serpenyő

serpenyő

A serpenyő egy lapos aljú, kerek, fülekkel vagy hosszú nyéllel ellátott, vékony falú, fémből készült sütőtál, melyben rendszerint rövid ideig tartó, nagy hőmérsékleten történő sütéssel készítjük el a hirtelensülteket.
A hosszú nyelű, magasabb peremű serpenyőben sütjük az úgynevezett "dobva-rázva" technikával - falatnyi darabokra vágott - hús és/vagy zöldségből készített ételt. Ez a serpenyő a legalkalmasabb a flambírozás elvégzésére is.
A vastag aljú és fedővel is rendelkező serpenyők alkalmasak az úgynevezett "pirítás-párolás" főzési technika végzésére. Ilyenkor a készítendőket először a kívánt színre pirítjuk (ezzel megakadályozva a bennük lévő "szaft" távozását, valamint létrehozva a kellő sült aromát ), majd kevés folyadék többszöri hozzáadásával fedő alatt, kis hőmérsékleten puhára pároljuk. Esetenként a párolás befejezésekor újra lepirítjuk. Ily módon készítjük például a "dinsztelt" hússzeleteket vagy a francia zöldség köretet.

Tippek, fortélyok

Hogyan készíthetünk legegyszerűbben mártást a húshoz?
Ha lisztet és szeletekre vágott vöröshagymát teszünk a serpenyőbe, mielőtt beletennénk a húst, gazdagon fűszerezett mártást kapunk, amely magába szívja a kifövő húslét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

Laci bácsi hagyományos és mai sertésreceptjei Laci bácsi hagyományos és mai sertésreceptjei
Szerző: Benke László
Kiadó: Mitfozzunkma.hu (2009)

A tradicionális magyar konyha alapanyagai közül mindig is kitüntetett szerepe volt a különböző, házi- és...

Zsidó konyha Zsidó konyha
Szerző: Krekulová, Alena
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van,...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Modern mézeskalácsok Modern mézeskalácsok
Szerző: Tószegi Judit
Kiadó: Cser Kiadó (2015)

A mézeskalács az ízek, illatok, formák különleges találkozása. A könyvben szereplő darabokat úgy...

Muffin Muffin
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Nem is olyan régen, ha a muffinokról érdeklődtünk, válasz helyett csak csodálkozó szemekkel találkoztunk....

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Süssünk zsírszegényen Süssünk zsírszegényen
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Ismerős mindannyiunk számára a látvány: az asztalon pompás, finom torták, sütemények csábítanak. Ki tud...

Torták, sütemények, csemegék Torták, sütemények, csemegék
Szerző: Berry, Mary
Kiadó: Vince Kiadó (2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű...

A sütés öröme A sütés öröme
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)

A sütés öröme alapszakácskönyv mindazok számára, akik szeretnek sütni, és azoknak is, akik még csak most...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

500 kedvenc házisüti 500 kedvenc házisüti
Szerzők: Szabó Sándorné, Horváth Ildikó
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
Szerkesztők: Eperjessy László, F. Nagy Angéla, Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora...

55 finom sütemény 55 finom sütemény
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

Azt hihetnénk, hogy felgyorsult világunkban eltűnnek az otthon sütött édességek, s átveszik helyüket a...

Sült tészták Sült tészták
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

500 kedvenc süteményünk 500 kedvenc süteményünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Úgy ennék valami finomat… Hányszor jut eszünkbe ez a gondolat? Hogy éppen kinek mi a "finom", azt az...

66 karácsonyi édesség 66 karácsonyi édesség
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

"Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért...

155 tepsis sütemény 155 tepsis sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Ha a finom sütemények illata bejárja a házat, nehéz ellenállni a csábításnak. Sebaj, egy egész tepsiből...

A 100 legjobb étel sertéshúsból A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

Kapcsolódó cikkek