párolás

párolás
Ezen eljárás során nyersanyagainkat valamilyen mártásban vagy rövid lében, fedő alatt mérsékelt ütemű hevítéssel puhítjuk

Pároláshoz a húst többféleképpen készíthetjük elő - kockára vagy csíkokra apríthatjuk, szeletelhetjük, de egészben vagy nagyobb darabokban is hagyhatjuk. A párolás egyenletesebb a sütőben, de alkalmas rá a tűzhely is, ha van vastag aljú lábasunk.
A párolásra szánt szelet húst előbb mindkét oldaláról megpirítjuk, illetve elősütjük, utána kivesszük az edényből, leöntjük róla a zsiradékot, majd annyi folyadékot öntünk az edénybe, hogy a beletett húst félig ellepje. Az edényt lefedjük és a húst lassú tűzön pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a folyadék ne forrjon fel intenzíven. A hús felett gőznek kell képződnie. Forgassuk gyakran a húst, hogy fokozatosan minden oldala a folyadékba merüljön. Ne feledkezzünk meg a folyadék folyamatos pótlásáról, mert ellenkező esetben leéghet a hús. A párolás időtartama a hús tömegétől és minőségétől függően rövidebb, illetve hosszabb lehet.
A kockára vagy csíkokra darabolt húsokat kb. 60-90 percig, a szeletelt húsokat pedig kb. 90-120 percig kell párolni. Az egészben párolt húsok párolása általában 3-4 órát vesz igénybe. A kuktában végzett párolás egyharmadára csökkenti a párolás idejét, és emellett jobban megőrzi a húsokban lévő tápanyagokat is. A párolás során a folyadék felszínén gyűlik össze az ételben lévő zsiradék jelentős része, ha ez túlságosan sok, merjük le.
A párolni kívánt halakat besózzuk, de nem bundázzuk és mérsékelten forró zsíradékban, sokszor vajban mindkét oldalát 1-1 percig sütjük, majd vizet, halalaplét vagy fehérbort aláöntve alacsony hőfokon 8-10 percig fedő alatt, nem forgatva készre pároljuk.
Ízlésünk és a recept előírása szerint szeletelt zöldséget mérsékelten forró olajban és sokszor vajban (francia köret) kevés sóval ízesítve saját levében, vagy kevés vízzel puhára pároljuk.
A feszeletelt gombát mindig forró zsíradékban süssük és azonnal sózzuk meg, mikor is kiengedi levét és ebben pároljuk meg és feltétlenűl süssük le zsírjára. Ily módon lesz a legízletesebb.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Sütés, párolás burokban Sütés, párolás burokban
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Zamatos, omlós, sohasem száraz húsok és szárnyasok, vitamindús zöldségek. Semmi kétség, ezek alufóliában...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...