rántás

rántás
Zsiradékban pirított liszttel történő ételsűrítés...

Sűrítési eljárás. A rántás forró zsírban, olajban vagy vajban világosra vagy barnábbra pirított liszt. A pirítás erőssége a készülő étel karakterétől függ. Például a világosabb főzelék (zöldbab, zöldborsó, burgonya) világosabb, míg a sötétebb főzelékek (bab, sárgaborsó, lencse) barnább rántást igényel.
Sok étel receptjében a rántásba különböző zöldséget (vöröshagymát, fokhagymát) vagy fűszereket (többnyire fűszerpaprikát), esetenként kevés cukrot karamellizálunk, hiszen minden alapanyagban az étel zamatát erősítő pörzsanyagok képződnek a pirításnak tekinthető rántás művelete során.
Először a hagymát futtassuk meg a zsírban, s miután a hagyma leve elpárolgott tegyük rá a lisztet pirítani, mert így nem lesz csomós a rántás. A rántásba kerülő zúzott fokhagymát, petrezselymet és minden fűszerfélét (különösen a fűszerpaprikát) csak a tűzről levett, hűlőfélben lévő rántásba keverjük, mert ezek könnyen megégnek, és keserű ízükkel lerontják az étel ízét.
Fontos szabály, hogy a hideg rántást forró-, míg a meleg rántást hideg folyadékkal engedjük fel, gyorsan keverve, hogy csomós ne legyen. Ha úgy ítéljük meg, hogy a berántandó ételünk nem kíván több folyadékot, úgy várjunk egy keveset, amíg a rántás hűl és az étel főzővízével, öntsük azt fel. Amennyiben mégis csomós lett a rántás, úgy egy szűrőn, melynek alsó részét az étel főzőlevébe lógatjuk, finoman eresszük át a megcsomósodott rántást. A szárazbab és lencsefőzelékbe, valamint paradicsom és sóskaszószba szánt rántáshoz ízlés szerinti mennyiségű cukrot is karamellizálhatunk.

Tippek, fortélyok

Milyen hőmérsékletű legyen a tej rántás készítésekor?
A meleg/forró vaj, liszt keverékét (rántást) ne forró tejjel öntsük fel. A tej egy részét, vagy akár az egészet hidegen adjuk a forró rántáshoz. Ellenkező esetben garantáltan csomós lesz a mártásunk.
Mi a helyes sorrend a hagymás rántás készítésekor?
A vöröshagymás rántás készítésekor először a hagymát pirítjuk meg a kívánt mértékben, majd ezután adjuk hozzá a lisztet.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Házi pékség Házi pékség
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen...

Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvemben található receptek mindegyike kiállta a próbát, többségük saját magam kedvence, családom és...

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik,...

Varázstányér Varázstányér
Szerző: Kabachenko, Sergiy
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Minden szülőnek fejtörést okoz, hogyan vegye rá csemetéjét, hogy egészséges és tápláló ételeket egyen....

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

A családi asztal körül A családi asztal körül
Szerzők: Molnár András, Revuczky Csaba, T. Rédei Györgyi
Kiadó: Technológia Kiadó (1989)

Állandóan rohanunk valahonnan valahová, semmire sincs időnk. Pihenni, netán ünnepelni hovatovább már...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Fiatalok főzőiskolája Fiatalok főzőiskolája
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Sík Kiadó (2004)

A Főzőiskola azoknak a kezdő háziasszonyoknak segít, akik még nem járatosak a háztartási munkákban, nem...

888 hasznos tipp 888 hasznos tipp
Szerző: Boruzs Jánosné
Kiadó: Kheirón 97 Kiadó (2000)

Könyvünk 888 hasznos tippjével a háziasszonyoknak szeretnénk segítséget nyújtani a konyhai feladatok,...

Egy nap az elBulliban Egy nap az elBulliban
Szerzők: Adriá, Ferran, Soler, Juli, Adriá, Albert
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A Spanyolországban található elBullit a világ legjobb éttermeként tartják számon. A személyzet minden évben...

Kapcsolódó cikkek