sütés

sütés
Számtalan ételt többféle módon sütéssel készítünk el. Ez történhet szabad tűzön, nyárson, rácson, tűzhelyen, serpenyőben, palacsintasütőben, sütőben, tepsiben, jénai edényben, római tálban, kemencében...

Sütünk húst, szalonnát, tojást, halat, zöldségeket, édes és sós süteményeket.
Ezen változatos eljárások közös jellemzője, hogy zsírban vagy anélkül nagyobb hőmérsékleten történik. Folyadékokat ritkán, keveset csak nagyobb húsok párolására alkalmazunk, amit a sütés végére teljesen elsütünk.
A hús sütése a konyhai alapműveletek legtöbb figyelmet igénylő része. A frissen sülteket mindig forró zsiradékban süssük, mert így a zsír a hús külső felületén a rostokat összehúzza, s ezáltal nem engedi a nedveket a sütés tartama alatt elpárologni, a hús ízét, zamatát megtartja, szép színt kap és valóban friss, ropogós, ízletes marad.
A bundázott vagy lisztbe és tojásba mártott húsokat, halakat stb. bő forró zsiradékban, míg a natúr sülteket kevés forró zsírban sütjük.
Faszén parázs felett roston vagy nyárson sütött húsok, halak stb. készítésekor is érvényes, hogy a sütést nagyobb hőfokon kezdjük, s mikor a pecsenye szép színt kapott, akkor mérsékelt egyenletes tűzön fejezzük be a sütést. Ezen módon készített sültek készítésekor a hús, hal stb. felületét gyakran kenjük valamilyen zsiradékkal, mert szárazabb húsok, halak zsír nélkül csak kiszáradnak, s nem sülnek szép pirosra.
Ha a sütés sütőben vagy kemencében történik ugyanezek a szabályok érvényesek, kivéve néhány tésztafélét, piskótát, felfújtat.
Amennyiben nagyobb darabokat ( comb, karaj, szárnyasok ) készítünk, akkor a kezdeti nagy hőfokon történt pirítás után a pecsenyét a recept kívánalmai szerinti folyadékkal, mérsékelt hőmérsékleten, esetleg valamivel ( sütő papír, alufólia, sütő zacskó ) lefedve puhára pároljuk, majd ennek befejeztével a lefedést eltávolítva és a hőmérsékletet újra magasabbra emelve a pecsenyét készre sütjük. Ez alól kivétel minden halból készült fogás. Amennyiben a készülő halra a recept előírása szerint valamilyen folyadékot teszünk és abban sütjük, akkor a hal párolt és a vele készült mártásnak tekinthető szaftjában kerül asztalra.
Egyes nemzeti ( pl. francia ) konyhán szokásos eljárás, hogy a már készre sütött húsra valamilyen mártást ( tejszínes, mustáros, stb. ) öntenek és a sütőbe visszatéve a ropogós külső részt visszagyengítik. Ez az eljárás a magyar konyhától merőben idegen.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Sertés- és marhahúsból készíthető ételek Sertés- és marhahúsból készíthető ételek
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Szalay Kiadó (1997)

Közel kétszáz húsétel elkészítéséhez nyújt ötleteket a szakácskönyv. A sertés egyes részeinek (karaj,...

Ünnepi torták Ünnepi torták
Kiadó: Elektra Kiadóház (2016)

Az 1x1 konyha sorozat a legegyszerűbb ételektől a különlegesebb fogásokig számos étel receptjét mutatja be,...

1 tészta - 50 sütemény 1 tészta - 50 sütemény
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

55 finom sütemény 55 finom sütemény
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

Azt hihetnénk, hogy felgyorsult világunkban eltűnnek az otthon sütött édességek, s átveszik helyüket a...

Mézeskalács csodaország Mézeskalács csodaország
Szerző: Sinclair, Mima
Kiadó: Central Médiacsoport (2015)

Ebben a receptgyűjteményben mindenki talál valami kedvére valót, és a legkülönbözőbb sütési...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Sütemények enciklopédiája Sütemények enciklopédiája
Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

Az első süteményeskönyvem Az első süteményeskönyvem
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2002)

A kezdő cukrászinasnak nagy büszkeség az, ha Anyu születésnapjára maga készíti el a tortát, vagy saját...

Modern mézeskalácsok Modern mézeskalácsok
Szerző: Tószegi Judit
Kiadó: Cser Kiadó (2015)

A mézeskalács az ízek, illatok, formák különleges találkozása. A könyvben szereplő darabokat úgy...

Csemegék könyve Csemegék könyve
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Kossuth Kiadó (1988)

Úgy ennék valami finomat, valami "csemegét"... Ugyan ki nem sóhajtotta, mondta, vagy legalábbis gondolta ezt...

66 torta 66 torta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Ebben a könyvben, remélem, ki-ki megtalálja a kedvére valót, van itt mindenféle torta: egyszerű-házias,...

Muffin Muffin
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Nem is olyan régen, ha a muffinokról érdeklődtünk, válasz helyett csak csodálkozó szemekkel találkoztunk....

A mi süteményes könyvünk A mi süteményes könyvünk
Szerző: Váncza József
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

1925-ben vették lajstromba a „Váncza sütő-krémpor” védjegyét, később pedig sokféle kitűnő magyar...

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

Főzőcske az ebédlőasztalon Főzőcske az ebédlőasztalon
Szerző: Vergne, Blanche
Kiadó: Magyar Könyvklub (2001)

Vajon nem az minden háziasszony álma, hogy foglalkozhasson a vendégeivel, de közben ne essen csorba a kínált...

A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

Édeskönyv Édeskönyv
Szerző: Hajkova, Maria
Kiadó: Panda Kiadó (2003)

Minden alkalomra, minden ínyencnek és torkoskodónak kínálja bevált receptgyűjteményét ez a népszerű...