serpenyő

serpenyő

A serpenyő egy lapos aljú, kerek, fülekkel vagy hosszú nyéllel ellátott, vékony falú, fémből készült sütőtál, melyben rendszerint rövid ideig tartó, nagy hőmérsékleten történő sütéssel készítjük el a hirtelensülteket.
A hosszú nyelű, magasabb peremű serpenyőben sütjük az úgynevezett "dobva-rázva" technikával - falatnyi darabokra vágott - hús és/vagy zöldségből készített ételt. Ez a serpenyő a legalkalmasabb a flambírozás elvégzésére is.
A vastag aljú és fedővel is rendelkező serpenyők alkalmasak az úgynevezett "pirítás-párolás" főzési technika végzésére. Ilyenkor a készítendőket először a kívánt színre pirítjuk (ezzel megakadályozva a bennük lévő "szaft" távozását, valamint létrehozva a kellő sült aromát ), majd kevés folyadék többszöri hozzáadásával fedő alatt, kis hőmérsékleten puhára pároljuk. Esetenként a párolás befejezésekor újra lepirítjuk. Ily módon készítjük például a "dinsztelt" hússzeleteket vagy a francia zöldség köretet.

Tippek, fortélyok

Hogyan készíthetünk legegyszerűbben mártást a húshoz?
Ha lisztet és szeletekre vágott vöröshagymát teszünk a serpenyőbe, mielőtt beletennénk a húst, gazdagon fűszerezett mártást kapunk, amely magába szívja a kifövő húslét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Házi kenyerek Házi kenyerek
Szerző: Agrech, Martine
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2009)

A frissen sült kenyér illatára ébredni fantasztikus érzés, és immár nem megvalósíthatatlan álom. Csupán...

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

500 kedvenc muffin 500 kedvenc muffin
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Receptek - marhához, sertéshez Receptek - marhához, sertéshez
Szerző: Tobai Róbert
Kiadó: MediaM Kiadó (2008)

"Olyan alapanyagok ezek, amelyeket mindig is szerettünk - ha bevalljuk, ha nem. Mind a marha, mind pedig a sertés -...

Laci bácsi hagyományos és mai sertésreceptjei Laci bácsi hagyományos és mai sertésreceptjei
Szerző: Benke László
Kiadó: Mitfozzunkma.hu (2009)

A tradicionális magyar konyha alapanyagai közül mindig is kitüntetett szerepe volt a különböző, házi- és...

Leveles tészták Leveles tészták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Pillekönnyű leveles sütemény- már a gondolat is csábító. Egyszerűen és gyorsan süthetünk édes és...

1 szelet hús - 50 recept 1 szelet hús - 50 recept
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Hússzeletek csúcsformában! Ropogós bundában - klasszikus és finom! Ám a hússzeletek valódi sztárok lehetnek...

Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló...

1 forma - 50 muffin 1 forma - 50 muffin
Szerző: Spaeth, Radu
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A kis tortácskák a mai konyha slágerei: gyorsan elkészülnek, ínycsiklandóan díszítve egyszerűen édesen,...

33 palacsinta 33 palacsinta
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2009)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

66 karácsonyi édesség 66 karácsonyi édesség
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

"Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért...

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
Szerző: Kempe, Christina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből...

Ünnepi torták Ünnepi torták
Kiadó: Elektra Kiadóház (2016)

Az 1x1 konyha sorozat a legegyszerűbb ételektől a különlegesebb fogásokig számos étel receptjét mutatja be,...

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

Sült tészták Sült tészták
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Sütemény Sütemény
Szerző: Patmore, Emma
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor...

66 torta 66 torta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Ebben a könyvben, remélem, ki-ki megtalálja a kedvére valót, van itt mindenféle torta: egyszerű-házias,...

Villámgyors sütés Villámgyors sütés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Villámgyors elkészítés után a sütemények elfogyasztásának örömteli élvezetét biztosítják Dr. Oetker...

Kapcsolódó cikkek