serpenyő

serpenyő

A serpenyő egy lapos aljú, kerek, fülekkel vagy hosszú nyéllel ellátott, vékony falú, fémből készült sütőtál, melyben rendszerint rövid ideig tartó, nagy hőmérsékleten történő sütéssel készítjük el a hirtelensülteket.
A hosszú nyelű, magasabb peremű serpenyőben sütjük az úgynevezett "dobva-rázva" technikával - falatnyi darabokra vágott - hús és/vagy zöldségből készített ételt. Ez a serpenyő a legalkalmasabb a flambírozás elvégzésére is.
A vastag aljú és fedővel is rendelkező serpenyők alkalmasak az úgynevezett "pirítás-párolás" főzési technika végzésére. Ilyenkor a készítendőket először a kívánt színre pirítjuk (ezzel megakadályozva a bennük lévő "szaft" távozását, valamint létrehozva a kellő sült aromát ), majd kevés folyadék többszöri hozzáadásával fedő alatt, kis hőmérsékleten puhára pároljuk. Esetenként a párolás befejezésekor újra lepirítjuk. Ily módon készítjük például a "dinsztelt" hússzeleteket vagy a francia zöldség köretet.

Tippek, fortélyok

Hogyan készíthetünk legegyszerűbben mártást a húshoz?
Ha lisztet és szeletekre vágott vöröshagymát teszünk a serpenyőbe, mielőtt beletennénk a húst, gazdagon fűszerezett mártást kapunk, amely magába szívja a kifövő húslét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

500 kedvenc házisüti 500 kedvenc házisüti
Szerzők: Szabó Sándorné, Horváth Ildikó
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Az első süteményeskönyvem Az első süteményeskönyvem
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2002)

A kezdő cukrászinasnak nagy büszkeség az, ha Anyu születésnapjára maga készíti el a tortát, vagy saját...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Főzzünk wokban! Főzzünk wokban!
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Sütemények enciklopédiája Sütemények enciklopédiája
Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

Muffin Muffin
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Nem is olyan régen, ha a muffinokról érdeklődtünk, válasz helyett csak csodálkozó szemekkel találkoztunk....

500 kedvenc muffin 500 kedvenc muffin
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Főzőcske az ebédlőasztalon Főzőcske az ebédlőasztalon
Szerző: Vergne, Blanche
Kiadó: Magyar Könyvklub (2001)

Vajon nem az minden háziasszony álma, hogy foglalkozhasson a vendégeivel, de közben ne essen csorba a kínált...

A sütés öröme A sütés öröme
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)

A sütés öröme alapszakácskönyv mindazok számára, akik szeretnek sütni, és azoknak is, akik még csak most...

Étvágygerjesztő húsok Étvágygerjesztő húsok
Kiadó: Magyar Könyvklub (2004)

Hogyan pároljuk, süthetjük, főzhetjük vagy piríthatjuk a marha-, bárány-, sertés- és borjúhúst, ha biztos...

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Sült tészták Sült tészták
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

,,Kedves Olvasóm! Gondolom, Ön is ugyanúgy szereti a süteményeket, mint ahogyan szinte mindenki. Számtalan...

Aprósütemények Aprósütemények
Szerzők: Moore, Brenda, Rella, Palma, Egan, Pamela
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden...

Csemegék könyve Csemegék könyve
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Kossuth Kiadó (1988)

Úgy ennék valami finomat, valami "csemegét"... Ugyan ki nem sóhajtotta, mondta, vagy legalábbis gondolta ezt...

155 tepsis sütemény 155 tepsis sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Ha a finom sütemények illata bejárja a házat, nehéz ellenállni a csábításnak. Sebaj, egy egész tepsiből...

66 karácsonyi édesség 66 karácsonyi édesség
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

"Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért...

Sütés lépésről lépésre Sütés lépésről lépésre
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Hogyan nem szárad ki a piskóta? Mivel tölthetők a tejszínes torták? Hogyan kell könnyű túrótortát sütni?...

33 palacsinta 33 palacsinta
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2009)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

33 bundás étel 33 bundás étel
Szerzők: Csigó László, Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2012)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Kapcsolódó cikkek