Lucullusi csemege: a cseresznye

Lucullusi csemege: a cseresznye
A cseresznye és a gyerekek egyszerűen elválaszthatatlan fogalmak. Nyilvánvaló a nyelvi rokonság: cseresznye, csemete - ugyanúgy kezdődik! Van közöttünk valaki, aki gyerekkorában nem aggatott a fülére ikercseresznyét? Méghozzá több párt is, amennyi csak elfért a fülén, míg az egész le nem potyogott vagy idővel egyenként oda nem jutott, ahová a fantázíátlan felnőttek szerint a cseresznyének azonnal kerülnie kellett volna: a szájunkba...

A cikk forrása

Késsel? Kézzel? Villával? Késsel? Kézzel? Villával?
(Magyar Könyvklub)
A szerző a gasztronómia speci- ális területét választotta könyve tárgyául: a különleges ételek fo- gyasztásának illeméről írt kézi- könyvet. Bareiss ABC sorrendbe rak 77 ételt, amelyek szerinte kü- lönlegesek...
Bővebben...

Hogy a magjával mit kezdjünk, az csak a felnőtt ínyencek kérdése. A gyerekek számára nem probléma. Ők tudják, hogy a cseresznyemagot szét kell köpködni vagy pöckölni, méghozzá minél messzebbre, annál jobb. Azt ne higgye senki, hogy az ő nemzedéke találta föl ezt a mókát. Zsenge koromban, emlékszem, egyszer épp a távköpést gyakoroltuk a testvéreimmel, amikor anyánk váratlanul megjelent. Akkoriban még rendjén ment a világ, úgyhogy szépen megszeppentünk, mi lesz most. Anyánk azonban csak annyit mondott: „Mi van, messzebbre nem bírtok?" Ellátta magát munícióval, és megdöntötte az összes rekordunkat. Ezeket a szép emlékeket mindnyájan egy híres férfiúnak köszönhetjük, akinek legtöbben csak a nevét ismerik: Lucullusnak. Brecht operát is írt róla.

Hogyan történt, hogy éppen őneki köszönhetjük a cseresznyét?
Lucullus katona volt, hogy úgy mondjuk, torzstiszt és parancsba kapta egy kisebb hadjárat vezetését. Olyasforma dolog volt ez, mint az Egyesült Államok részvétele a Öböl-háborúban. Majdhogynem ugyanott zajlott az akkori csetepaté is: a mai Törökország északi részén.
Mikor is volt ez az egész? Valamikor az ókorban persze, de pontosabban mikor? A nagy Caesar már iskolás fiú volt ebben az időben, Nagy Sándor már kétszáz éve halott. A nagy piramisok már akkor is ősréginek számítottak... a Krisztus előtti első évszázad első felében járunk. Egészen precízen Kr. e. 117-57 között.
Lucullus győzedelmeskedett és diadalmenetben vonulhatott be Rómába. Persze, minket nem ez érdekel, és ha csak ennyit tett volna a dicső férfiú, régen feledésbe merült volna a neve. A cseresznye a fontos. Lucullus Kis-Ázsiában ismerte meg e gyümölcsöt, Kerasos városában. Erről a városról nevezi máig is a cseresznyét a világ majd minden nyelve. Lucullus Rómába hozta a növényt, ahol akkora népszerűségre tett szert, hagy hamarosan a birodalom minden szegletében termeszteni kezdték. Százhúsz évvel később már Britanniában is megtermett, s azóta pedig egész Európa köpködi a magját. Nem a cseresznye volt az egyetlen, amit Lucullusnak köszönhetünk. Az őszibarackot is ő hozta be (latin neve, a persica perzsa eredetére utal).
Az a makacs gyanúm varn, hogy Lucullus nem gyakorolhatta vajmi nagy lelkesedéssel hadvezéri mesterségét. Valószínű, hogy sokkal szívesebben olvasgatott szakácskönyveket (már a Krisztus előtti ötödik században írtak ilyeneket). Életének utolsó éveiben rendezte közmondásos lakomáit Rómában, s ekkor nyitotta meg könyvtárát is a filozófusok számára. Azt nem tudjuk, hogy őket is meghívta-e a lakomákra, halálát azonban sokan gyászolták. Csatlakozunk a gyászolókhoz. Béke poraidra, Lucullus, aki a cseresznyét ajándékoztad nekünk.

Már csak két kérdésünk maradt.
Először is: vajon hozott-e valami finomat Schwarzkopf tábornok is az Öböl-háborúból?
Válasz: aligha.
Következtetés: a mai hadvezérek talán már alkalmatlanok az ilyesmire.
Másodszor: vajon köpködött-e már Lucullus is cseresznyemagot?
Válasz: az tuti!
Folyomány: ő milyen messzire bírt köpni?
Ezt sajnos már sosem fogjuk megtudni.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Lucullusi csemege: a cseresznye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
hírlevél

Kapcsolódó könyvek

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Alma a konyhában Alma a konyhában
Szerzők: Berman, Karen, Pettita, Melissa
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

365 almás recept kreatív ötletekkel, érdekességekkel, köztük 12 ételkülönlegesség mesterszakácsok...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Aszalt gyümölcsök és zöldségek Aszalt gyümölcsök és zöldségek
Szerzők: Günther, Sigrid, Lipp, Eva Maria
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

A táplálkozástudomány mai korszerű ismeretei szerint a szárítás és aszalás -csakúgy, mint korábban- a...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Kapcsolódó cikkek