vízfürdő
bain marie
Ez a módszer elsősorban a finom, enyhe szószok készítésénél használatos. Francia neve „bain marie”. A lényege az, hogy egy kisebb fazekat vagy lábast egy forró vízzel teli nagyobb edénybe merítünk. Az eljárás segítségével az ételt távol tarthatjuk a közvetlen hőforrástól, ami különösen fontos lehet tojás vagy tejszín főzésekor. A módszer kissé több időt vesz igénybe, de a vízfürdő nem követeli meg az állandó felügyeletet, mert nem fenyeget az odaégés veszélye. Ezzel az eljárással készítünk több pástétomot is. Ekkor a sütőbe teszünk egy vízzel harmadáig-feléig megtöltött tepsit és ebbe állítjuk bele a pástétomsütő edényt.
Tippek, fortélyok
A felfújtak és esetenként a pástétomok gőzben-sütése a következőképpen történik: egy tepsibe egy ujjnyi vizet öntünk és a sütőbe tesszük. A sütőt 120-130 C fokra felfűtjük, majd a vizes tepsibe beleállítjuk a tűzálló edényben lévő sütnivalót. A felfújt mennyiségétől függően 30-40 percig gőzöljük.
Mivel a sajt melegítés közben könnyen odakozmál, megolvasztásakor öntsünk alá tejet vagy tejszínt. Készíthetjük forrásban lévő vízbe merített habüstben is.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)
A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)
Retekegér, paradicsomrózsa vagy almahajó - ki ne ismerné a hideg büféasztal klasszikusait? Ebben a könyvben...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2011)
Negyvennél is több villámreceptet kínálunk hús, hal, zöldségek grillezésre, melyeket különböző kenyerek,...

Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)
Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből...

Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)
"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Szerző: Blake, Susannah
Kiadó: Gabo Kiadó (2008)
Az 500 finom falat világos, könnyen érthető követhető, ínycsiklandó receptek gyűjteménye, mely praktikus...

Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2004)
Az olvasó ebben a könyvben megtalálja akár az akác vagy a bodza virágának hagyományos elkészítési...

Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)
Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)
Finom, tápláló, gyorsan elkészíthető ételek minden alkalomra! Közel 150 recept gyönyörű színes...

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1998)
Könyvünk szemléletesen bizonyítja, hogy bár a szerelemhez a gyomron keresztül vezet az út, az étvágyat a...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)
Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Szerző: Spaeth, Radu
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)
A kis tortácskák a mai konyha slágerei: gyorsan elkészülnek, ínycsiklandóan díszítve egyszerűen édesen,...

Szerzők: Szabó Sándorné, Horváth Ildikó
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)
Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Kiadó: Vince Kiadó (2008)
A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál,...

Szerkesztő: Szép Krisztina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2016)
A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak...