dagasztás

dagasztás
A dagasztás a kelt tészta készítésének első fázisa...

A kelt tésztákat nem gyúrjuk, hanem dagasztjuk - ez amíg kézzel történt nehéz és fáradságos művelet volt. A dagasztás célja, hogy a készülő tésztába minél több levegő kerüljön, ami a benne lévő élesztővel együtt lazítja a tésztát. A dagasztást addig végezzük, amíg "hólyagos" nem lesz a tészta.

A dagasztáshoz mindig szitált, szoba meleg lisztet, langyos folyadékot használjunk. A hidegtől „megfázik”, a túl melegtől „megfő” a kovász.
A folyadék mennyisége csak irányadó a recepteknél. Mindig a liszt minőségétől és a felhasznált egyéb adalékoktól függ a tészta vízfelvevő képessége. Néha kevesebb, néha több kell ugyanahhoz a tésztához. Kis gyakorlással előbb-utóbb mindenki megtanulja, mennyi szükséges. A lényeg, hogy soha ne egyszerre öntsük a tálba a vizet vagy a tejet, hanem fokozatosan adagoljuk.

Ha burgonyás kelt tésztát készítünk a burgonyát mindig héjában puhára főzve és forrón áttörve, majd lehűtve adjuk a tésztához. Az érlelődő kovászba is belekeverhetjük. Nagyon fontos az alapos kidolgozás, dagasztás. A búzalisztből készült kenyértésztát legalább 25-30 percig erőteljesen dagasztjuk, a rozslisztből készültet kétszer annyi ideig.

A tészta maga „megmutatja” hogy mennyi az elég, mikor készült el. Ha már kezd elválni a kezünktől és az edény falától, akkor az azt jelenti, hogy alaposan ki­dolgoztuk. Akinek van konyhai robotgépe, a dagasztás­hoz való illesztékkel is kikeverheti a tésztát kb. félannyi idő alatt, mint kézzel. De a kézzel való dagasztás örömét, a szinte élővé alakuló, formálódó tészta érintését nem pótolja még a legügyesebb masina sem.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
dagasztás
Házi pékség Koronczai Magdolna
Házi pékség
(Aranyhal Kiadó, 2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen vállalják a régi, sütőkemencés módon. Meg aztán ugyan kinek van ideje munka mellett hetente több kiló lisztből... bővebben...
tippek, fortélyok
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Tésztavarázs Tésztavarázs
Szerző: Roux, Michel
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Kapcsolódó cikkek