kés
Mivel veleszületett természetes eszközeivel (fog, köröm) az ember legfeljebb egy nyúl nagyságú állatot tud konyhakésszé, fogyaszthatóvá tenni, ezért bizton mondható, hogy eleink első szerszámai között megtalálható volt a kés. Anyaguk először csont, kő, majd réz, bronz és végül a vas (acél) lett.
A kések célszerszámok, így alakjuk és nagyságuk rendkívül változatos. Leggyakrabban használtak: a 2-5 cm hosszú, egyenes, vagy él felé görbülő zöldségtisztító, a 20-40 cm hosszú, háromszög alakú, egyenes séfkés és az enyhén hasas szeletelő kés, valamint a vékony, keskeny pengéjű nagyon hegyes, 25-30 cm hosszú csontozókés.
Speciális kések: nyúzó-nagyvadbontó kések, spékelő, sajtszeletelő kések, kenő-, és étkezési kések.
A kések családjába tartoznak még: a süteménykiszúrók, pogácsaszaggatók, derelyevágók, tortakések, pizza vágó kör- és félkör kések, turmix gépek, hús- és diódarálók, kutterek, szeletelőgépek, reszelők, zöldséggyaluk, sertésvágáskor használt szúró- és kaparókések, bárdok, hasító bárdok, szárnyasok bontásakor használt speciális ollók, tojásszeletelő, paradicsomszeletelő, díszítőkések, karalábévájók, lengőkéses zöldséghámozók.
Ahhoz, hogy jó és használható késeket vásároljunk, három alapvető szabályt, előírást kell figyelembe venni.
- Önálló késre van-e szükségünk vagy inkább készletet, garnitúrát vásároljunk. A kapható kínálatból válogathatunk vagy egyedi készletet vásárolhatunk.
- Vásárlás előtt vizsgáljuk meg, milyen a kés éle és fogása, mennyire simul bele a tenyerünkbe.
- Az ár is lényeges: ne sajnáljuk a pénzt egy jó pengéjű kés beszerzésére.
Legalább 5 különböző típusú késre van szükségünk, hogy elmondhassuk: alapfelszereltségünk megfelelő.
- Egy kis hámozókés.
- Egy nagy szeletelőkés, amellyel filézhetünk, szeletelhetünk, csontozhatunk.
- Egy közepes általános konyhakés, amellyel húsokat vághatunk és szeletelhetünk.
- Egy fűrészfogú kenyérvágó kés.
- Egy általános használatú kés.
Ha a kés éle nem megfelelő, az élelmiszerek vágása veszélyes lehet. Az üzletekben különböző késélezők vásárolhatók meg: a fémből készültek, illetve a fenőkövek. Bár használatuk nem tilos, mégis azt tanácsoljuk, hogy a háztartás alapfelszerelése legyen a kemény acélkés, amelyet soha nem kell élesíteni.
Tippek, fortélyok
Az osztriga kinyitása meglehetősen nehéz, melyhez egy úgynevezett osztrigakés (arasznyi, kétélű, hegyes, erős kés) használatos. A kés hegyét a kagylóhéjak közé erőltetjük, kicsit feszegetve körbevágjuk, majd egy erőteljes mozdulattal szétpattintjuk a héjakat. Ha az osztriga könnyen kinyitható, akkor már nem él a kagyló. Az ilyen példányokat ne használjuk fel, mert mérgezők lehetnek.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)
A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)
"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)

Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)
Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...