szita
Fából, újabban fémből vagy műanyagból készített henger, melyben felénél-harmadánál kisebb - nagyobb lyukakkal ellátott háló feszül ki.
A szita rázásával a benne lévő anyagokat a köztük lévő méretkülönbség alapján szétválaszthatjuk. Funkciója lehet a tisztítás, homogenizálás, lazítás. Például a dagasztásra szánt lisztbe levegőt juttatunk, miáltal a kelesztés gyorsabban, jobban végbemegy.
Tippek, fortélyok
Panírozás közben is gyakran szitáljuk át a zsemlemorzsát, mert az óhatatlanul belecseppenő tojással gamóvá állhat össze (összecsomósodik), és ha ez a húsra kerülve rá is sül, cafrangosak lesznek az elkészült szeletek.
A kelesztett tésztákhoz használt lisztet szitálással szellőztetjük át. Így jobban és gyorsabban kel meg a tészta. Ezért, ha nem kellően kelesztődik a tészta, újra verjük hólyagosra. Így az élesztőgombák oxigénhez jutnak és teszik a dolgukat.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)

Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Szerzők: Huba Zsuzsa, Stadler Mari
Kiadó: Keravill (0)
Érdemes-e olajsütőt venni? - kérdezik az utóbbi időben azok, akik érdeklődnek a legmodernebb konyhatechnikai...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)
A mikrohullámú sütő lassan már a konyha alapfelszereléséhez tartozik, habár sokan csak a fagyasztott...

Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)
A nyári esték slágere a szabad ég alatti grillezés. Persze a konyhában is pompás grillfogások születhetnek,...

Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)
Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)
A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Szerző: Kieslich, Sabine
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2005)
Aki szívesen hív vendégeket, de nem óhajt órákat tölteni az előkészületekkel, a lehető legjobban teszi, ha...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)
A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)
Kedveli Ön a kedélyes családi vagy baráti összejöveteleket, és emellett még a finomságokról sem akar...

Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)
Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...