sütés

sütés
Számtalan ételt többféle módon sütéssel készítünk el. Ez történhet szabad tűzön, nyárson, rácson, tűzhelyen, serpenyőben, palacsintasütőben, sütőben, tepsiben, jénai edényben, római tálban, kemencében...

Sütünk húst, szalonnát, tojást, halat, zöldségeket, édes és sós süteményeket.
Ezen változatos eljárások közös jellemzője, hogy zsírban vagy anélkül nagyobb hőmérsékleten történik. Folyadékokat ritkán, keveset csak nagyobb húsok párolására alkalmazunk, amit a sütés végére teljesen elsütünk.
A hús sütése a konyhai alapműveletek legtöbb figyelmet igénylő része. A frissen sülteket mindig forró zsiradékban süssük, mert így a zsír a hús külső felületén a rostokat összehúzza, s ezáltal nem engedi a nedveket a sütés tartama alatt elpárologni, a hús ízét, zamatát megtartja, szép színt kap és valóban friss, ropogós, ízletes marad.
A bundázott vagy lisztbe és tojásba mártott húsokat, halakat stb. bő forró zsiradékban, míg a natúr sülteket kevés forró zsírban sütjük.
Faszén parázs felett roston vagy nyárson sütött húsok, halak stb. készítésekor is érvényes, hogy a sütést nagyobb hőfokon kezdjük, s mikor a pecsenye szép színt kapott, akkor mérsékelt egyenletes tűzön fejezzük be a sütést. Ezen módon készített sültek készítésekor a hús, hal stb. felületét gyakran kenjük valamilyen zsiradékkal, mert szárazabb húsok, halak zsír nélkül csak kiszáradnak, s nem sülnek szép pirosra.
Ha a sütés sütőben vagy kemencében történik ugyanezek a szabályok érvényesek, kivéve néhány tésztafélét, piskótát, felfújtat.
Amennyiben nagyobb darabokat ( comb, karaj, szárnyasok ) készítünk, akkor a kezdeti nagy hőfokon történt pirítás után a pecsenyét a recept kívánalmai szerinti folyadékkal, mérsékelt hőmérsékleten, esetleg valamivel ( sütő papír, alufólia, sütő zacskó ) lefedve puhára pároljuk, majd ennek befejeztével a lefedést eltávolítva és a hőmérsékletet újra magasabbra emelve a pecsenyét készre sütjük. Ez alól kivétel minden halból készült fogás. Amennyiben a készülő halra a recept előírása szerint valamilyen folyadékot teszünk és abban sütjük, akkor a hal párolt és a vele készült mártásnak tekinthető szaftjában kerül asztalra.
Egyes nemzeti ( pl. francia ) konyhán szokásos eljárás, hogy a már készre sütött húsra valamilyen mártást ( tejszínes, mustáros, stb. ) öntenek és a sütőbe visszatéve a ropogós külső részt visszagyengítik. Ez az eljárás a magyar konyhától merőben idegen.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

55 finom sütemény 55 finom sütemény
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

Azt hihetnénk, hogy felgyorsult világunkban eltűnnek az otthon sütött édességek, s átveszik helyüket a...

Süteményeskönyv kezdőknek Süteményeskönyv kezdőknek
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2001)

Most még jobbat! Klasszikusok Dr. Oetkertől Az új süteményeskönyv olyan kezdőknek készült, akik már eleve...

Csemegék könyve Csemegék könyve
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Kossuth Kiadó (1988)

Úgy ennék valami finomat, valami "csemegét"... Ugyan ki nem sóhajtotta, mondta, vagy legalábbis gondolta ezt...

Receptek - marhához, sertéshez Receptek - marhához, sertéshez
Szerző: Tobai Róbert
Kiadó: MediaM Kiadó (2008)

"Olyan alapanyagok ezek, amelyeket mindig is szerettünk - ha bevalljuk, ha nem. Mind a marha, mind pedig a sertés -...

Mézeskalács csodaország Mézeskalács csodaország
Szerző: Sinclair, Mima
Kiadó: Central Médiacsoport (2015)

Ebben a receptgyűjteményben mindenki talál valami kedvére valót, és a legkülönbözőbb sütési...

500 kedvenc házisüti 500 kedvenc házisüti
Szerzők: Szabó Sándorné, Horváth Ildikó
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

A legfinomabb bundázott ételek A legfinomabb bundázott ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

66 karácsonyi édesség 66 karácsonyi édesség
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

"Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért...

Torták és más édességek Torták és más édességek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos...

Sütemény Sütemény
Szerző: Patmore, Emma
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor...

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

155 wokban készült étel 155 wokban készült étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

A sütés öröme A sütés öröme
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)

A sütés öröme alapszakácskönyv mindazok számára, akik szeretnek sütni, és azoknak is, akik még csak most...

Sütés lépésről lépésre Sütés lépésről lépésre
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Hogyan nem szárad ki a piskóta? Mivel tölthetők a tejszínes torták? Hogyan kell könnyű túrótortát sütni?...

Édeskönyv Édeskönyv
Szerző: Hajkova, Maria
Kiadó: Panda Kiadó (2003)

Minden alkalomra, minden ínyencnek és torkoskodónak kínálja bevált receptgyűjteményét ez a népszerű...

1 forma - 50 muffin 1 forma - 50 muffin
Szerző: Spaeth, Radu
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A kis tortácskák a mai konyha slágerei: gyorsan elkészülnek, ínycsiklandóan díszítve egyszerűen édesen,...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

A 100 legjobb étel sertéshúsból A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

Süssünk zsírszegényen Süssünk zsírszegényen
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2003)

Ismerős mindannyiunk számára a látvány: az asztalon pompás, finom torták, sütemények csábítanak. Ki tud...

Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál,...