vízfürdő

bain marie

vízfürdő
Kíméletes, odaégés mentes főzési módszer, forrásban lévő vízbe merített kisebb edényben.

Ez a módszer elsősorban a finom, enyhe szószok készítésénél használatos. Francia neve „bain marie”. A lényege az, hogy egy kisebb fazekat vagy lábast egy forró vízzel teli nagyobb edénybe merítünk. Az eljárás segítségével az ételt távol tarthatjuk a közvetlen hőforrástól, ami különösen fontos lehet tojás vagy tejszín főzésekor. A módszer kissé több időt vesz igénybe, de a vízfürdő nem követeli meg az állandó felügyeletet, mert nem fenyeget az odaégés veszélye. Ezzel az eljárással készítünk több pástétomot is. Ekkor a sütőbe teszünk egy vízzel harmadáig-feléig megtöltött tepsit és ebbe állítjuk bele a pástétomsütő edényt.

Tippek, fortélyok

Hogyan süssük-gőzöljük a felfújtakat?
A felfújtak és esetenként a pástétomok gőzben-sütése a következőképpen történik: egy tepsibe egy ujjnyi vizet öntünk és a sütőbe tesszük. A sütőt 120-130 C fokra felfűtjük, majd a vizes tepsibe beleállítjuk a tűzálló edényben lévő sütnivalót. A felfújt mennyiségétől függően 30-40 percig gőzöljük.
Hogyan olvasszunk sajtot?
Mivel a sajt melegítés közben könnyen odakozmál, megolvasztásakor öntsünk alá tejet vagy tejszínt. Készíthetjük forrásban lévő vízbe merített habüstben is.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Muffin Muffin
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Nem is olyan régen, ha a muffinokról érdeklődtünk, válasz helyett csak csodálkozó szemekkel találkoztunk....

Ünnepi torták Ünnepi torták
Kiadó: Elektra Kiadóház (2016)

Az 1x1 konyha sorozat a legegyszerűbb ételektől a különlegesebb fogásokig számos étel receptjét mutatja be,...

Főzés lépésről lépésre Főzés lépésről lépésre
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

E könyv Dr. Oetker legújabb alapszakácskönyve. Főzőiskola, de nem csak kezdőknek. A könyv tartalma könnyen...

Receptek - marhához, sertéshez Receptek - marhához, sertéshez
Szerző: Tobai Róbert
Kiadó: MediaM Kiadó (2008)

"Olyan alapanyagok ezek, amelyeket mindig is szerettünk - ha bevalljuk, ha nem. Mind a marha, mind pedig a sertés -...

Grillparti Grillparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

A sütés öröme A sütés öröme
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)

A sütés öröme alapszakácskönyv mindazok számára, akik szeretnek sütni, és azoknak is, akik még csak most...

Tésztavarázs Tésztavarázs
Szerző: Roux, Michel
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus...

500 kedvenc muffin 500 kedvenc muffin
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Raklet parti Raklet parti
Szerző: Kieslich, Sabine
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2005)

Aki szívesen hív vendégeket, de nem óhajt órákat tölteni az előkészületekkel, a lehető legjobban teszi, ha...

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Sütés lépésről lépésre Sütés lépésről lépésre
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Hogyan nem szárad ki a piskóta? Mivel tölthetők a tejszínes torták? Hogyan kell könnyű túrótortát sütni?...

Torták sütés nélkül Torták sütés nélkül
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Sütemények sütés nélkül? Igen, lehetséges, sőt, egyszerű is. A tortaalaphoz kekszet, ostyát,...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

Gyümölcsös sütemények Gyümölcsös sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mi lehetne csábítóbb a gyümölcsös süteményeknél? Lédúsak, üdítőek, vagyis ellenállhatatlanul finomak....

Sütés kezdőknek és haladóknak Sütés kezdőknek és haladóknak
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A könyv elkalauzol a tésztakészítési és sütési technikák, illetve a finomabbnál finomabb töltelékek...

Sertés- és marhahúsból készíthető ételek Sertés- és marhahúsból készíthető ételek
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Szalay Kiadó (1997)

Közel kétszáz húsétel elkészítéséhez nyújt ötleteket a szakácskönyv. A sertés egyes részeinek (karaj,...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

99 vendégváró 33 színes ételfotóval 99 vendégváró 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Sanoma Kiadó (2010)

"...Ebben a könyvben olyan ételek receptjét igyekeztem egy kosárba szedni, amelyek között, reményeim szerint,...

Kapcsolódó cikkek