citromnyomó
Leggyakrabban használt konyhai változata egy kis "tál", amire egy kúp alakú, recés palást illeszkedik.
A félbe vágott citromot (vagy egyéb citrusfélét) a kúp alakú paláston mozgatva préseljük ki a citrusféle gyümölcsök levét.
Hasonló elven működő elektromos változata is kapható.
Tippek, fortélyok
Szebb és ízletesebb lesz a spárga, ha a főzővízébe a só mellett citromlét és kevés cukrot is rakunk és csak annyira főzzük meg, hogy "roppanós" maradjon.
Megtartja élénk zöld színét a brokkoli és a spenót is, ha a főzőlevébe citromlét teszünk. Az ily módon előfőzött zöldségeket nem tanácsos leöblíteni, mert minden ízt kimosunk belőle. Célszerűbb a szűrőt rázogatva jól lecsepegtetni, majd a keverőtálban jól szétteríteni. Többnyire néhány perc alatt kellő hőmérsékletre hűl.
A puha halhús nem omlik szét a főzés során, ha főzés előtt citromlével meglocsoltuk vagy borban főzzük.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál,...

Szerző: Agrech, Martine
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2009)
A frissen sült kenyér illatára ébredni fantasztikus érzés, és immár nem megvalósíthatatlan álom. Csupán...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)
Ha a finom sütemények illata bejárja a házat, nehéz ellenállni a csábításnak. Sebaj, egy egész tepsiből...

Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)
Hússzeletek csúcsformában! Ropogós bundában - klasszikus és finom! Ám a hússzeletek valódi sztárok lehetnek...

Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)
A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)
"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Szerző: Poós Lászlóné
Kiadó: Vianco Stúdió (1986)
A bográcsban főzés sajátos "zamattal", "magyaros ízzel" gazdagítja megszokott ételeinket, mert az alapanyagok...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)
Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)
A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)
"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...