flambírozás

flambírozás
Húsok főzésekor, édességek, szeszes italok tálalásakor alkalmazott pörköléses eljárás, mely lángoló égetett szeszes itallal történik...

A húsokat az elkészítésük kezdetén vagy befejezésekor, egyes receptek előírása szerint az étel készítése közben flambírozzuk.

A frambírozás szabályai

A flambírozás üzembiztos módja, hogy merőkanálban vagy evőkanálban gázláng felett melegítjük az alkoholt, majd a kanalat kissé megdöntve meggyújtjuk, s az ételre öntjük.
Ha nyílt tűzön, serpenyőben flambírozunk, akkor az alkoholt a forró ételre öntsük, s azzal együtt hevítsük fel, majd a serpenyőt döntsük meg, hogy a láng belekapjon az alkoholgőzbe.
Gyufát ne használjunk, mert kellemetlen szaga lesz az ételnek!
Villanytűzhelyen főzve égő papírfidibusszal vagy hurkapálcával gyújtsuk meg az ételre öntött alkoholt.
Mindez meglehetős óvatosságot kíván, mert a láng hirtelen magasra csaphat.
Valamennyi serpenyőben készült étel flambírozható.
A flambírozást nemcsak az ételek készítése közben, hanem az édességek és húsok tálalásakor is alkalmazhatjuk. A lángoló szesz különleges ízt kölcsönöz az ételnek és szép látványt nyújt.
A flambírozáshoz legalább 40%-os alkoholt használjunk, mely lehet vodka, rum, whisky, konyak stb.
A húsételekre semleges szeszt öntsünk, az édesekre elsősorban rumot, konyakot, vagy gyümölcsös édességek esetén az adott gyümölcsből készült pálinkát. Fontos, hogy az étel jellegének megfelelő alkoholt válasszunk.
Csak forró ételre öntsük az alkoholt, és mindig felforrósítva, s az alkoholt is melegítsük fel egy kicsit mielőtt meggyújtanánk.
Ha az asztalnál tányéron flambírozunk a szeszt egy merőkanálba töltsük, majd felhevítés után meggyújtva öntsük rá az ételre.
Mindig nagy, lapos serpenyőt használjunk, hogy a lángok minél több oxigét kapjanak, mert minél hosszabb ideig égnek, annál több alkohol távozik.
Ha az utolsó láng is kialudt, azonnal tálaljuk az ételt.

Tippek, fortélyok

Mi a trükkje a flambírozásnak?
Üzembiztosan flambírozhatunk, ha az ételhez szánt alkoholt nyílt lángon, merőkanálban melegítjük, majd a kanalat megdöntve begyújtjuk az alkohol gőzét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A disznóvágás ételei A disznóvágás ételei
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik,...

A családi asztal körül A családi asztal körül
Szerzők: Molnár András, Revuczky Csaba, T. Rédei Györgyi
Kiadó: Technológia Kiadó (1989)

Állandóan rohanunk valahonnan valahová, semmire sincs időnk. Pihenni, netán ünnepelni hovatovább már...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Rakjuk el télire Rakjuk el télire
Szerző: Dr. Erdélyi Lajosné
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1983)

Mi indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

A díszítés és tálalás művészete A díszítés és tálalás művészete
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mindent a szemnek, mindent a kéznek! A hobbiszakácsok is tudják: a jó ételnek minden érzékszervünket el kell...

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Szerző: Spadone, Lisette
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (0)

Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz...

Fantáziadús asztaldíszítések ünnepi alkalmakra Fantáziadús asztaldíszítések ünnepi alkalmakra
Szerző: Bareiss, Ute
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Ez a gazdagon illusztrált kötet rendkívül sok ötletet kínál az asztaldíszítésre, az évente ismétlődő...

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Varázstányér Varázstányér
Szerző: Kabachenko, Sergiy
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Minden szülőnek fejtörést okoz, hogyan vegye rá csemetéjét, hogy egészséges és tápláló ételeket egyen....

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Fűszeres szakácskönyv Fűszeres szakácskönyv
Szerző: Gregory-Smith, John
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Ez a szakácskönyv több mint 100 ínycsiklandó receptet gyűjt egybe a világ különböző szegletéből, és...

Kapcsolódó cikkek