lábas

lábas

A lábasok, fazekak, üstök a konyha régóta használt főző eszközei.
Kezdetben bronzból öntéssel, vagy rézlemezből kikalapálással készítették. Az üstkovács és az üstfoltozó külön szakma volt a kovácsmesterségen belül.
Ma zománcozott vagy rozsdamentes acélból készülteket használunk. Ritka kivétel a hőálló, úgynevezett jénai üvegből készült lábas vagy fazék, melyben rendkívül látványosan készíthetők egyes ételek. Manapság a rozsdamentes acélból készített főzőedények a legkedveltebbek, melyek többnyire vastag alsó aljjal rendelkeznek így hozva vissza az öntött vas edények erényeit.
A jó minőségű zománcozott edények is kitűnően használhatók. A lábas és fazék mindig kerek aljú. Az arasznyi magas oldalfallal rendelkezőt lábasnak, míg az ennél magasabb oldalút fazéknak nevezzük. A lábasban „száraz„ vagy rövid levű ételeket, míg a fazékban bő lében készítendő ételeket főzünk.
Egyes ételek készítéséhez kifejezetten vékony falú edény szükségeltetik. Ilyen például az olasz és mindenfajta száraz tészta, nokedli és gombóc főzése, ahol az a cél, hogy a forrásban lévő víz, mely a belé helyezett főznivalótól a forráspont alá hűl, minél gyorsabban ismét forrni kezdjen. A daragaluska és a krumpli gombóc főzése ez alól kivétel. A hosszú tészták főzésének speciális olasz fazeka a spagetti főző fazék. Karcsú, magas edény, melyben a hosszú tésztaszálak mindkét vége egyszerre lesz a kívánt állagú.

Ezekhez az edényekhez használhatunk fülekkel ellátott szűrőbetétet is, mellyel könnyen kivehetjük az elkészült tésztát, sült krumplit vagy rántott ételeket, miközben le is szűrjük azokat. Jó tanácsként elmondható, hogy egyes ételek készítése kivételével használjunk jól záró fedőt. Így eljárva jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

1 tészta - 50 sütemény 1 tészta - 50 sütemény
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

155 étel a szabadban 155 étel a szabadban
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Bogrács ételek Bogrács ételek
Szerző: Poós Lászlóné
Kiadó: Vianco Stúdió (1986)

A bográcsban főzés sajátos "zamattal", "magyaros ízzel" gazdagítja megszokott ételeinket, mert az alapanyagok...

Raklet parti Raklet parti
Szerző: Kieslich, Sabine
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2005)

Aki szívesen hív vendégeket, de nem óhajt órákat tölteni az előkészületekkel, a lehető legjobban teszi, ha...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Ostyasütés Ostyasütés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2004)

Már szinte kimentek a divatból, de az utóbbi években újra felfedezték az ostyákat. A fiatal párok...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
A legfinomabb tepsis ételek A legfinomabb tepsis ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

33 recept mikrohullámmal 33 recept mikrohullámmal
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Süssünk olajsütőben! Süssünk olajsütőben!
Szerzők: Huba Zsuzsa, Stadler Mari
Kiadó: Keravill (0)

Érdemes-e olajsütőt venni? - kérdezik az utóbbi időben azok, akik érdeklődnek a legmodernebb konyhatechnikai...

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Házi kenyerek Házi kenyerek
Szerző: Agrech, Martine
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2009)

A frissen sült kenyér illatára ébredni fantasztikus érzés, és immár nem megvalósíthatatlan álom. Csupán...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Kapcsolódó cikkek