gyúrás

gyúrás
A lisztet tojással és ritkán vízzel vagy a receptben megadott más összetevőkkel formázható tésztává állítjuk össze...

Gyúrással készítjük a levesbe való tésztákat, metélteket, lebbencseket és egyes töltött tésztákat. A tészta gyúrása úgy történik, hogy a lisztet rászitáljuk a gyúródeszkára, közepébe mélyedést készítünk, s ebbe ütjük a tojást, s adjuk hozzá a sót. Alaposan kidolgozzuk, cipót formálunk belőle és letakarva pihentetjük 10-15 percig, majd sodrófával, a szükséges vastagságúra kinyújtjuk.
A deszkát és a nyújtófát belisztezzük. A tésztát kisodrása után vágjuk a kívánt formára . Szétterítve néhány percig pihentetjük főzés előtt.

Vannak olyan süteményreceptek, melyeknek a tésztáját gyúrással kell elkészítenünk. Ezek készítésekor mindig pontosan kövessük a receptben előírtakat.

A tésztákon kívül gyúrással készíthetjük elő a darált hússal készülő fasírtokat, pástétomokat és töltelékeket. Ha kézzel gyúrjuk össze a hozzávalókat azok sokkal jobban elkeverednek, homogenizálódnak, mintha csak kevergetjük.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük könnyebbé a tészta gyúrását?
A tésztagyúrás hagyományosan a gyúródeszkán történik. Természetesen könnyíthetünk a munkánkon, ha kézi mixert és egy tálat használunk. Tegyük a hozzávalókat egy tálba és a dagasztókarok segítségével alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Mit tegyünk, hogy jól keljen a tésztánk?
Ha a tészta nem kellően kel, gyúrjuk át. Ily módon átszellőztetjük a tésztát, és az élesztőgombák újra teszik a dolgukat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Dr. Oetker legjobb süteményei Dr. Oetker legjobb süteményei
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Németországban régen, de nálunk is fogalommá vált a Dr. Oetker márkanév. A cég sütéshez-főzéshez...

1 millió menü 1 millió menü
Szerzők: Halmos Mónika, Korpádi Péter
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2007)

A változatos étkezéshez sok ötlet kell. Hétfő, kedd, szerda... telnek a napok, és sokszor gondban vagyunk, mi...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Sütés lépésről lépésre Sütés lépésről lépésre
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Hogyan nem szárad ki a piskóta? Mivel tölthetők a tejszínes torták? Hogyan kell könnyű túrótortát sütni?...

Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk
Szerzők: Pavlowitch, Annie, Pavlowitch, Anna
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A kötet több mint 50 mesébe illő és könnyen elkészíthető receptet tartalmaz. A legízletesebb és...

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

Villámgyors aprósütemények Villámgyors aprósütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2010)

Szeretne valami finomat gyorsan sütni? Ennyi finomság közü nem probléma, lehet az Borkrémmel töltött karika...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Desszertek Desszertek
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A hétköznapi vagy az ünnepi étkezések - valljuk be - kevesebbet érnek egy jóízű zárófogás, egy igazi...

Torták sütés nélkül Torták sütés nélkül
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Sütemények sütés nélkül? Igen, lehetséges, sőt, egyszerű is. A tortaalaphoz kekszet, ostyát,...

50 recept az eszményi alakért 50 recept az eszményi alakért
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2008)

Több mint 50 könnyű és finom recept ínyenceknek a reggeliktől és könnyű előételektől a húsokon, halakon...

Karácsonyi édességek Karácsonyi édességek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1993)

Az év legszebb sütési időszakára Dr. Oetker 6 fejezetben több mint 80 receptet állított össze azért, hogy...

Aprósütemények Aprósütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ismeri Ön a földimogyorókrémes vagy a festett kekszet? Ebben a könyvben különleges ínyencségeket talál a...

A nagyi sütije A nagyi sütije
Kiadó: Szalay Kiadó (2010)

Ha valaki, akkor nagymamáink aztán igazán tudják, mitől lesz egy sütemény felejthetetlen élmény, gyermekeik...

Klasszikus torták, ünnepi sütemények Klasszikus torták, ünnepi sütemények
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Az ünnepekhez a világon mindenütt hozzátartozik a torta vagy a szép sütemény. Ebben a könyvben mindenki...

Házisütemények Házisütemények
Szerző: Pöltl Jánosné
Kiadó: Magánkiadás (2010)

(...) Ahhoz, hogy finomat süssünk, fontos minden részletre odafigyelni, tapasztalatot szerezni. Nem mindig elég...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

550 remek recept 550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Kapcsolódó cikkek