flambírozás

flambírozás
Húsok főzésekor, édességek, szeszes italok tálalásakor alkalmazott pörköléses eljárás, mely lángoló égetett szeszes itallal történik...

A húsokat az elkészítésük kezdetén vagy befejezésekor, egyes receptek előírása szerint az étel készítése közben flambírozzuk.

A frambírozás szabályai

A flambírozás üzembiztos módja, hogy merőkanálban vagy evőkanálban gázláng felett melegítjük az alkoholt, majd a kanalat kissé megdöntve meggyújtjuk, s az ételre öntjük.
Ha nyílt tűzön, serpenyőben flambírozunk, akkor az alkoholt a forró ételre öntsük, s azzal együtt hevítsük fel, majd a serpenyőt döntsük meg, hogy a láng belekapjon az alkoholgőzbe.
Gyufát ne használjunk, mert kellemetlen szaga lesz az ételnek!
Villanytűzhelyen főzve égő papírfidibusszal vagy hurkapálcával gyújtsuk meg az ételre öntött alkoholt.
Mindez meglehetős óvatosságot kíván, mert a láng hirtelen magasra csaphat.
Valamennyi serpenyőben készült étel flambírozható.
A flambírozást nemcsak az ételek készítése közben, hanem az édességek és húsok tálalásakor is alkalmazhatjuk. A lángoló szesz különleges ízt kölcsönöz az ételnek és szép látványt nyújt.
A flambírozáshoz legalább 40%-os alkoholt használjunk, mely lehet vodka, rum, whisky, konyak stb.
A húsételekre semleges szeszt öntsünk, az édesekre elsősorban rumot, konyakot, vagy gyümölcsös édességek esetén az adott gyümölcsből készült pálinkát. Fontos, hogy az étel jellegének megfelelő alkoholt válasszunk.
Csak forró ételre öntsük az alkoholt, és mindig felforrósítva, s az alkoholt is melegítsük fel egy kicsit mielőtt meggyújtanánk.
Ha az asztalnál tányéron flambírozunk a szeszt egy merőkanálba töltsük, majd felhevítés után meggyújtva öntsük rá az ételre.
Mindig nagy, lapos serpenyőt használjunk, hogy a lángok minél több oxigét kapjanak, mert minél hosszabb ideig égnek, annál több alkohol távozik.
Ha az utolsó láng is kialudt, azonnal tálaljuk az ételt.

Tippek, fortélyok

Mi a trükkje a flambírozásnak?
Üzembiztosan flambírozhatunk, ha az ételhez szánt alkoholt nyílt lángon, merőkanálban melegítjük, majd a kanalat megdöntve begyújtjuk az alkohol gőzét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Ételművészet, életművészet Ételművészet, életművészet
Szerző: Hatvany Lili
Kiadó: Szépirodalmi Kiadó (1986)

Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

888 hasznos tipp 888 hasznos tipp
Szerző: Boruzs Jánosné
Kiadó: Kheirón 97 Kiadó (2000)

Könyvünk 888 hasznos tippjével a háziasszonyoknak szeretnénk segítséget nyújtani a konyhai feladatok,...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

A disznóvágás ételei A disznóvágás ételei
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Varázstányér Varázstányér
Szerző: Kabachenko, Sergiy
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Minden szülőnek fejtörést okoz, hogyan vegye rá csemetéjét, hogy egészséges és tápláló ételeket egyen....

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Egy nap az elBulliban Egy nap az elBulliban
Szerzők: Adriá, Ferran, Soler, Juli, Adriá, Albert
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A Spanyolországban található elBullit a világ legjobb éttermeként tartják számon. A személyzet minden évben...

Fiatalok főzőiskolája Fiatalok főzőiskolája
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Sík Kiadó (2004)

A Főzőiskola azoknak a kezdő háziasszonyoknak segít, akik még nem járatosak a háztartási munkákban, nem...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

33 befőzés 33 befőzés
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

em mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Ehető virágok Ehető virágok
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2004)

Az olvasó ebben a könyvben megtalálja akár az akác vagy a bodza virágának hagyományos elkészítési...

Kapcsolódó cikkek