blansírozás

blansírozás
Egyes alapanyagok mélyhűtésre vagy főzésre - rövid forralással, hőkezeléssel - történő előkészítése...

Az eljárás célja az, hogy megakadályozzuk valamely alapanyag íz- vagy színromlását, ezért gyakran egy-egy élelmiszer feldolgozását blansírozással kell kezdenünk.
Elengedhetetlen a zöldségfélék és számos gyümölcs otthoni gyorsfagyasztásakor, mert leállítjuk azon enzimek működését, melyek még a mélyhűtőben is öregítenék a lefagyasztott anyagokat.
A blansírozásra szánt élelmiszert sót és fűszereket nem tartalmazó, forrásban lévő vízbe tesszük, majd átrakjuk jéghideg vízbe, hogy a fövés folyamata megálljon.
A hőhatás ideje a blansírozandó gyümölcsök, zöldségek nagyságától függ, de 1-2 percnél ne legyen több és nem kell megvárnunk a víz újra forrásba jövetelét. Ha a vízbe frissen kinyomott citrom levét is beletesszük egészen "haragos" zöld színt, vagy éppen hófehéret érhetünk el - természetesen az alapszínnek megfelelően.
Ha inkább előfőzésként alkalmazzuk a blansírozást erős ízű (pl. kelkáposzta) zöldségeknél, sót és fűszereket is tehetünk a vízbe. Ezt a vizet a főzéshez ne használjuk, így könnyebben emészthetők lesznek ezek a zöldségek.
Az előfőzés szükséges ideje általában attól függ, hogy milyen zöldségfélével van dolgunk, illetve, hogy mennyire apróra daraboltuk.

Előfőzéshez az egyes zöldségek, gyümölcsök forralási ideje:
brokkoli 8-10 perc
cukorborsó 2-3 perc
juliskabab 5-8 perc
karalábé 2-6 perc
kelbimbó 7-8 perc
paraj 1-3 perc
sárgarépa 3 perc
spárga 1 perc
meggy 1 perc
szilva 1 perc

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció