wok
Nyéllel, esetenként fogófüllel is ellátott gömbölyű aljú, vékony falú, öblös serpenyő. Az autentikus kínai wok vasból, kézi kalapálással készített, ezért felszínén halpikkelyre emlékeztető minta látható.
A kínai konyha jellegzetes főzési technikájához - hirtelen, nagy hőhatással, falatnyira vágott anyagok sütése - alkalmas eszköz. Nem köztudott, de a kínai konyhában gőzölésre és füstölésre is használatos. Ekkor rácsot helyezünk a wokba és a gőzöléshez folyadékot, füstöléshez pedig tea leveleket, fűszereket, a rácsra pedig a készítendő ételt helyezzük, majd lefedjük.
A hagyományos wok acélból készül, és az első használat előtt "be kell avatni". Először is meleg mosószeres vízzel lesúroljuk róla az olajos védőréteget, leöblítjük, majd félig megszárítjuk. Utána a nedves wokot a főzőlapra tesszük, és teljesen szárazra melegítjük. Egy kis olajjal meglocsoljuk, és konyhai papírtörlővel áttöröljük a belsejét. Addig folytatjuk a melegítést, amíg az olaj füstölni kezd, és beleég, majd még egy réteg olajjal megismételjük ugyanezt. A wok besötétedik, és soha többé nem kell majd kisúrolni, csak óvatosan tisztára törölni.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)
Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)
Wokban főzni egyet jelent az ételek egyszerű, gyors, egészséges elkészítésével. Ebben a sokoldalú...

Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)
"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)
Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)
A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)
Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)
Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)
A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)
A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...