tűzhely

tűzhely

A gáz- és az elektromos tűzhely és sütő a modern kor találmányai. Van aki az egyikre, van aki a másikra esküszik, bár elmondható, hogy kellő tapasztalattal mindkettő kitűnően használható. A gázsütő gyorsabban felmelegszik, de talán könnyebben is éget, míg az elektromos nem olyan gyorsan felfűthető, de alkalmasabbnak tűnik lassabb étel készítésre. Ez utóbbi gyakran grillezővel is ellátott, esetenként légkeverős, melyben egyszerre több tepsiben is süthetünk. Gyakori a gázzal működő főző és az elektromos sütő kombinációja.
A gázkészülékek használata némi tapasztalatot igényel, mert főleg a vékonyabb aljú edényekben könnyebben odakozmál az étel. Lehetőleg vastag aljú, rozsdamentes edényeket használjunk hozzá. Ezekben főzve jelentősen csökken az odaégés veszélye, valamint jól záró fedelük kisebb lángon, energiatakarékosabb főzést tesz lehetővé. Ezeknek hiányában használjunk vastag, hőelosztó fémlapokat.
Az elektromos sütő aljának tetőcseréppel vagy vastag alufóliával való bélelése nem tanácsos. Ugyanis az ezekről visszaverődő hő könnyen deformálja a tűzhely alját.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Bogrács ételek Bogrács ételek
Szerző: Poós Lászlóné
Kiadó: Vianco Stúdió (1986)

A bográcsban főzés sajátos "zamattal", "magyaros ízzel" gazdagítja megszokott ételeinket, mert az alapanyagok...

155 étel kemencében 155 étel kemencében
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

A kemencében sütött-főzött ételeknek különösen jó ízük van, a zárt forró levegőben az étel...

Grillparti Grillparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

Barbecue Barbecue
Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)

A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Süssünk olajsütőben! Süssünk olajsütőben!
Szerzők: Huba Zsuzsa, Stadler Mari
Kiadó: Keravill (0)

Érdemes-e olajsütőt venni? - kérdezik az utóbbi időben azok, akik érdeklődnek a legmodernebb konyhatechnikai...

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Villámgyors grillezés Villámgyors grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2011)

Negyvennél is több villámreceptet kínálunk hús, hal, zöldségek grillezésre, melyeket különböző kenyerek,...

Egytálételek Egytálételek
Szerzők: Bardi, Carla, Makda, Hajda, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Kínai konyha Kínai konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Kenyérsütés mesterfokon Kenyérsütés mesterfokon
Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...

Kapcsolódó cikkek