rántás

rántás
Zsiradékban pirított liszttel történő ételsűrítés...

Sűrítési eljárás. A rántás forró zsírban, olajban vagy vajban világosra vagy barnábbra pirított liszt. A pirítás erőssége a készülő étel karakterétől függ. Például a világosabb főzelék (zöldbab, zöldborsó, burgonya) világosabb, míg a sötétebb főzelékek (bab, sárgaborsó, lencse) barnább rántást igényel.
Sok étel receptjében a rántásba különböző zöldséget (vöröshagymát, fokhagymát) vagy fűszereket (többnyire fűszerpaprikát), esetenként kevés cukrot karamellizálunk, hiszen minden alapanyagban az étel zamatát erősítő pörzsanyagok képződnek a pirításnak tekinthető rántás művelete során.
Először a hagymát futtassuk meg a zsírban, s miután a hagyma leve elpárolgott tegyük rá a lisztet pirítani, mert így nem lesz csomós a rántás. A rántásba kerülő zúzott fokhagymát, petrezselymet és minden fűszerfélét (különösen a fűszerpaprikát) csak a tűzről levett, hűlőfélben lévő rántásba keverjük, mert ezek könnyen megégnek, és keserű ízükkel lerontják az étel ízét.
Fontos szabály, hogy a hideg rántást forró-, míg a meleg rántást hideg folyadékkal engedjük fel, gyorsan keverve, hogy csomós ne legyen. Ha úgy ítéljük meg, hogy a berántandó ételünk nem kíván több folyadékot, úgy várjunk egy keveset, amíg a rántás hűl és az étel főzővízével, öntsük azt fel. Amennyiben mégis csomós lett a rántás, úgy egy szűrőn, melynek alsó részét az étel főzőlevébe lógatjuk, finoman eresszük át a megcsomósodott rántást. A szárazbab és lencsefőzelékbe, valamint paradicsom és sóskaszószba szánt rántáshoz ízlés szerinti mennyiségű cukrot is karamellizálhatunk.

Tippek, fortélyok

Milyen hőmérsékletű legyen a tej rántás készítésekor?
A meleg/forró vaj, liszt keverékét (rántást) ne forró tejjel öntsük fel. A tej egy részét, vagy akár az egészet hidegen adjuk a forró rántáshoz. Ellenkező esetben garantáltan csomós lesz a mártásunk.
Mi a helyes sorrend a hagymás rántás készítésekor?
A vöröshagymás rántás készítésekor először a hagymát pirítjuk meg a kívánt mértékben, majd ezután adjuk hozzá a lisztet.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

A tálalás művészete A tálalás művészete
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1998)

Könyvünk szemléletesen bizonyítja, hogy bár a szerelemhez a gyomron keresztül vezet az út, az étvágyat a...

Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvemben található receptek mindegyike kiállta a próbát, többségük saját magam kedvence, családom és...

Fiatalok főzőiskolája Fiatalok főzőiskolája
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Sík Kiadó (2004)

A Főzőiskola azoknak a kezdő háziasszonyoknak segít, akik még nem járatosak a háztartási munkákban, nem...

A tökéletes ebéd A tökéletes ebéd
Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Házi pékség Házi pékség
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Ételművészet, életművészet Ételművészet, életművészet
Szerző: Hatvany Lili
Kiadó: Szépirodalmi Kiadó (1986)

Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó...

Sütés kezdőknek és haladóknak Sütés kezdőknek és haladóknak
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A könyv elkalauzol a tésztakészítési és sütési technikák, illetve a finomabbnál finomabb töltelékek...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

888 hasznos tipp 888 hasznos tipp
Szerző: Boruzs Jánosné
Kiadó: Kheirón 97 Kiadó (2000)

Könyvünk 888 hasznos tippjével a háziasszonyoknak szeretnénk segítséget nyújtani a konyhai feladatok,...

Egy nap az elBulliban Egy nap az elBulliban
Szerzők: Adriá, Ferran, Soler, Juli, Adriá, Albert
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A Spanyolországban található elBullit a világ legjobb éttermeként tartják számon. A személyzet minden évben...

A disznóvágás ételei A disznóvágás ételei
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Kapcsolódó cikkek