gyúrás

gyúrás
A lisztet tojással és ritkán vízzel vagy a receptben megadott más összetevőkkel formázható tésztává állítjuk össze...

Gyúrással készítjük a levesbe való tésztákat, metélteket, lebbencseket és egyes töltött tésztákat. A tészta gyúrása úgy történik, hogy a lisztet rászitáljuk a gyúródeszkára, közepébe mélyedést készítünk, s ebbe ütjük a tojást, s adjuk hozzá a sót. Alaposan kidolgozzuk, cipót formálunk belőle és letakarva pihentetjük 10-15 percig, majd sodrófával, a szükséges vastagságúra kinyújtjuk.
A deszkát és a nyújtófát belisztezzük. A tésztát kisodrása után vágjuk a kívánt formára . Szétterítve néhány percig pihentetjük főzés előtt.

Vannak olyan süteményreceptek, melyeknek a tésztáját gyúrással kell elkészítenünk. Ezek készítésekor mindig pontosan kövessük a receptben előírtakat.

A tésztákon kívül gyúrással készíthetjük elő a darált hússal készülő fasírtokat, pástétomokat és töltelékeket. Ha kézzel gyúrjuk össze a hozzávalókat azok sokkal jobban elkeverednek, homogenizálódnak, mintha csak kevergetjük.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük könnyebbé a tészta gyúrását?
A tésztagyúrás hagyományosan a gyúródeszkán történik. Természetesen könnyíthetünk a munkánkon, ha kézi mixert és egy tálat használunk. Tegyük a hozzávalókat egy tálba és a dagasztókarok segítségével alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Mit tegyünk, hogy jól keljen a tésztánk?
Ha a tészta nem kellően kel, gyúrjuk át. Ily módon átszellőztetjük a tésztát, és az élesztőgombák újra teszik a dolgukat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

66 karácsonyi édesség 66 karácsonyi édesség
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

"Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért...

A nagyi sütije A nagyi sütije
Kiadó: Szalay Kiadó (2010)

Ha valaki, akkor nagymamáink aztán igazán tudják, mitől lesz egy sütemény felejthetetlen élmény, gyermekeik...

Csokoládés édességek kiskönyvtára Csokoládés édességek kiskönyvtára
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Nyolc könyvecske tele bámulatos csokoládé-receptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal, különleges...

1 tészta - 50 sütemény 1 tészta - 50 sütemény
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

Gyerekzsúr Gyerekzsúr
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2006)

Hogyan rendezzünk gyerekzsúrt? Mit adjunk a vendégeknek, mit adjunk a vendéggyerekeknek? A könyv kitér a...

Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló...

Édes finomságok a nagyi konyhájából Édes finomságok a nagyi konyhájából
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Könnyed márványkalács, finom vajkrémmel töltött torta vagy morzsás sütemény - ezek a klasszikusok...

Torták, sütemények, csemegék Torták, sütemények, csemegék
Szerző: Berry, Mary
Kiadó: Vince Kiadó (2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű...

Új szakácskönyv Új szakácskönyv
Szerző: Turós Emil
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2006)

Turós Emil, a neves mesterszakács "Új szakácskönyv" című könyve elsősorban olyan háziasszonyok számára...

Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban...

Kilófaló sütemények Kilófaló sütemények
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2009)

Fogyókúra idején és cukorbetegek számára is fogyasztható, sütemények. Egy sikerrel lefogyott háziasszony...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Saját készítésű pralinék és bonbonok Saját készítésű pralinék és bonbonok
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Ennek a varázslatos könyvnek a segítségével megvalósulhatnak a legédesebb álmaink: a több mint 40 receptből...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Muffin Muffin
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

A muffin a változatosság híveinek kedvenc süteménye. Gyorsan elkészülnek, mindig mások és csábításuknak...

Kapcsolódó cikkek