darabolás, szeletelés

szeletelés

darabolás, szeletelés
A konyhában használt alapanyagok szinte mindegyikénél alkalmazott előkészítési eljárás, mellyel az alapanyagok méretét, alakját alakítjuk ki...

Húsok - marha, borjú, sertés és bárány húsnál ha szeletelünk, vagy darabolunk mindig vegyük figyelembe, hogy a hús száliránya milyen, mert minden esetben erre merőlegesen kell vágnunk. Pörköltekhez, gulyásokhoz általában szép kis kockákra, tokányokhoz, kínai ételekhez, Sztroganoff bélszínhez csíkokra vágjuk fel a húst. A szeletek nagyságát és vastagságát mindig az adott recept dönti el.
Szárnyasok - mindig az ízületeknél vágjunk, hogy szilánkos csont ne keletkezzen a darabolásnál.
Zöldségek - szintén a felhasználás módja dönti el, hogy hasábokra, karikákra, vagy kockákra daraboljuk-e fel a zöldséget. Arra ügyeljünk, hogy mindig azonos méretűek legyenek a darabok, ellenkező esetben nem egyszerre főnek meg, a nagyobbak kemények maradnak, a kisebbek szétfőnek így tálalásnál az étel nem lesz szép, gusztusos. Húslevesbe általában hasáb alakúra vágjuk a zöldségeket, zöldség és ragulevesekbe kis kockára, vagy karikára. Ha krémlevesekhez készítjük elő szinte mindegy, mivel úgyis szétturmixoljuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció