nyárs

nyárs

Fából, bambuszból, fémből készült hegyes végű rúd, melyekre húsokat, halakat, szalonnát, kolbászt, hagymát, kenyér szeleteket tűzhetünk és parázs felett ezeket süthetjük, piríthatjuk. Mindezeket kedvünk, ízlésünk szerint egymással variálhatjuk.
Fa nyársat magunk is készíthetünk. Erre a legalkalmasabb a mogyoró és az akác vessző, de más is megteszi.
Fűzfa vesszejét ne használjuk, mert megkeserítheti a sültet. A puha belű orgona, bodza sem alkalmas nyárs készítésére. Gyengék és könnyen deformálódhatnak, törhetnek.
A sütögetés előtt távolítsuk el a vessző harmadáról-feléről a kérget. Ezt a véget hegyezzük ki, enyhén laposra hagyva. Így kevésbé tud a rátűzött szalonna vagy más darab elfordulni, s leesni a parázsba. A fa nyárs tűz felőli vége könnyen kigyulladhat. Ezt úgy akadályozhatjuk meg, hogy egy egészben hagyott, nyers hagymát tűzünk rá.
A fémből készítettek is jól használhatók, de a sülő darabok könnyebben leesnek róluk. Ezek inkább akkor praktikusak, ha módunkban áll "tűzikutyát" is használni.
A bambuszból készítetteket nevezik saslik pálcikáknak. Nagyon jól használhatók, de mivel rövidek sütéskor rácsra helyezendők.
Fémből készítenek két-, háromágú nyársat is, melyen csirke vagy nagyobb hal is süthető.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció