csokoládé temperálása
A temperálás szétoszlatja a kakaóvaj kristálygócait, így lesz a csokoládé kemény és fényes...
1. A darabokra tört csokoládét keverőtálba tesszük, és forró vízzel teli edényre állítjuk. A gőzfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érintkezzen a forró vízzel (1. kép).
2. A folyékony csokoládét simára keverjük, majd 45 fokra felmelegítjük. A csokoládé hőmérsékletét konyhai hőmérőről olvashatjuk le.(2. kép).
3. Ezután a tálat jeges vízbe merítjük és addig benne hagyjuk, míg a folyékony csokoládé hőmérséklete 25 fokra esik vissza. (3. kép).
4. A megdermedt csokoládét forró víz felett - 30-60 másodpercen keresztül - újramelegítjük, míg hőmérséklete 25 fokra esik vissza.