vágódeszka

vágódeszka

A vágódeszkát a konyhai előkészítés során használjuk különböző alapanyagok darabolásakor. Használatával védjük a konyhapultot és a késünket is, ha a pultunk márványból vagy más kőből készült.
A vágódeszka alapkövetelménye, hogy gyorsan és biztonsággal lehessen rajta éles késsel dolgozni. Ezért nagyon fontos a deszka súlya: minél nehezebb a deszkánk, annál biztonságosabban tudunk rajta darabolni.
Ha csak egy darab deszkánk van az lehetőleg fából készüljön és 5-6 centi vastag legyen.
Akik a műanyag deszkát jobban kedvelik, azok a praktikus szempontokra hivatkoznak. Tény, hogy a szélein lapátszerűen összehajtható vágódeszka csak műanyagból készülhet. Ez a kialakítás pedig valóban nagyon kényelmes. Nem folyik le a a feldarabolt zöldségek, gyümölcsök leve (pl. paradicsom) és egy mozdulattal a főzőedénybe juttathatjuk a feldarabolt alapanyagokat.
A vágódeszka anyaga
A két leggyakrabban használt vágódeszka alapanyag a fa és a műanyag. Üvegből készült darabok is kaphatók, de ezek éppen úgy tönkreteszik a kést, mint a kőből készült pult. A fából készült általában könnyebben felel meg a súlyt illető elvárásoknak, viszont a közvélekedés szerint sokkal kevésbé higiénikus, mint a műanyag.
Minimum két deszkát ideális tartani egy háztartásban. Az egyik nagy nehéz, vastag fából készült legyen, amikor nagy vagdalás a feladat, és egy műanyag a zöldségek, gyümölcsök darabolásához.
A fa vágódeszka tisztítása
A fa deszkáról a nagyobb szennyeződéseket szélesebb spaklival lekaparjuk elmosása előtt.
A fa deszkát ne tegyük mosogatógépbe, mert könnyen deformálódik.
Nyáron érdemes a tűző napra kitenni pár órára, ez fertőtleníti és szagtalanítja
A sóval-citromlével való bedörzsölés szintén szagtalanít. Dörzsöljük be és 30-45 perc múlva forró vízzel öblítsükle.
A műanyag deszka tisztítása
Mivel a műanyag deszka nem porózus, bármilyen vegyszeres mosással tisztítható, nyugodtan használjunk fertőtlenítő szereket, vagy tegyük be a mosogatógépbe
A fertőzések megelőzése érdekében, ha egymás után több mindent vágunk a deszkán (például nyers húst és zöldségeket is), a két alapanyag darabolása között tisztítsuk meg alaposan a vágódeszkát.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció