Lucullusi csemege: a cseresznye

Lucullusi csemege: a cseresznye
A cseresznye és a gyerekek egyszerűen elválaszthatatlan fogalmak. Nyilvánvaló a nyelvi rokonság: cseresznye, csemete - ugyanúgy kezdődik! Van közöttünk valaki, aki gyerekkorában nem aggatott a fülére ikercseresznyét? Méghozzá több párt is, amennyi csak elfért a fülén, míg az egész le nem potyogott vagy idővel egyenként oda nem jutott, ahová a fantázíátlan felnőttek szerint a cseresznyének azonnal kerülnie kellett volna: a szájunkba...

A cikk forrása

Késsel? Kézzel? Villával? Késsel? Kézzel? Villával?
(Magyar Könyvklub)
A szerző a gasztronómia speci- ális területét választotta könyve tárgyául: a különleges ételek fo- gyasztásának illeméről írt kézi- könyvet. Bareiss ABC sorrendbe rak 77 ételt, amelyek szerinte kü- lönlegesek...
Bővebben...

Hogy a magjával mit kezdjünk, az csak a felnőtt ínyencek kérdése. A gyerekek számára nem probléma. Ők tudják, hogy a cseresznyemagot szét kell köpködni vagy pöckölni, méghozzá minél messzebbre, annál jobb. Azt ne higgye senki, hogy az ő nemzedéke találta föl ezt a mókát. Zsenge koromban, emlékszem, egyszer épp a távköpést gyakoroltuk a testvéreimmel, amikor anyánk váratlanul megjelent. Akkoriban még rendjén ment a világ, úgyhogy szépen megszeppentünk, mi lesz most. Anyánk azonban csak annyit mondott: „Mi van, messzebbre nem bírtok?" Ellátta magát munícióval, és megdöntötte az összes rekordunkat. Ezeket a szép emlékeket mindnyájan egy híres férfiúnak köszönhetjük, akinek legtöbben csak a nevét ismerik: Lucullusnak. Brecht operát is írt róla.

Hogyan történt, hogy éppen őneki köszönhetjük a cseresznyét?
Lucullus katona volt, hogy úgy mondjuk, torzstiszt és parancsba kapta egy kisebb hadjárat vezetését. Olyasforma dolog volt ez, mint az Egyesült Államok részvétele a Öböl-háborúban. Majdhogynem ugyanott zajlott az akkori csetepaté is: a mai Törökország északi részén.
Mikor is volt ez az egész? Valamikor az ókorban persze, de pontosabban mikor? A nagy Caesar már iskolás fiú volt ebben az időben, Nagy Sándor már kétszáz éve halott. A nagy piramisok már akkor is ősréginek számítottak... a Krisztus előtti első évszázad első felében járunk. Egészen precízen Kr. e. 117-57 között.
Lucullus győzedelmeskedett és diadalmenetben vonulhatott be Rómába. Persze, minket nem ez érdekel, és ha csak ennyit tett volna a dicső férfiú, régen feledésbe merült volna a neve. A cseresznye a fontos. Lucullus Kis-Ázsiában ismerte meg e gyümölcsöt, Kerasos városában. Erről a városról nevezi máig is a cseresznyét a világ majd minden nyelve. Lucullus Rómába hozta a növényt, ahol akkora népszerűségre tett szert, hagy hamarosan a birodalom minden szegletében termeszteni kezdték. Százhúsz évvel később már Britanniában is megtermett, s azóta pedig egész Európa köpködi a magját. Nem a cseresznye volt az egyetlen, amit Lucullusnak köszönhetünk. Az őszibarackot is ő hozta be (latin neve, a persica perzsa eredetére utal).
Az a makacs gyanúm varn, hogy Lucullus nem gyakorolhatta vajmi nagy lelkesedéssel hadvezéri mesterségét. Valószínű, hogy sokkal szívesebben olvasgatott szakácskönyveket (már a Krisztus előtti ötödik században írtak ilyeneket). Életének utolsó éveiben rendezte közmondásos lakomáit Rómában, s ekkor nyitotta meg könyvtárát is a filozófusok számára. Azt nem tudjuk, hogy őket is meghívta-e a lakomákra, halálát azonban sokan gyászolták. Csatlakozunk a gyászolókhoz. Béke poraidra, Lucullus, aki a cseresznyét ajándékoztad nekünk.

Már csak két kérdésünk maradt.
Először is: vajon hozott-e valami finomat Schwarzkopf tábornok is az Öböl-háborúból?
Válasz: aligha.
Következtetés: a mai hadvezérek talán már alkalmatlanok az ilyesmire.
Másodszor: vajon köpködött-e már Lucullus is cseresznyemagot?
Válasz: az tuti!
Folyomány: ő milyen messzire bírt köpni?
Ezt sajnos már sosem fogjuk megtudni.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Lucullusi csemege: a cseresznye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
facebook

Kapcsolódó könyvek

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)

Kapcsolódó cikkek