kelesztés

kelesztés
A kelt-tészta készítés második fázisa, amikor is a kovász dolgozik

A kelt tészta készítés második fázisa. A dagasztás utáni folyamat a kelesztés. A legjobb szobahőmérsékleten, letakarva keleszteni. Túlságosan meleg helyen a tészta túl hamar megnő, nem marad ideje lassan dolgozni a kovásznak. Körülbelül 1 óra alatt a duplájára kel megfelelő hőmérsékleten (22-24 fok). Miután megkelt, még egyszer át­gyúrjuk (kb. 5 percig) és újrakelesztjük. Közben ne felejtsük el megkóstolni, nehogy túlsavanyodjon a tészta.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Házi pékség Koronczai Magdolna
Házi pékség
(Aranyhal Kiadó, 2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen vállalják a régi, sütőkemencés módon. Meg aztán ugyan kinek van ideje munka mellett hetente több kiló lisztből... bővebben...
szótár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!