: készítsünk belőlük nagy mennyiséget, és fagyasszunk le annyit, amennyit egyszerre felhasználunk felengedve vagy a mikrohullámú sütőben felolvasztva!
A légmentesen záródó fagyasztódobozok ideálisak hűtésre és fagyasztásra. Inkább hagyjunk a tetejükön egy kis levegőt, ne töltsük színültig a dobozokat!
A fagyasztózsákok nagyszerűen megfelelnek a mártásokhoz. Leginkább azok, amelyeknek talpuk van, melyen szilárdan állnak feltöltve, és a tetejük jól lezárható.
Úgy is csinálhatjuk, hogy a fagyasztótasakot fagyálló pohárba vagy tálba állítjuk, mely formában tartja a folyadékot, amíg megfagy. Amikor a mártás megszilárdult, vegyük ki az edényből és tegyük vissza a fagyasztóba hosszú távú tárolásra!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Mártáskészítő eszközök
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
hírlevél

Kapcsolódó könyvek

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Kenyérsütés mesterfokon Kenyérsütés mesterfokon
Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek