serpenyő

serpenyő

A serpenyő egy lapos aljú, kerek, fülekkel vagy hosszú nyéllel ellátott, vékony falú, fémből készült sütőtál, melyben rendszerint rövid ideig tartó, nagy hőmérsékleten történő sütéssel készítjük el a hirtelensülteket.
A hosszú nyelű, magasabb peremű serpenyőben sütjük az úgynevezett "dobva-rázva" technikával - falatnyi darabokra vágott - hús és/vagy zöldségből készített ételt. Ez a serpenyő a legalkalmasabb a flambírozás elvégzésére is.
A vastag aljú és fedővel is rendelkező serpenyők alkalmasak az úgynevezett "pirítás-párolás" főzési technika végzésére. Ilyenkor a készítendőket először a kívánt színre pirítjuk (ezzel megakadályozva a bennük lévő "szaft" távozását, valamint létrehozva a kellő sült aromát ), majd kevés folyadék többszöri hozzáadásával fedő alatt, kis hőmérsékleten puhára pároljuk. Esetenként a párolás befejezésekor újra lepirítjuk. Ily módon készítjük például a "dinsztelt" hússzeleteket vagy a francia zöldség köretet.

Tippek, fortélyok

Hogyan készíthetünk legegyszerűbben mártást a húshoz?
Ha lisztet és szeletekre vágott vöröshagymát teszünk a serpenyőbe, mielőtt beletennénk a húst, gazdagon fűszerezett mártást kapunk, amely magába szívja a kifövő húslét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Sertés- és marhahúsból készíthető ételek Sertés- és marhahúsból készíthető ételek
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Szalay Kiadó (1997)

Közel kétszáz húsétel elkészítéséhez nyújt ötleteket a szakácskönyv. A sertés egyes részeinek (karaj,...

Leveles tészták Leveles tészták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Pillekönnyű leveles sütemény- már a gondolat is csábító. Egyszerűen és gyorsan süthetünk édes és...

Főzőcske az ebédlőasztalon Főzőcske az ebédlőasztalon
Szerző: Vergne, Blanche
Kiadó: Magyar Könyvklub (2001)

Vajon nem az minden háziasszony álma, hogy foglalkozhasson a vendégeivel, de közben ne essen csorba a kínált...

1 tészta - 50 sütemény 1 tészta - 50 sütemény
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

Torták és más édességek Torták és más édességek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos...

Süteményeskönyv kezdőknek Süteményeskönyv kezdőknek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

Most még jobbat! Klasszikusok Dr. Oetkertől Az új süteményeskönyv olyan kezdőknek készült, akik már eleve...

Ünnepi torták Ünnepi torták
Kiadó: Elektra Kiadóház (2016)

Az 1x1 konyha sorozat a legegyszerűbb ételektől a különlegesebb fogásokig számos étel receptjét mutatja be,...

Sült tészták Sült tészták
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

33 bundás étel 33 bundás étel
Szerzők: Csigó László, Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2012)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

1 forma - 50 muffin 1 forma - 50 muffin
Szerző: Spaeth, Radu
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A kis tortácskák a mai konyha slágerei: gyorsan elkészülnek, ínycsiklandóan díszítve egyszerűen édesen,...

500 kedvenc muffin 500 kedvenc muffin
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

A mi süteményes könyvünk A mi süteményes könyvünk
Szerző: Váncza József
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

1925-ben vették lajstromba a „Váncza sütő-krémpor” védjegyét, később pedig sokféle kitűnő magyar...

A 100 legjobb étel sertéshúsból A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál,...

A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

A legfinomabb tepsis ételek A legfinomabb tepsis ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Receptek - marhához, sertéshez Receptek - marhához, sertéshez
Szerző: Tobai Róbert
Kiadó: MediaM Kiadó (2008)

"Olyan alapanyagok ezek, amelyeket mindig is szerettünk - ha bevalljuk, ha nem. Mind a marha, mind pedig a sertés -...

Laci bácsi hagyományos és mai sertésreceptjei Laci bácsi hagyományos és mai sertésreceptjei
Szerző: Benke László
Kiadó: Mitfozzunkma.hu (2009)

A tradicionális magyar konyha alapanyagai közül mindig is kitüntetett szerepe volt a különböző, házi- és...

Kapcsolódó cikkek