gyúrás

gyúrás
A lisztet tojással és ritkán vízzel vagy a receptben megadott más összetevőkkel formázható tésztává állítjuk össze...

Gyúrással készítjük a levesbe való tésztákat, metélteket, lebbencseket és egyes töltött tésztákat. A tészta gyúrása úgy történik, hogy a lisztet rászitáljuk a gyúródeszkára, közepébe mélyedést készítünk, s ebbe ütjük a tojást, s adjuk hozzá a sót. Alaposan kidolgozzuk, cipót formálunk belőle és letakarva pihentetjük 10-15 percig, majd sodrófával, a szükséges vastagságúra kinyújtjuk.
A deszkát és a nyújtófát belisztezzük. A tésztát kisodrása után vágjuk a kívánt formára . Szétterítve néhány percig pihentetjük főzés előtt.

Vannak olyan süteményreceptek, melyeknek a tésztáját gyúrással kell elkészítenünk. Ezek készítésekor mindig pontosan kövessük a receptben előírtakat.

A tésztákon kívül gyúrással készíthetjük elő a darált hússal készülő fasírtokat, pástétomokat és töltelékeket. Ha kézzel gyúrjuk össze a hozzávalókat azok sokkal jobban elkeverednek, homogenizálódnak, mintha csak kevergetjük.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük könnyebbé a tészta gyúrását?
A tésztagyúrás hagyományosan a gyúródeszkán történik. Természetesen könnyíthetünk a munkánkon, ha kézi mixert és egy tálat használunk. Tegyük a hozzávalókat egy tálba és a dagasztókarok segítségével alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Mit tegyünk, hogy jól keljen a tésztánk?
Ha a tészta nem kellően kel, gyúrjuk át. Ily módon átszellőztetjük a tésztát, és az élesztőgombák újra teszik a dolgukat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

500 kedvenc receptünk 500 kedvenc receptünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Süssünk zsírszegényen Süssünk zsírszegényen
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Ismerős mindannyiunk számára a látvány: az asztalon pompás, finom torták, sütemények csábítanak. Ki tud...

1 tészta - 50 sütemény 1 tészta - 50 sütemény
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

Csokoládé Csokoládé
Szerző: Lagorce, Stephan
Kiadó: Geopen Kiadó (2010)

A csokoládékóstolás kézikönyve, 40 csokoládés recepttel és ínycsiklandó fotókkal, trükkökkel,...

500 kedvenc muffin 500 kedvenc muffin
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik,...

Csokoládé Csokoládé
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a...

Édeskönyv Édeskönyv
Szerző: Hajkova, Maria
Kiadó: Panda Kiadó (2003)

Minden alkalomra, minden ínyencnek és torkoskodónak kínálja bevált receptgyűjteményét ez a népszerű...

Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban...

Félkész falatok dicsérete, avagy hogyan főzzünk finomat konyhakész alapokból Félkész falatok dicsérete, avagy hogyan főzzünk finomat konyhakész alapokból
Szerző: Pavlowitch, Anna
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Könyvünk azoknak a dolgozó nőknek és férfiaknak szól, akik a munka és a gyereknevelés mellett sem akarják...

Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló...

Paleolit sütemények Paleolit sütemények
Szerző: Mezei Elmira
Kiadó: Jaffa Kiadó (2013)

A házi sütemények különleges hangulatot teremtenek. Narancshéj, vanília, fűszerek édes illata száll a...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Desszert szerelem Desszert szerelem
Szerző: Varga Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

Varga Gábor fiatal cukrász, a Gourmandia című nagy sikerű könyv szerzője második kötetéből, amelyet a...

Süteményeskönyv kezdőknek Süteményeskönyv kezdőknek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

Most még jobbat! Klasszikusok Dr. Oetkertől Az új süteményeskönyv olyan kezdőknek készült, akik már eleve...

Gyerekzsúr Gyerekzsúr
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2006)

Hogyan rendezzünk gyerekzsúrt? Mit adjunk a vendégeknek, mit adjunk a vendéggyerekeknek? A könyv kitér a...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Kapcsolódó cikkek