Lucullusi csemege: a cseresznye

Lucullusi csemege: a cseresznye
A cseresznye és a gyerekek egyszerűen elválaszthatatlan fogalmak. Nyilvánvaló a nyelvi rokonság: cseresznye, csemete - ugyanúgy kezdődik! Van közöttünk valaki, aki gyerekkorában nem aggatott a fülére ikercseresznyét? Méghozzá több párt is, amennyi csak elfért a fülén, míg az egész le nem potyogott vagy idővel egyenként oda nem jutott, ahová a fantázíátlan felnőttek szerint a cseresznyének azonnal kerülnie kellett volna: a szájunkba...

A cikk forrása

Késsel? Kézzel? Villával? Késsel? Kézzel? Villával?
(Magyar Könyvklub)
A szerző a gasztronómia speci- ális területét választotta könyve tárgyául: a különleges ételek fo- gyasztásának illeméről írt kézi- könyvet. Bareiss ABC sorrendbe rak 77 ételt, amelyek szerinte kü- lönlegesek...
Bővebben...

Hogy a magjával mit kezdjünk, az csak a felnőtt ínyencek kérdése. A gyerekek számára nem probléma. Ők tudják, hogy a cseresznyemagot szét kell köpködni vagy pöckölni, méghozzá minél messzebbre, annál jobb. Azt ne higgye senki, hogy az ő nemzedéke találta föl ezt a mókát. Zsenge koromban, emlékszem, egyszer épp a távköpést gyakoroltuk a testvéreimmel, amikor anyánk váratlanul megjelent. Akkoriban még rendjén ment a világ, úgyhogy szépen megszeppentünk, mi lesz most. Anyánk azonban csak annyit mondott: „Mi van, messzebbre nem bírtok?" Ellátta magát munícióval, és megdöntötte az összes rekordunkat. Ezeket a szép emlékeket mindnyájan egy híres férfiúnak köszönhetjük, akinek legtöbben csak a nevét ismerik: Lucullusnak. Brecht operát is írt róla.

Hogyan történt, hogy éppen őneki köszönhetjük a cseresznyét?
Lucullus katona volt, hogy úgy mondjuk, torzstiszt és parancsba kapta egy kisebb hadjárat vezetését. Olyasforma dolog volt ez, mint az Egyesült Államok részvétele a Öböl-háborúban. Majdhogynem ugyanott zajlott az akkori csetepaté is: a mai Törökország északi részén.
Mikor is volt ez az egész? Valamikor az ókorban persze, de pontosabban mikor? A nagy Caesar már iskolás fiú volt ebben az időben, Nagy Sándor már kétszáz éve halott. A nagy piramisok már akkor is ősréginek számítottak... a Krisztus előtti első évszázad első felében járunk. Egészen precízen Kr. e. 117-57 között.
Lucullus győzedelmeskedett és diadalmenetben vonulhatott be Rómába. Persze, minket nem ez érdekel, és ha csak ennyit tett volna a dicső férfiú, régen feledésbe merült volna a neve. A cseresznye a fontos. Lucullus Kis-Ázsiában ismerte meg e gyümölcsöt, Kerasos városában. Erről a városról nevezi máig is a cseresznyét a világ majd minden nyelve. Lucullus Rómába hozta a növényt, ahol akkora népszerűségre tett szert, hagy hamarosan a birodalom minden szegletében termeszteni kezdték. Százhúsz évvel később már Britanniában is megtermett, s azóta pedig egész Európa köpködi a magját. Nem a cseresznye volt az egyetlen, amit Lucullusnak köszönhetünk. Az őszibarackot is ő hozta be (latin neve, a persica perzsa eredetére utal).
Az a makacs gyanúm varn, hogy Lucullus nem gyakorolhatta vajmi nagy lelkesedéssel hadvezéri mesterségét. Valószínű, hogy sokkal szívesebben olvasgatott szakácskönyveket (már a Krisztus előtti ötödik században írtak ilyeneket). Életének utolsó éveiben rendezte közmondásos lakomáit Rómában, s ekkor nyitotta meg könyvtárát is a filozófusok számára. Azt nem tudjuk, hogy őket is meghívta-e a lakomákra, halálát azonban sokan gyászolták. Csatlakozunk a gyászolókhoz. Béke poraidra, Lucullus, aki a cseresznyét ajándékoztad nekünk.

Már csak két kérdésünk maradt.
Először is: vajon hozott-e valami finomat Schwarzkopf tábornok is az Öböl-háborúból?
Válasz: aligha.
Következtetés: a mai hadvezérek talán már alkalmatlanok az ilyesmire.
Másodszor: vajon köpködött-e már Lucullus is cseresznyemagot?
Válasz: az tuti!
Folyomány: ő milyen messzire bírt köpni?
Ezt sajnos már sosem fogjuk megtudni.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Lucullusi csemege: a cseresznye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Kapcsolódó cikkek