zsírtalanítás

szegresszírozás

zsírtalanítás
Az ételek tetején összegyűlő felesleges zsír eltávolítása

Főzés közben a mártások és a levesek tetején összegyűlt felesleges zsiradék eltávolítása. Ugyancsak leszedjük a zsírt a zsírosabb húsból készült sertés pörkölt, a hosszan főzött barna mártás tetejéről is. Egyes esetekben a hús és erőleves is lehet túl zsíros. A lezsírozást az erre alkalmas kanállal végezzük el, vagy ha teljesen zsírtalanítani kell (pl. erőleves, aszpik) tiszta papírszalvétával itatjuk le a zsírt. Zsírtalanítás előtt hagyjuk leülepedni, ekkor a zsír feljön a tetejére, a ráhelyezett szalvéta pedig felszívja. Az eljárást addig ismételjük, amíg teljesen zsírtalan nem lesz az étel. Mivel nem mindig vagyunk olyan ügyesek, hogy melegen ezt a műveletet jól meg tudjuk csinálni, és ha csak később kell asztalra adnunk a kérdéses ételt, nyugodtan hűtsük le, s a megdermedt zsírt egyszerűen szedjük le róla.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció