lábas

lábas

A lábasok, fazekak, üstök a konyha régóta használt főző eszközei.
Kezdetben bronzból öntéssel, vagy rézlemezből kikalapálással készítették. Az üstkovács és az üstfoltozó külön szakma volt a kovácsmesterségen belül.
Ma zománcozott vagy rozsdamentes acélból készülteket használunk. Ritka kivétel a hőálló, úgynevezett jénai üvegből készült lábas vagy fazék, melyben rendkívül látványosan készíthetők egyes ételek. Manapság a rozsdamentes acélból készített főzőedények a legkedveltebbek, melyek többnyire vastag alsó aljjal rendelkeznek így hozva vissza az öntött vas edények erényeit.
A jó minőségű zománcozott edények is kitűnően használhatók. A lábas és fazék mindig kerek aljú. Az arasznyi magas oldalfallal rendelkezőt lábasnak, míg az ennél magasabb oldalút fazéknak nevezzük. A lábasban „száraz„ vagy rövid levű ételeket, míg a fazékban bő lében készítendő ételeket főzünk.
Egyes ételek készítéséhez kifejezetten vékony falú edény szükségeltetik. Ilyen például az olasz és mindenfajta száraz tészta, nokedli és gombóc főzése, ahol az a cél, hogy a forrásban lévő víz, mely a belé helyezett főznivalótól a forráspont alá hűl, minél gyorsabban ismét forrni kezdjen. A daragaluska és a krumpli gombóc főzése ez alól kivétel. A hosszú tészták főzésének speciális olasz fazeka a spagetti főző fazék. Karcsú, magas edény, melyben a hosszú tésztaszálak mindkét vége egyszerre lesz a kívánt állagú.

Ezekhez az edényekhez használhatunk fülekkel ellátott szűrőbetétet is, mellyel könnyen kivehetjük az elkészült tésztát, sült krumplit vagy rántott ételeket, miközben le is szűrjük azokat. Jó tanácsként elmondható, hogy egyes ételek készítése kivételével használjunk jól záró fedőt. Így eljárva jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Süssünk olajsütőben! Süssünk olajsütőben!
Szerzők: Huba Zsuzsa, Stadler Mari
Kiadó: Keravill (0)

Érdemes-e olajsütőt venni? - kérdezik az utóbbi időben azok, akik érdeklődnek a legmodernebb konyhatechnikai...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

300 recept kenyérsütő géphez 300 recept kenyérsütő géphez
Szerzők: Cadiou, Yvan, Le Hingrat, Cécile, Cousin, Christel, de Marin, Sandra
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

Íme egy 300 receptet és ugyanannyi ételfotót tartalmazó könyv, amely sós és édes kenyerek, édes kelt...

Mikrohullámú sütő Mikrohullámú sütő
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

A mikrohullámú sütő lassan már a konyha alapfelszereléséhez tartozik, habár sokan csak a fagyasztott...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

155 tepsis sütemény 155 tepsis sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Ha a finom sütemények illata bejárja a házat, nehéz ellenállni a csábításnak. Sebaj, egy egész tepsiből...

Házi kenyerek Házi kenyerek
Szerző: Agrech, Martine
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2009)

A frissen sült kenyér illatára ébredni fantasztikus érzés, és immár nem megvalósíthatatlan álom. Csupán...

100 újabb recept kenyérsütő gépekhez 100 újabb recept kenyérsütő gépekhez
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

A házi kenyérsütő gépek megjelenésével a frissen sült kenyér imádóinak sokkal könnyebb dolga lett. A...

Főzzünk wokban! Főzzünk wokban!
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Készítsünk wokételeket! Készítsünk wokételeket!
Szerkesztő: Szász Terézia
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Sorozatunkban különböző ételféleségeket válogattunk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival,...

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Grillparti Grillparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

Kapcsolódó cikkek