fazék
Kerek aljú, magas falú, fogófülekkel, esetenként hosszabb nyéllel ellátott főzőedény, melyben többnyire leveseket, főzelékeket készítünk.
Régebben rézből, manapság rozsdamentes acélból, zománcozott vasból, ritkábban égetett cserépből, hőálló üvegből készülnek.
A rozsdamentes acélból készülteknek gyakran vastag hőelosztó talpa van. Az ilyen edényekben a főzés energiatakarékos és kevésbé ég le benne az étel. A vékony aljú fazekat a száraztészták, galuska kifőzésénél használjuk, mert a tészta vízbehelyezése után minél gyorsabban újra forrásba kell hozni a főzőlét. Ily módon a tészta kevésbé tapadhat össze.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)
Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)
A kemencében sütött-főzött ételeknek különösen jó ízük van, a zárt forró levegőben az étel...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2004)
Már szinte kimentek a divatból, de az utóbbi években újra felfedezték az ostyákat. A fiatal párok...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)
A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

Szerzők: Huba Zsuzsa, Stadler Mari
Kiadó: Keravill (0)
Érdemes-e olajsütőt venni? - kérdezik az utóbbi időben azok, akik érdeklődnek a legmodernebb konyhatechnikai...

Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)
"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Szerző: Meyer zu Stieghorst, Elisabeth
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2002)
Kellemes élményben lesz részünk, ha vendégeinket fondüvel várjuk. Ez a könyv számtalan - változatos...

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)
"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)
Zamatos, omlós, sohasem száraz húsok és szárnyasok, vitamindús zöldségek. Semmi kétség, ezek alufóliában...

Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)
A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)
E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)
A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...