rántás

rántás
Zsiradékban pirított liszttel történő ételsűrítés...

Sűrítési eljárás. A rántás forró zsírban, olajban vagy vajban világosra vagy barnábbra pirított liszt. A pirítás erőssége a készülő étel karakterétől függ. Például a világosabb főzelék (zöldbab, zöldborsó, burgonya) világosabb, míg a sötétebb főzelékek (bab, sárgaborsó, lencse) barnább rántást igényel.
Sok étel receptjében a rántásba különböző zöldséget (vöröshagymát, fokhagymát) vagy fűszereket (többnyire fűszerpaprikát), esetenként kevés cukrot karamellizálunk, hiszen minden alapanyagban az étel zamatát erősítő pörzsanyagok képződnek a pirításnak tekinthető rántás művelete során.
Először a hagymát futtassuk meg a zsírban, s miután a hagyma leve elpárolgott tegyük rá a lisztet pirítani, mert így nem lesz csomós a rántás. A rántásba kerülő zúzott fokhagymát, petrezselymet és minden fűszerfélét (különösen a fűszerpaprikát) csak a tűzről levett, hűlőfélben lévő rántásba keverjük, mert ezek könnyen megégnek, és keserű ízükkel lerontják az étel ízét.
Fontos szabály, hogy a hideg rántást forró-, míg a meleg rántást hideg folyadékkal engedjük fel, gyorsan keverve, hogy csomós ne legyen. Ha úgy ítéljük meg, hogy a berántandó ételünk nem kíván több folyadékot, úgy várjunk egy keveset, amíg a rántás hűl és az étel főzővízével, öntsük azt fel. Amennyiben mégis csomós lett a rántás, úgy egy szűrőn, melynek alsó részét az étel főzőlevébe lógatjuk, finoman eresszük át a megcsomósodott rántást. A szárazbab és lencsefőzelékbe, valamint paradicsom és sóskaszószba szánt rántáshoz ízlés szerinti mennyiségű cukrot is karamellizálhatunk.

Tippek, fortélyok

Milyen hőmérsékletű legyen a tej rántás készítésekor?
A meleg/forró vaj, liszt keverékét (rántást) ne forró tejjel öntsük fel. A tej egy részét, vagy akár az egészet hidegen adjuk a forró rántáshoz. Ellenkező esetben garantáltan csomós lesz a mártásunk.
Mi a helyes sorrend a hagymás rántás készítésekor?
A vöröshagymás rántás készítésekor először a hagymát pirítjuk meg a kívánt mértékben, majd ezután adjuk hozzá a lisztet.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik,...

Egy nap az elBulliban Egy nap az elBulliban
Szerzők: Adriá, Ferran, Soler, Juli, Adriá, Albert
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A Spanyolországban található elBullit a világ legjobb éttermeként tartják számon. A személyzet minden évben...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Modern befőzés Modern befőzés
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2005)

Ha le is maradtunk az idei befőzőszezonról, nem kell jövő őszig várni néhány üveg finom lekvár...

Házi pálinkafőzés Házi pálinkafőzés
Szerzők: Békési Zoltán, Csarnai Erzsébet
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Az Európai Unió területén egyedül Magyarország használhatja a pálinka nevet. Az is előírás, hogy...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Ételművészet, életművészet Ételművészet, életművészet
Szerző: Hatvany Lili
Kiadó: Szépirodalmi Kiadó (1986)

Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

A díszítés és tálalás művészete A díszítés és tálalás művészete
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mindent a szemnek, mindent a kéznek! A hobbiszakácsok is tudják: a jó ételnek minden érzékszervünket el kell...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Szerző: Spadone, Lisette
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (0)

Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz...

Varázstányér Varázstányér
Szerző: Kabachenko, Sergiy
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Minden szülőnek fejtörést okoz, hogyan vegye rá csemetéjét, hogy egészséges és tápláló ételeket egyen....

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Kapcsolódó cikkek