hajtogatás

hajtogatás
Tészták előkészítési eljárása...

Hajtogatással készülnek a leveles tészták. A művelet elvégzése tapasztalatot igényel, de érdemes begyakarolni, mert sok nagyon finom és kedvelt sütemény tésztája készül ezzel az eljárással.
Hajtogatott leveles tésztát készíthetünk vajas tésztából. Fontos, hogy a hozzávalók mindig hidegek legyenek, mert ellenkező esetben a tészta elnehezül. Vajas leveles tésztát használunk a tésztában sült pástétomokhoz, a Wellington bélszínhez, tiroli réteshez, stb.
A leveles vajas tésztához hasonlóan készítjük az úgynevezett félvajas, vagy élesztős vajas tésztát is. Ennél a tésztánál a vaj mennyisége fele a vajas tésztánál használtnak és kelesztjük a tésztát. Ez a tészta az alapja pl. a túrós táskának.
Mindkét típusú hajtogatott tésztát elkészíthetjük úgyis, hogy a vaj helyett sertéshájat használunk.

A tészta elkészítésének folyamata:
A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét vizet és vajat hozzáadjuk, ujjheggyel belekeverjük (1. kép).
A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép).
A behűtött tésztát a közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.
A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.
A tésztaszéleket a sodrófával összenyomjuk, és lezárjuk. A tésztából téglalapot nyújtunk (5. kép).
A tésztát az eredeti nagyságának harmadára hajtogatjuk oly módon, hogy a két külső harmadot egyenként a középsőre hajtjuk. (6. kép).
A lehűtött tésztát újra a munkafelületre helyezzük. Úgy feküdjön előttünk, mint egy könyv. A széleket összenyomjuk, újból kinyújtjuk, hajtogatjuk, és a tésztát lehűtjük (7. kép).
A nyújtás, hajtogatás és hűtés fázisait ismételjük. A tésztának a művelet végén egyenletes vastagságúnak kell lennie, úgy hajtogatva, hogy a szélek pontosan egymás fölé essenek (8. kép).

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció