serpenyő

serpenyő

A serpenyő egy lapos aljú, kerek, fülekkel vagy hosszú nyéllel ellátott, vékony falú, fémből készült sütőtál, melyben rendszerint rövid ideig tartó, nagy hőmérsékleten történő sütéssel készítjük el a hirtelensülteket.
A hosszú nyelű, magasabb peremű serpenyőben sütjük az úgynevezett "dobva-rázva" technikával - falatnyi darabokra vágott - hús és/vagy zöldségből készített ételt. Ez a serpenyő a legalkalmasabb a flambírozás elvégzésére is.
A vastag aljú és fedővel is rendelkező serpenyők alkalmasak az úgynevezett "pirítás-párolás" főzési technika végzésére. Ilyenkor a készítendőket először a kívánt színre pirítjuk (ezzel megakadályozva a bennük lévő "szaft" távozását, valamint létrehozva a kellő sült aromát ), majd kevés folyadék többszöri hozzáadásával fedő alatt, kis hőmérsékleten puhára pároljuk. Esetenként a párolás befejezésekor újra lepirítjuk. Ily módon készítjük például a "dinsztelt" hússzeleteket vagy a francia zöldség köretet.

Tippek, fortélyok

Hogyan készíthetünk legegyszerűbben mártást a húshoz?
Ha lisztet és szeletekre vágott vöröshagymát teszünk a serpenyőbe, mielőtt beletennénk a húst, gazdagon fűszerezett mártást kapunk, amely magába szívja a kifövő húslét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

A sütés öröme A sütés öröme
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)

A sütés öröme alapszakácskönyv mindazok számára, akik szeretnek sütni, és azoknak is, akik még csak most...

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

Házi kenyerek Házi kenyerek
Szerző: Agrech, Martine
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2009)

A frissen sült kenyér illatára ébredni fantasztikus érzés, és immár nem megvalósíthatatlan álom. Csupán...

33 bundás étel 33 bundás étel
Szerzők: Csigó László, Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2012)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

1 szelet hús - 50 recept 1 szelet hús - 50 recept
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Hússzeletek csúcsformában! Ropogós bundában - klasszikus és finom! Ám a hússzeletek valódi sztárok lehetnek...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Aprósütemények Aprósütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a...

Ünnepi torták Ünnepi torták
Kiadó: Elektra Kiadóház (2016)

Az 1x1 konyha sorozat a legegyszerűbb ételektől a különlegesebb fogásokig számos étel receptjét mutatja be,...

A legfinomabb tepsis ételek A legfinomabb tepsis ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

500 kedvenc süteményünk 500 kedvenc süteményünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Úgy ennék valami finomat… Hányszor jut eszünkbe ez a gondolat? Hogy éppen kinek mi a "finom", azt az...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál,...

Süteményeskönyv kezdőknek Süteményeskönyv kezdőknek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

Most még jobbat! Klasszikusok Dr. Oetkertől Az új süteményeskönyv olyan kezdőknek készült, akik már eleve...

Az első süteményeskönyvem Az első süteményeskönyvem
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2002)

A kezdő cukrászinasnak nagy büszkeség az, ha Anyu születésnapjára maga készíti el a tortát, vagy saját...

Torták és más édességek Torták és más édességek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos...

Kapcsolódó cikkek