lábas

lábas

A lábasok, fazekak, üstök a konyha régóta használt főző eszközei.
Kezdetben bronzból öntéssel, vagy rézlemezből kikalapálással készítették. Az üstkovács és az üstfoltozó külön szakma volt a kovácsmesterségen belül.
Ma zománcozott vagy rozsdamentes acélból készülteket használunk. Ritka kivétel a hőálló, úgynevezett jénai üvegből készült lábas vagy fazék, melyben rendkívül látványosan készíthetők egyes ételek. Manapság a rozsdamentes acélból készített főzőedények a legkedveltebbek, melyek többnyire vastag alsó aljjal rendelkeznek így hozva vissza az öntött vas edények erényeit.
A jó minőségű zománcozott edények is kitűnően használhatók. A lábas és fazék mindig kerek aljú. Az arasznyi magas oldalfallal rendelkezőt lábasnak, míg az ennél magasabb oldalút fazéknak nevezzük. A lábasban „száraz„ vagy rövid levű ételeket, míg a fazékban bő lében készítendő ételeket főzünk.
Egyes ételek készítéséhez kifejezetten vékony falú edény szükségeltetik. Ilyen például az olasz és mindenfajta száraz tészta, nokedli és gombóc főzése, ahol az a cél, hogy a forrásban lévő víz, mely a belé helyezett főznivalótól a forráspont alá hűl, minél gyorsabban ismét forrni kezdjen. A daragaluska és a krumpli gombóc főzése ez alól kivétel. A hosszú tészták főzésének speciális olasz fazeka a spagetti főző fazék. Karcsú, magas edény, melyben a hosszú tésztaszálak mindkét vége egyszerre lesz a kívánt állagú.

Ezekhez az edényekhez használhatunk fülekkel ellátott szűrőbetétet is, mellyel könnyen kivehetjük az elkészült tésztát, sült krumplit vagy rántott ételeket, miközben le is szűrjük azokat. Jó tanácsként elmondható, hogy egyes ételek készítése kivételével használjunk jól záró fedőt. Így eljárva jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Süssünk olajsütőben! Süssünk olajsütőben!
Szerzők: Huba Zsuzsa, Stadler Mari
Kiadó: Keravill (0)

Érdemes-e olajsütőt venni? - kérdezik az utóbbi időben azok, akik érdeklődnek a legmodernebb konyhatechnikai...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Sütés, párolás burokban Sütés, párolás burokban
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Zamatos, omlós, sohasem száraz húsok és szárnyasok, vitamindús zöldségek. Semmi kétség, ezek alufóliában...

33 recept mikrohullámmal 33 recept mikrohullámmal
Szerzők: Hargitai György, Hunyaddobrai Csaba
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

A legfinomabb tepsis ételek A legfinomabb tepsis ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kenyérsütés mesterfokon Kenyérsütés mesterfokon
Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

Mikrohullámú sütő Mikrohullámú sütő
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2000)

A mikrohullámú sütő lassan már a konyha alapfelszereléséhez tartozik, habár sokan csak a fagyasztott...

Fondü falatok Fondü falatok
Szerző: Meyer zu Stieghorst, Elisabeth
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2002)

Kellemes élményben lesz részünk, ha vendégeinket fondüvel várjuk. Ez a könyv számtalan - változatos...

Wok 3 Wok 3
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Wokban főzni egyet jelent az ételek egyszerű, gyors, egészséges elkészítésével. Ebben a sokoldalú...

Rostonsültek Rostonsültek
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Kapcsolódó cikkek