Marokkó ízei

Marokkó ízei
Egy elmélet szerint egy nemzet konyhájának nagyságát a következő feltételek határozzák meg: 1. kiváló földrajzi adottságok, 2. az országot érő különböző kulturális behatások mértéke, változatossága (gyarmatok, megszállók); 3. civilizáció, 4. királyi palota létezése...

A cikk forrása


(Vendéglátás online)

Nos, a marokkói konyha esetében mind a négy feltétel adott, így nem csoda, hogy az ország globális viszonylatban is számos olyan jelentőségű étellel ajándékozta meg a világot, amelyek egy szinten emlegethetőek akár a pekingi kacsával, akár bármelyik híres klasszikus francia kreációval.

A bisteeya az egyik legösszetettebb, legkülönlegesebb étel, amelyet valaha kóstoltam. A fezi specialitás nagyvonalú, ünnepi húsos pite: fűszeres galambhússal töltött, különleges édes-sós rétestorta – unikum, az egész világon kizárólag itt készítik. A kuszkusz ismertebb, az arab világ számos táján főzik. Autentikus változata speciális edényben, az úgynevezett couscoussier-ben készül, amely két lábasból áll: az alsóban fő a fűszeres alap, a zöldségek és a hús, fölötte pedig kisebb, lyukas aljú lábasban párolódik az illatos gőzben maga a kuszkusz. Számos változata készül – hússal vagy nélküle, utóbbiból az úgynevezett hét zöldséges kuszkusz az egyik leghíresebb.

A tagine a kúpfedelű, széles kerek cserépedény neve, amelyben az azonos nevű étel készül. Alacsony hőfokon, órákon át főzött fűszeres, mártásos fogás, amelynek ezerféle változata létezik: készülhet bárányból, csirkéből, halból vagy akár csak zöldségekből is. Rengeteg hagyma és a tipikus fűszerek (pl. fahéj, kurkuma, ánizskapor) alkotják a mártást, amelyben hihetetlen omlósra fő a hús. Egyik leghíresebb változata az olívabogyós, marokkói eltett citromos csirke tagine (djej emshmel).

A három emblematikus ételen kívül természetesen megszámlálhatatlan további specialitást lehetne még bemutatni, a padlizsánból, paradicsomból, sárgarépából készült remek főzött salátáktól kezdve, a fűszeres bárányhússal vagy kecskesajttal megtöltött speciális rétescsomagokon (briouat) át, a Djema el Fnán, Marrakech híres főterén illatozó, nyárson grillezett húsokig. Mesélnék még a ras el hanout-ról is, a legendás marokkói fűszerkeverékről, amelyre minden fűszerkereskedőnek megvan a saját titkos receptje, 10-től akár 45 különféle fűszer is alkothatja – mind Marokkó íze.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Marokkó ízei
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
könyvek

Kapcsolódó cikkek