borospohár

borospohár
A borospoharak kiválasztásának alapvető szempontjai: Minőségi borokat általában olyan pohárból iszunk, amelynek szára van. Ez két dolog miatt is fontos: egyrészt kezünk melegével nem emeljük a poharunkban található bor hőmérsékletét, csak ha kifejezetten ezt akarjuk, másrészt az esetleges falatozástól zsíros ujjainkkal nem koszoljuk össze a pohár falát. Kerüljük a mintás, karcolt vagy színezett poharakat, hiszen a pohár falát borító színek vagy minták megakadályozzák azt, hogy eredeti, természetes szépségében lássuk a poharunkban lévő bort. Az ideális boros pohár legyen szinte bármilyen formájú, alapvetően egy tulipánra emlékeztet. A kehely először szélesedik, majd eléri legnagyobb keresztmetszetét, és onnantól szűkülni kezd. Ez azért lényeges, mert sokkal könnyebb egy ilyen pohárból kiérezni az illatokat, hiszen azt kifejezetten úgy alakították ki, hogy az orrunkhoz terelje a bor páráját. Fehérborhoz kisebb, míg vörösborhoz általában nagyobb kehely passzol. Persze ez alól a szabály alól is akad bőven kivétel, hiszen egy komoly, nagytestű fehérbort tölthetünk nagyobb pohárba, míg egy egyszerű könnyed vörös kerülhet a kisebbe.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció