szűrő

szűrő

A szűrő az egyik legváltozatosabb munkafolyamatoknál használatos eszközünk.
Régebben cserépből, ma már rozsdamentes acélból, műanyagból, s ritkábban - teáskészlethez - porcelánból, számtalan méretben és formában készül.
Használjuk porcukor süteményekre szitálására, turmixolt anyagok passzírozására és bő lében főzöttek - halmazállapotuk különbözősége alapján történő - szétválasztására. Tea, kávé, húslevesek, kocsonyalé, alaplevek és kifőtt tészták leszűrésére, gyümölcsök mosására, lecsepegtetésére, áztatásra, s akár még préselésre is.
Alakjuk lehet félgömb, elliptikus félgömb, csonka kúp és hosszú kúp alakú, s nyéllel, fogófüllel ellátottak. Még a tojás vagy gömb alakú "teatojás" és teafű tartó is szűrőnek tekinthető.
A tésztaszűrőnek többnyire lába is van, így nem billenhet el a tészta szűrés közben. Léteznek fazékba helyezhető csonka kúp vagy hengertest alakú szűrők, melyekkel a benne főtt tésztát kiemelhetjük a főzővízből és egyben le is szűrjük.
Nem sorolják szorosan a szűrők közé a sütőkosarat, mellyel a sütendőket merítjük bő, forró zsíradékba, de tulajdonképpen ezek is szűrőként funkcionálnak. Használhatjuk még őket áztatásra, bő zsírban sütött húsok, zöldségek lecsepegtetésére, sőt préselésre is. Ez utóbbi úgy történik, hogy például a lesózott, reszelt káposztát a szűrőbe helyezzük erre egy tányér, s valamilyen súly (vízzel teli fazék) kerül.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció