tűzdelés

spékelés

tűzdelés
Húsoknál alkalmazott eljárás, melynek célja a húsok porhanyósabbá tétele és az ízfokozás...

Ha a hús nagyon sovány, porhanyósabbá tehetjük, ha szalonnába göngyöljük, vagy szalonnával spékeljük.
A spékelést a rostokkal párhuzamosan, vagy kissé rézsútos irányban történt bevágásokkal kezdjük, melyet hosszú, vékony pengéjű késsel, vagy spékelő tűvel ejtünk. A bevágásokba nyomjuk bele a szalonna csíkokat. Szalonna helyett vagy mellett fokhagymával, fűszernövényekkel, vagy vékony csíkokra vágott zöldségekkel (sárgarépa, zeller) is spékelhetünk. De a szalonnacsíkokat zöldfűszerekbe vagy fűszerekbe is göngyölhetjük mielőtt a húsba tűznénk, így a kész pecsenye is ízletesebb lesz.
A tűzdelést mindig közvetlenül a sütés megkezdése előtt végezzük el, mert ha hosszú ideig áll a szalonnával megtűzdelt hús elszíneződik, bevörösödik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció