vakon sütés

blind baking, tészta elősütése

vakon sütés
Omlós vajastészták sütésénél alkalmazott eljárás...

A vakon sütés azt jelenti, hogy a töltelék betöltése előtt a tésztát elősütjük. Az elősütésre azért van szükség, hogy a vastag töltelékkel beborított tészta alja biztosan átsülhessen és a tészta a tölteléktől ne ázzon el.
A pihentetett omlós tésztát kinyújtjuk lisztezett sütőpapíron akkorára, hogy a formánkat a pereméig kitöltse.
A sütőpapír segítségével a tésztát ráfordítjuk a formára (1. kép). Levágjuk a peremről a lelógó részeket.
A tészta alját villával megszurkáljuk, hogy a gőzök eltávozzanak a sülő tésztából.
Sütőpapírból egy akkora formát vágunk ki, amivel a piteforma alját ki tudjuk bélelni. A papírt a tésztára tesszük.
Ezután veszünk egy bögre száraz borsót, lencsét, babot vagy bármilyen magot, és eloszlatjuk a papíron (2. kép).
Kb. 20 percig elősütjük vakon a tésztát.
Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a magokat (3.kép), a papírt, és ha a recept úgy írja elő, a tésztát tovább sütjük, míg az száraz lesz és egyenletesen barnás színt kap.
Ez azért javasolt, hogy egy védőréteget képezzünk a tészta és a töltelék között. Ennek segítségével megakadályozhatjuk, hogy a tészta elázzon.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció