lábas

lábas

A lábasok, fazekak, üstök a konyha régóta használt főző eszközei.
Kezdetben bronzból öntéssel, vagy rézlemezből kikalapálással készítették. Az üstkovács és az üstfoltozó külön szakma volt a kovácsmesterségen belül.
Ma zománcozott vagy rozsdamentes acélból készülteket használunk. Ritka kivétel a hőálló, úgynevezett jénai üvegből készült lábas vagy fazék, melyben rendkívül látványosan készíthetők egyes ételek. Manapság a rozsdamentes acélból készített főzőedények a legkedveltebbek, melyek többnyire vastag alsó aljjal rendelkeznek így hozva vissza az öntött vas edények erényeit.
A jó minőségű zománcozott edények is kitűnően használhatók. A lábas és fazék mindig kerek aljú. Az arasznyi magas oldalfallal rendelkezőt lábasnak, míg az ennél magasabb oldalút fazéknak nevezzük. A lábasban „száraz„ vagy rövid levű ételeket, míg a fazékban bő lében készítendő ételeket főzünk.
Egyes ételek készítéséhez kifejezetten vékony falú edény szükségeltetik. Ilyen például az olasz és mindenfajta száraz tészta, nokedli és gombóc főzése, ahol az a cél, hogy a forrásban lévő víz, mely a belé helyezett főznivalótól a forráspont alá hűl, minél gyorsabban ismét forrni kezdjen. A daragaluska és a krumpli gombóc főzése ez alól kivétel. A hosszú tészták főzésének speciális olasz fazeka a spagetti főző fazék. Karcsú, magas edény, melyben a hosszú tésztaszálak mindkét vége egyszerre lesz a kívánt állagú.

Ezekhez az edényekhez használhatunk fülekkel ellátott szűrőbetétet is, mellyel könnyen kivehetjük az elkészült tésztát, sült krumplit vagy rántott ételeket, miközben le is szűrjük azokat. Jó tanácsként elmondható, hogy egyes ételek készítése kivételével használjunk jól záró fedőt. Így eljárva jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

33 grillétel 33 grillétel
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

A nyári esték slágere a szabad ég alatti grillezés. Persze a konyhában is pompás grillfogások születhetnek,...

100 újabb recept kenyérsütő gépekhez 100 újabb recept kenyérsütő gépekhez
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

A házi kenyérsütő gépek megjelenésével a frissen sült kenyér imádóinak sokkal könnyebb dolga lett. A...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Főzzünk wokban! Főzzünk wokban!
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Mikrohullámú sütő Mikrohullámú sütő
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

A mikrohullámú sütő lassan már a konyha alapfelszereléséhez tartozik, habár sokan csak a fagyasztott...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

33 recept mikrohullámmal 33 recept mikrohullámmal
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Wok 2 Wok 2
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

A főzést a wokban nálunk is mind többen kedvelik. Ez nem is csoda, hiszen egyetlen más főzőedényben sincs az...

300 recept kenyérsütő géphez 300 recept kenyérsütő géphez
Szerzők: Cadiou, Yvan, Le Hingrat, Cécile, Cousin, Christel, de Marin, Sandra
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

Íme egy 300 receptet és ugyanannyi ételfotót tartalmazó könyv, amely sós és édes kenyerek, édes kelt...

Fondü falatok Fondü falatok
Szerző: Meyer zu Stieghorst, Elisabeth
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2002)

Kellemes élményben lesz részünk, ha vendégeinket fondüvel várjuk. Ez a könyv számtalan - változatos...

Grillparti Grillparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

1 serpenyő - 50 recept 1 serpenyő - 50 recept
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Nemcsak recepteket találunk a könyvben, hanem hasznos elméleti tudásra is szert tehetünk: tanácsok a megfelelő...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Kapcsolódó cikkek