főzés

főzés
Bő vízben vagy lében, forralva történő puhítás, ételkészítés...

A főzés során a húst és vele együtt más szükséges élelmiszert bő vízben, fedő alatt vagy fedő nélkül gyorsabb vagy lassúbb tűzön, forralva puhítjuk, tesszük élvezhetővé.
Húsétel főzésénél ügyelni kell arra, hogy a hús kellően megpuhuljon. Ne legyen túlfőzött, mert az ilyen hús szétesik, tálalása nehézkes és nem gazdaságos.
A vadhúsételek főzésénél általában ajánlatos a fedő nélküli főzés. Igaz az, hogy így a tűz energiájának felhasználása, a főzőlé párolgása nem olyan kedvező és a hús is nehezebben puhul meg, mégis ez a módszer ajánlatos, mert a vadhús illóanyagaiból csak az étel aromájának, illetve zamatánakk megfelelő mennyiség marad vissza.
Főzni nemcsak bő lében lehet. Sokszor kevés páclé vagy bor gőzében puhítjuk meg a húst.
Ügyeljünk arra, hogy az ételeket tiszta vízben főzzük. Olyan vízben főzni ételt, amely ivásra alkalmatlan, nem szabad. Az ételfőzés szempontjából különbséget tehetünk lágy víz és kemény víz között. Az előbbiben a hús gyorsabban puhul, míg a kemény vízben - a vízből kicsapodó ásványi sók miatt - nehezebben fő meg.
A húslevesek főzésének lényeges kérdése, hogy a hús levét tartjuk-e az étkezés szempontjából elsődlegesnek, vagy pedig a levesben főtt húst. Ezért, ha azt akarjuk, hogy jó legyen a húsleves, hideg vízben tegyük fel főni a megmosott húst. Ha viszont kitűnő zamatú főtt húst szeretnénk, forraljuk fel előbb a vizet, s a húst ebbe tegyük bele. A hirtelen forró vízbe került hús felszíni rostjai ugyanis összehúzódnak, s nem engedik kiszivárogni a hús belsejének értékes, ízes levét.

Tippek, fortélyok

Hogyan tehetjük finomabbá a főtt burgonyát?
Finomabb lesz, ha a burgonyát - a héjában főttet is - erősebben sózott vízben főzzük. Nem tudjuk elsózni, mert a burgonya csak kellő mennyiségű sót vesz fel. A salátához szánt burgonyának, kanálka ecetet vagy citromlevet téve a főzővízébe, jobb tartása lesz.
Mennyi ideig főzzük a gyümölcslevest?
A gyümölcsleveseket 5-10 perc alatt készítsük el, mert a hosszas főzéssel ízben, értékben csak gyengítjük.
Hogyan akadályozhatjuk meg a tojás főzése közben a héj kirepedését?
A lágytojás főzés közben kevésbé reped meg, ha egy kávéskanál sót és ecetet teszünk a főzővízhez.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Ínyencek üstje Tolnai Kálmán
Ínyencek üstje
(Népszava Kiadó , 1986)

Az európai gasztronómiai irodalomban nincs még egy szerző, akink könyvei olyan magas példányszámban - több mint 600 000-ben - forognának közkézen, mint Tolnai Kálmán szakácskönyvei. A szerző azon sikeres emberek közé tartozik,... bővebben...
szótár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Kapcsolódó cikkek